Torta pre kolegu fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 25. októbra 2014
Torta pre kolegu (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup pripravy je jednoduchy.

Suroviny

Korpus:
245 g aj so škrupinou
245 g
245 g
6 g
2 PL
4-5 PL horúca
Čokoládový krém:
250 g
125 ml silná
3 PL
500 g
4 PL podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    1) Krystalovy cukor vyslahame aj s vajecnymi bielkami do tuhsej peny.

    Torta pre kolegu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K vyslahanej pene primiesame taktiez vyslahane vajecne zltky.

    Torta pre kolegu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dalej aplikujeme muku premiesanu s praskom do peciva. A na zaver pridame k dielu slnecnicovy olej a horucu vodu.Tuto zmes premiesame pomalym tempom.Najnovsie robim piskotove cesto tak,ze vajcia odvazim aj zo skrupinou.Samo,ze ked je tam pisane napr.245 g muka a dame tam o 5 - 10 g viacej nic sa nestane.Cesto pecieme zhruba 30-35 minut pri 180 C.

    Torta pre kolegu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotovy tortovy korpus prerezeme ostrym nozom na tri casti.

    Torta pre kolegu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A prisiel cas na pripravu kremu.Spravime si ho takto: V 125 ml horucej kavy si rozpustime za staleho miesania 250 g polamanej mliecnej cokolady (coko podla vasej chuti).Tuto zmes si dame nabok na vychladnutie.

    Torta pre kolegu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    500 g zmaknuteho a na kocky posekaneho masla vyhnietime s 3 PL kakaoveho prasku 4 PL praskoveho cukru.

    Torta pre kolegu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tomto obrazku mame vyhnietene maslo s praskovym cukrom a kakaovym praskom.Maslo je dobre si vybrat z chladnicky skor nech sa aklimatizuje na izbovu teplotu resp.nech nam trochu zmakne.

    Torta pre kolegu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K vyhnietenemu maslu pridame vychladnutu rozpustenu cokoladu a pomalym tempom krem premiesame.Nerobme to dlho nech sa nam krem zbytocne neprehrieva.Krem je po vymiesani vlacnej konzistencie a preto ho musime uskladnit do chladnicky aspon na jednu hodinu .

    Torta pre kolegu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zhruba po jednej hodine by mal byt krem v takom stave,ze by sa mohol dat nanasat na pokrajane platy tortoveho korpusu.

    Torta pre kolegu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dalej uz len natierame a skladame tortu.Bok torty som ozdobil pomocou vidlicky .Vy si tortu prosim ozdobte podla vasich moznosti resp.vasej fantazie.Zelam vam vsetkym prijemny vikend.

    Torta pre kolegu (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tinca
@masiar50 hneď som vedela, že torta je od teba. Aj ja by som prijala takého dobrého kolegu,čo by mi upiekol túto skvelú tortičku:)
babkamt
@tinca to presne vystihla. Tiež som si myslela, že si túto tortu pridal ty. Si dobrý kolega. Zaujalo ma to váženie celých vajec. Pekná torta *****
zdenka1009
No, Lacko nebudeš veriť, ale aj ja mám podľa tohto receptu, upečenú tortu pre vnučku / 10r. / s lentilkami a mašlou. Krém som vyskúšala pred týždňom je výborný. Tak som zvedavá či sa jej bude páčiť a chutiť. :-)
mesiar50
@tinca
Zlata si.Tu v nl.som este ani raz nevidel takuto,alebo podobnu tortu.Mame tu skor rozne jablkove torty,ovocne zo slahackou atd.Kolegove zelanie bolo spravit mu typicky slovensku tortu.Rad som mu pri takomto peknom sviatku vyhovel.Dakujem ti pekne.
mesiar50
@babkamt
To vazenie vajec ma urcite svoju logiku.Vcera som piekol dva korpusy.Po upeceni boli oba navlas podobne ako chutovo tak aj rozmerovo.Nie je to moj vynalez.Mam to od jedneho kamarata kuchara a videl som to aj v roznych video receptoch,medzi inymi aj v recepte na veterniky.Ked sa mi nechcelo vazit tak som to capal lyzicou,ale takto mi tie pomery surovin,,sedia"lepsie.Vdaka.
mesiar50
@zdenka1009
Nie su to lentilky,skoro som si na tych cukrikoch zuby polamal,ale su na nerozoznanie od lentiliek.Neboj tvojej vnucke bude torta urcite chutit.Verim tomu,ze si ju zvladla na vybornu.Ved maslove kremy su stara dobra klasika.Dakujem ti a vnucke zelam,len to najkrajsie a najlepsie.
elysa
teda chlape, čo nám Ty ešte predvedieš? ten krém čokoládový musel byť výborný...
marianne
mne sa velmi pacia tvoje lentilkove zdobenia @laci :-),to zvladam lavou zadnou, lebo torty co upeciem su chutovo vraj vyborne,ale vzdy som sa trapila so zdobenim,vdaka ...
mesiar50
@marianne
Rad ta ,,vidim"Marianka.No,zdobenie tort nie je urcite mojou parketou.
S oblubou pouzivam na zdobenie aj rozne zele cukriky,alebo bombony.
Jednoduche a ma to svoj takpovediac efekt.Som poteseny tym ,ze sa ti moje vytvory pacia.Nemas co dakovat.Ja ti dakujem za pekny komentar a zaroven ta srdecne pozdravujem.




smajliqa
@mesiar50 ty si vzdy najdes dovod nieco upiect... ako ja :D a coze oslavoval kolega ked si kazal tortu? tiez som zastanca takychto darcekov,, urcite lepsie, ako kupovat hluposti,, toto je od srdca...
torta vyzera super chutne :)
smajliqa
aha, az teraz pozeram tu 60.. tak som si aj sama odpovedala .. :) prepac :)
mesiar50
@smajliqa
Nemam ti co prepacit smajliqa.Si bezpochybne bystra zena .Peciem fakticky kazdy vikend.Dakujem ti za mily komentar a pekne ta pozdravujem.
salinka
Tiež som ťa hneď spoznala podľa úvodnej fotky. Určite sa všetci v tvojom okolí tešia, že ťa majú:-)
stacy77777
no zasa si super napiekol Laci, čoko-kávovo-rumový krém, to musí byť len dobrota, verím,že kolegu potešila, peknú nedeľu ti prajem
mesiar50
@stacy77777
Krem bol ok.No ved sa v pondelok dozviem ako ta moja torta dopadla.Dakujem ti srdecne Nastenka a tiez ti zelam krasnu nedelu.
kukulienka71
hneď som si všimla, že to je precízna práca, aj lentilky treba vedieť pekne naukladať, mne to pripadá vkusné. Korpus podľa postupu určite ľahučký a krém, ten ani nehovorím, káva s čokoládou a maslom s kakaom, paráda! objednávam si u teba takúto tortu na svoju 50. Dohodnuté?;-)
mesiar50
@kukulienka71
Dufam,ze chlapcom bude chutit a samotnemu oslavencovi tiez.Jasnacka,ze dohodnute,len ten krem musim potom nastavit zelatinou,lebo pokial docupka na sk.bude z nej omacka.Dakujem ti krasne kukulienka71 a prajem ti pekny nedelny den.
pusta
@mesiar50 - lacikám, hned som vedela, že ty si autorom :-)
ľahučké cesto, výborný krém, vkusné zdobenie, nádherne pravidelný tvar, úžasné foto :-)
si výborný mäsiar - skvelý odborník a vynikajúci cukrár :-)
*****
terinka55
Otvorím kuchárku, zbežne pozerám a hneď sa na mňa usmieva tortička. Nemusela som pochybovať, Tvoj rukopis je jasný :-). Chválim, si obetavý kolega. Určite je príjemné mať Ťa po svojom boku. KK a 5*****. Požehnanú nedeľu a pozdravenie do NL.
mesiar50
@pusta
Nebudem sa tu vychvalovat,ale cesto je naozaj lahke a aj krem je taky ako to ty opisujes Ibyka.No foto radsej nebudem komentovat,lebo fotak mam na sk a tieto fotky su fotene tabletom.Dakujem ti pekne.Tvoju pochvalu si cenim.
mesiar50
@terinka55
Pre mna to nie je ziadna obetavost mila terinka55,kedze rad varim a peciem.Teraz mam uz piskotu upecenu a naplnim ju tradicnym kremom na kremese.Dakujem ti za tvoje mile pismo a tiez ti zelam do sk pozehnany a krasny nedelny den.
eviana
@mesiar50 , ďalšie tortové umelecké dielo z Tvojej "cukrárne" Lacko... nádherná tortička, vkusne jemne zdobená a tá chuť - čokoláda + káva = dokonalosť sama :) Tvoj kolega mal isto úsmev od ucha k uchu... 5* jasných, bez debaty ;)
mesiar50
@eviana
Kolega bol iste rad.Z mojej strany snaha bola i ked si viem predstavit aj krajsiu narodeninovu tortu.Ale islo nam stejne o to, aby sme non-stop nejedli tie rozne chemicke miesaniny ponukane hypermarketmi.Medzi inymi ako byvaly technik vo vyrobe zacitim na sto honov emulgatory a rozne nahrady surovin ci uz v masovych vyrobkoch,alebo aj v pekarenskych produktoch.Spravila si mi radost Evicka.Dakujem ti
velmi pekne.
alex37
krása Lacko, chcem byť tvoj kolega :-) KK*****
medulienka122
musí to byť veľmi dobrý kolega, keď si mu napiekol takú peknú, a určite aj chutnú tortu :)
mesiar50
@sonulienka
Oslavenec mi vravel dnes v praci,ze torta bola bola ok.Takze som rad,ze chlapcom a aj mojmu kolegovi chutila.Vazim si tvoju pochvalu.Srdecna vdaka sonulienka.
mesiar50
@medulienka122
Tak ako pises mila medulienka 122.Je to dobry clovek a moj dlhorocny kolega resp.priatel.Dakujem ti pekne a srdecne ta pozdravujem do sk.
jarbra
ako vzdy krasna, mila, zdobenie apod. ,, zlate rucicky ,, musim sa prist zaskolit k tebe, mozno to nemam daleko :-) ... ale k torticke pasuje aj nieco tekute - nie? ... kedze som stale na Krete tak, pripijam na tu krasnu 60 - tku, tvojmu kolegovi s rakiou a prajem mu vela zdravia, nech sa dari, receptik ukladam KK, mas mojich 5*
mesiar50
@jarbra
Tvoje pekné želanie budem tlmočiť kolegovi.Dúfam,že sa ti dovolenka na kréte vydarila a príjemne si relaxovala.Mal som poruchu na pc a tak sa ti mám možnosť poďakovať až teraz.Pekne ťa pozdravujem zo slovenska.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia