Jablkový koláč
Jablkový koláč

Tradičné prešporské jablkové pité

jankadomka - bez fotkyjankadomka, 19. januára 2022

Tento recept si pamätám už z môjho detstva, tá šťavnatá chuť jabĺk a mäkučkého cesta. Recept má moja mama od svojej babky a ja zasa od mojej mamy. ? Recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu sú podľa mňa základ, od ktorého sa odrážajú všetky moderné recepty a sú najlepšie. No musíme si povedať, že slovo fitness sa pri týchto receptoch isto spomínať nemôže ?

20 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
150 g zmäknuté
150 g
2 ks
1/2 bal.
Plnka:
2 kg
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si hlboký plech 25x35 cm.

  2. 2

    Polohrubú múku, zmäknuté maslo, práškový cukor a vajíčka zmiešame dokopy a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti, zabalíme do fólie a dáme do chladničky, aby pekne stuhlo.

  3. 3

    Kým je cesto v chladničke, pripravíme plnku. Jablká očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Asi najlepšie je ich dať do väčšej misy, kde postrúhané jablká zmiešame so škoricou a ak sa nám zdajú jablká málo sladké, môžeme pridať ešte cukor. Ale väčšinou netreba. ?

  4. 4

    Cestá vyberieme z chladničky a vyvaľkáme z nich dva pláty o rozmere plechu, ktorý chceme použiť. Prvý plát dáme na spodok vymasteného plechu (POZOR iba vymastíme).

  5. 5

    Následne na cesto nasypeme plnku z jabĺk a nakoniec prikryjeme druhým plátom. Odporúčam jablká nemačkať do plechu, aby zbytočne nepustili veľa vody už teraz. U nás sa to robí tak, že jablká nasypeme a rukou rozprestrieme po plechu. Ako keby sme zeminu hrabličkou opracovávali ?

  6. 6

    Vrchné cesto potrieme vajíčkom a poprepichujeme vidličkou. Ale iba tak sem tam, nech para môže unikať preč. Hlavne z toho nespraviť ementál ?

  7. 7

    Tak a dáme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 35 minút.

  8. 8

    Koláč je najlepší až keď troška odleží. Ideálne tak do ďalšieho dňa.

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

sovka62
Aj ja si ho pamatam z detstva v Bratislave. Mame sme vzdy pomahali, recept mi zostal v hlave. Od tvojho sa lisi len mnozstvom muky, my sme davali 450 g. Mama ho piekla casto a nielen jabkovy. Niekedy bol s tvarohovou plnkou, niekedy len s marhulovym dzemom.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha