Tradičné prešporské jablkové pité
Foto: jankadomka
Tento recept si pamätám už z môjho detstva, tá šťavnatá chuť jabĺk a mäkučkého cesta. Recept má moja mama od svojej babky a Zobraziť celý popisTento recept si pamätám už z môjho detstva, tá šťavnatá chuť jabĺk a mäkučkého cesta. Recept má moja mama od svojej babky a ja zasa od mojej mamy. Recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu sú podľa mňa základ, od ktorého sa odrážajú všetky moderné recepty a sú najlepšie. No musíme si povedať, že slovo fitness sa pri týchto receptoch isto spomínať nemôže...
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si hlboký plech 25x35 cm.
- 2
Polohrubú múku, zmäknuté maslo, práškový cukor a vajíčka zmiešame dokopy a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti, zabalíme do fólie a dáme do chladničky, aby pekne stuhlo.
- 3
Kým je cesto v chladničke, pripravíme plnku. Jablká očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Asi najlepšie je ich dať do väčšej misy, kde postrúhané jablká zmiešame so škoricou a ak sa nám zdajú jablká málo sladké, môžeme pridať ešte cukor. Ale väčšinou netreba.
- 4
Cestá vyberieme z chladničky a vyvaľkáme z nich dva pláty o rozmere plechu, ktorý chceme použiť. Prvý plát dáme na spodok vymasteného plechu (POZOR iba vymastíme).
- 5
Následne na cesto nasypeme plnku z jabĺk a nakoniec prikryjeme druhým plátom. Odporúčam jablká nemačkať do plechu, aby zbytočne nepustili veľa vody už teraz. U nás sa to robí tak, že jablká nasypeme a rukou rozprestrieme po plechu. Ako keby sme zeminu hrabličkou opracovávali
- 6
Vrchné cesto potrieme vajíčkom a poprepichujeme vidličkou. Ale iba tak sem tam, nech para môže unikať preč. Hlavne z toho nespraviť ementál
- 7
Tak a dáme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 35 minút.
- 8
Koláč je najlepší až keď troška odleží. Ideálne tak do ďalšieho dňa.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dakujem :) ano tie recepty co sa dedia su proste naj :)