Foto: mesiar50
Postup pripravy je jednoduchy.
Suroviny
Korpus: | |
245 g aj so škrupinou |
|
245 g |
|
245 g |
|
6 g |
|
2 PL |
|
4-5 PL horúca |
|
Čokoládový krém: | |
250 g |
|
125 ml silná |
|
3 PL |
|
500 g |
|
4 PL podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
1) Krystalovy cukor vyslahame aj s vajecnymi bielkami do tuhsej peny.
-
2
K vyslahanej pene primiesame taktiez vyslahane vajecne zltky.
-
3
Dalej aplikujeme muku premiesanu s praskom do peciva. A na zaver pridame k dielu slnecnicovy olej a horucu vodu.Tuto zmes premiesame pomalym tempom.Najnovsie robim piskotove cesto tak,ze vajcia odvazim aj zo skrupinou.Samo,ze ked je tam pisane napr.245 g muka a dame tam o 5 - 10 g viacej nic sa nestane.Cesto pecieme zhruba 30-35 minut pri 180 C.
-
4
Hotovy tortovy korpus prerezeme ostrym nozom na tri casti.
-
5
A prisiel cas na pripravu kremu.Spravime si ho takto: V 125 ml horucej kavy si rozpustime za staleho miesania 250 g polamanej mliecnej cokolady (coko podla vasej chuti).Tuto zmes si dame nabok na vychladnutie.
-
6
500 g zmaknuteho a na kocky posekaneho masla vyhnietime s 3 PL kakaoveho prasku 4 PL praskoveho cukru.
-
7
Na tomto obrazku mame vyhnietene maslo s praskovym cukrom a kakaovym praskom.Maslo je dobre si vybrat z chladnicky skor nech sa aklimatizuje na izbovu teplotu resp.nech nam trochu zmakne.
-
8
K vyhnietenemu maslu pridame vychladnutu rozpustenu cokoladu a pomalym tempom krem premiesame.Nerobme to dlho nech sa nam krem zbytocne neprehrieva.Krem je po vymiesani vlacnej konzistencie a preto ho musime uskladnit do chladnicky aspon na jednu hodinu .
-
9
Zhruba po jednej hodine by mal byt krem v takom stave,ze by sa mohol dat nanasat na pokrajane platy tortoveho korpusu.
-
10
Dalej uz len natierame a skladame tortu.Bok torty som ozdobil pomocou vidlicky .Vy si tortu prosim ozdobte podla vasich moznosti resp.vasej fantazie.Zelam vam vsetkym prijemny vikend.
Zlata si.Tu v nl.som este ani raz nevidel takuto,alebo podobnu tortu.Mame tu skor rozne jablkove torty,ovocne zo slahackou atd.Kolegove zelanie bolo spravit mu typicky slovensku tortu.Rad som mu pri takomto peknom sviatku vyhovel.Dakujem ti pekne.
To vazenie vajec ma urcite svoju logiku.Vcera som piekol dva korpusy.Po upeceni boli oba navlas podobne ako chutovo tak aj rozmerovo.Nie je to moj vynalez.Mam to od jedneho kamarata kuchara a videl som to aj v roznych video receptoch,medzi inymi aj v recepte na veterniky.Ked sa mi nechcelo vazit tak som to capal lyzicou,ale takto mi tie pomery surovin,,sedia"lepsie.Vdaka.
Nie su to lentilky,skoro som si na tych cukrikoch zuby polamal,ale su na nerozoznanie od lentiliek.Neboj tvojej vnucke bude torta urcite chutit.Verim tomu,ze si ju zvladla na vybornu.Ved maslove kremy su stara dobra klasika.Dakujem ti a vnucke zelam,len to najkrajsie a najlepsie.
Krem bol naozaj chutny elysa.Dakujem ti krasne.
Rad ta ,,vidim"Marianka.No,zdobenie tort nie je urcite mojou parketou.
S oblubou pouzivam na zdobenie aj rozne zele cukriky,alebo bombony.
Jednoduche a ma to svoj takpovediac efekt.Som poteseny tym ,ze sa ti moje vytvory pacia.Nemas co dakovat.Ja ti dakujem za pekny komentar a zaroven ta srdecne pozdravujem.
torta vyzera super chutne :)
Nemam ti co prepacit smajliqa.Si bezpochybne bystra zena .Peciem fakticky kazdy vikend.Dakujem ti za mily komentar a pekne ta pozdravujem.
Srdecna vdaka mila danda3.
Mile od teba.Dakujem ti pekne.
Krem bol ok.No ved sa v pondelok dozviem ako ta moja torta dopadla.Dakujem ti srdecne Nastenka a tiez ti zelam krasnu nedelu.
Dufam,ze chlapcom bude chutit a samotnemu oslavencovi tiez.Jasnacka,ze dohodnute,len ten krem musim potom nastavit zelatinou,lebo pokial docupka na sk.bude z nej omacka.Dakujem ti krasne kukulienka71 a prajem ti pekny nedelny den.
ľahučké cesto, výborný krém, vkusné zdobenie, nádherne pravidelný tvar, úžasné foto :-)
si výborný mäsiar - skvelý odborník a vynikajúci cukrár :-)
*****
Nebudem sa tu vychvalovat,ale cesto je naozaj lahke a aj krem je taky ako to ty opisujes Ibyka.No foto radsej nebudem komentovat,lebo fotak mam na sk a tieto fotky su fotene tabletom.Dakujem ti pekne.Tvoju pochvalu si cenim.
Pre mna to nie je ziadna obetavost mila terinka55,kedze rad varim a peciem.Teraz mam uz piskotu upecenu a naplnim ju tradicnym kremom na kremese.Dakujem ti za tvoje mile pismo a tiez ti zelam do sk pozehnany a krasny nedelny den.
Kolega bol iste rad.Z mojej strany snaha bola i ked si viem predstavit aj krajsiu narodeninovu tortu.Ale islo nam stejne o to, aby sme non-stop nejedli tie rozne chemicke miesaniny ponukane hypermarketmi.Medzi inymi ako byvaly technik vo vyrobe zacitim na sto honov emulgatory a rozne nahrady surovin ci uz v masovych vyrobkoch,alebo aj v pekarenskych produktoch.Spravila si mi radost Evicka.Dakujem ti
velmi pekne.
Oslavenec mi vravel dnes v praci,ze torta bola bola ok.Takze som rad,ze chlapcom a aj mojmu kolegovi chutila.Vazim si tvoju pochvalu.Srdecna vdaka sonulienka.
Tak dobre Evicka ,budes moja partacka.Dakujem ti velmi pekne.
Tak ako pises mila medulienka 122.Je to dobry clovek a moj dlhorocny kolega resp.priatel.Dakujem ti pekne a srdecne ta pozdravujem do sk.
Tvoje pekné želanie budem tlmočiť kolegovi.Dúfam,že sa ti dovolenka na kréte vydarila a príjemne si relaxovala.Mal som poruchu na pc a tak sa ti mám možnosť poďakovať až teraz.Pekne ťa pozdravujem zo slovenska.