Jablkový koláč
Tradičné prešporské jablkové pité
Autor receptu: jankadomka
Tento recept si pamätám už z môjho detstva, tá šťavnatá chuť jabĺk a mäkučkého cesta.* Recept má moja mama od svojej
babky a ja zasa od mojej mamy. Recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu sú podľa mňa základ, od ktorého sa
odrážajú všetky moderné recepty a sú najlepšie. No musíme si povedať, že slovo fitness sa pri týchto receptoch isto spomínať
nemôže...
20 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si hlboký plech 25x35 cm.
- Polohrubú múku, zmäknuté maslo, práškový cukor a vajíčka zmiešame dokopy a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti, zabalíme do fólie a dáme do chladničky, aby pekne stuhlo.
- Kým je cesto v chladničke, pripravíme plnku. Jablká očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Asi najlepšie je ich dať do väčšej misy, kde postrúhané jablká zmiešame so škoricou a ak sa nám zdajú jablká málo sladké, môžeme pridať ešte cukor. Ale väčšinou netreba.
- Cestá vyberieme z chladničky a vyvaľkáme z nich dva pláty o rozmere plechu, ktorý chceme použiť. Prvý plát dáme na spodok vymasteného plechu (POZOR iba vymastíme).
- Následne na cesto nasypeme plnku z jabĺk a nakoniec prikryjeme druhým plátom. Odporúčam jablká nemačkať do plechu, aby zbytočne nepustili veľa vody už teraz. U nás sa to robí tak, že jablká nasypeme a rukou rozprestrieme po plechu. Ako keby sme zeminu hrabličkou opracovávali
- Vrchné cesto potrieme vajíčkom a poprepichujeme vidličkou. Ale iba tak sem tam, nech para môže unikať preč. Hlavne z toho nespraviť ementál
- Tak a dáme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 35 minút.
- Koláč je najlepší až keď troška odleží. Ideálne tak do ďalšieho dňa.