Torta pre Danielku

valeri - fotkavaleri, 22. júna 2010
Torta pre Danielku
Foto: valeri

Túto tortu som upiekla na krštenie mojej prvej vnučky Danielky. Je punčová, ale je možné ju upiecť a akejkoľvek variácii, krémovú, orechovú, dobošovú ...... Zobraziť celý popisTúto tortu som upiekla na krštenie mojej prvej vnučky Danielky. Je punčová, ale je možné ju upiecť a akejkoľvek variácii, krémovú, orechovú, dobošovú ......

Suroviny

Korpusy: vajička
22 PL
22 PL
2 balíčky
12 PL
4 dl
Sirup:
8 dl
8 PL
2 dl
1/2 mokka lyžičky
Krém na boky a na zdobenie:
2  ks
4 PL
6 PL
Poleva:
2 ks
1  ks
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Ja som upiekla 3 korpusy: 2 ks korpusy rovnaké - 6 ks vajička 6 PL polohrubej múky 6 PL kryšt. cukru 3 PL studenej vody 1/2 bal. prdopeč. Postup: Z bielkov a vody ušľahať tuhý sneh, pridať cukor, znovu dobre prešľahať, pridať, žĺtky a znovu šľahať do hustej peny. Potom pridávať po troche múku zmiešanú s prdopeč. a jemne ju zašľahať ručne metličkou. Piecť v stredne vyhriatej rúre na pečiacom papieri. Toto opakovať aj tretíkrát len z 10 vajec, 10 PL múky, 10 PL cukru, 6 PL vody a 1 bal. prdopeč.

  2. 2

    Kým korpusy chladnú, uvariť sirup z 8 dl. vody, 8 PL cukru, trochu potrav. červeného farbiva a 2 dl rumu (nemusí byť, môže byť aj ovocná šťava). Z vychladnutých korpusov stiahnuť papier a jeden tenší korpus matrieť nahrubšie marhuľovým džemom, dať nato korpus z 10 vajec, znovu natrieť nahrubo džemom a položiť posledný korpus. Rovnomerne popolievať pripraveným sirupom (ako klasické punčové rezy). Ja som ich naplnila večer a do druhého dňa som ich odložila do chladničky a mierne asi na hodinu zaťažila.

  3. 3

    Na druhý deň som podľa papierovej predlohy vykrojila medvedíka, boky natrela krémom z palmarínu, cukru a kakaa. Odložila som si trochu krému bez kakaa, lebo pri zdobení som potrebovala aj biely krém, okolo ušie, labiek ... vidno na fotke. Tiež aj povrch torty som natrela, ale len veľmi natenko. Potom som špricom urobila ozdobný lem, aby nevytekala po stranách čokoláda, ktorou som macka poliala. Po stuhnutí čokolády som si špáradlom urobila rysky na labky, oči, ňufáčik a bruško a znovu našpricovala krémom kraje a vyliala bielou citrónovou polevou. Potom už len lentilky na očká a ňufáčik, dorobiť špricom šticu, obočie, čokoládou pazúriky a macko je hotový. Torta má rozmery asi 4O x 30 cm - celá dĺžka môjho plechu na pečenie :-)) a vysoká bola asi 9 cm.

Diskusia k receptu

evusik
ja som torty nikdy nevedela piecť a ani som sa do nich radšej nepúšťala, takže máš môj úprimný obdiv, krásna torta :-)
valeri
Dakujem Vám obom, snažila som sa, a keď to človek robí pre toho, koho ľúbi, tak sa to určite podarí
egreska
naozaj krasna ,aj mna to čoskoro čaka,syn bude mat 3 roky...
celka
Krásná torta. Hlavně ten nápad. Já som si kúpila formu srdce a tak tiež pečiem pre mojho vnuka Danielka. Ale mám to jednoduchšie, pretože
ju len ozdobím lentilkami a žele bombonami bez umelých farbiv.
sjuz
naozaj úžasná, klobúk dolu!
evas13
Torty nepečie a preto sa skláňam pred tvojou šikovnosťou a umom. :))
anene
Torta je zaujímavá, ale pravdu povediac neviem si dobre predstaviť ako to vyzeré, keď je poliate až tretie cesto. Keď sme robievali punčové rezy, vždy sa máčalo prostredné cesto, ktoré sme pokrájali na pásy a v trochu inom náleve, prípadne piškóty.
sovka62
Utešená tortička, určite by som si netrúfla vykrojiť ju podľa papierovej šablóny. Si šikovná.
alexdidi
Krásna torta...už o mesiac budú oslavovať moji vnuci, takže ma pečenie torty tiež čaká...
ches
@valeri : K takejto torticke nestaci len laska ale aj umenie a napad aj prax.
Mas moje sympatie a obdiv.Urcite maju vsetcia radost s krasnej torticky,.Urcite bola dobra uz sa oblizujem.Pecenie musi mat clovek v sebe a hlavne trpezlivost.
babav
To je obdivuhodna torta ,aj tvoja trpezliost ! Neuviedla si kolko ti trvalo " vytvorit" toho krasneho macka.Urcite by si viacerych na Vareche potesila ,keby si nam po rozrezani torticky odfotila vnutro
a pridala k receptu ;-) .
2010
Klobuk dolu tortovym odbornikom vela roboty ale s laskou.
valeri
milí varecháči, ďakujem :-)))
@ celka, ta torta bola na Danielkino krštenie ale vlastne pre dospelákov, preto tam mohol ísť aj rum aj som použila potravinársku farbu ale kým boli moje deti malé, používala som namiesto tohto sirupu ovocné sirupy do vody (jahodový, ríbezľový, malinový ...
@ anene
Ja mám jednoducho taký recept na punčové rezy, polievam až to vrchné cesto, ale neboj sa, sirup sa dostane až na spodné cesto, keď je v dostatočnom množstve, vyzerá to potom tak, že vrchný korpus je sfarbený najviac a spodný najmenej, ale každý máme svoj spôsob, tu sa medze fantázii nekladú.
@ babav
to pečenie tak normálka, ale to zdobenie, mi dalo zabrať také 4 hodiny, lebo najprvv musela stuhnúť čokoláda, potom som mohla pokračovať s bielou polevou, potom tá tuhla a potom som robila dokončovačky - pazúriky.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Nádherná tortička, krásne ozdobená. Tiež rada pečiem, aj si robím ozdoby z marcipánu - len času je málo.
klaura
je prekrásna a určite aj dobrá ... budem opakovať po ostatných ... ale ty SI šikulka ... :)
uložím si ju ...
celka
Valeri - nechtěla jsem Tě kritizovat, ale můj vnuk už má 6 let a moc
se teď mluví o škodlivých éčkách, tak si už na to dávám trochu pozor
hlavně, když chystám něco pro děti. Hodně informací na toto téma
je na strankách www.bezkonzervantu.cz nebo www.bionebio.cz.
honestka
Pridavam sa, pekne si ju vyzdobila aj ked na konto "éčká" sa dost zdrzujem comments, lebo maloco by som v tomto zivote zjedla, odkedy sa o vsetkom prise tak, komu sa ako hodi-( na tuto temu tu uz bolo dost debat)...je pravda, ze ich obmedzujeme ako sa da- avsak niekedy a hlavne pri tortach sa neda vsetko farbit prirodnymi farbami a tak, aby tam nebolo citit ich prirodenu prichut (eg. cvikla)....
zitar
pre mňa je zložité aj čítanie tohto receptu, nie to ešte príprava
( súhlasím s honestkou)
anene
nechcela som kritizovať, len mám obyvi ako potom poliať cesto polevou. Nie je veľmi rozmočené? A klobúk dolu tá ozdoba je náročná. Ja nemám na to trpezlivosť.
22janka22
macinko :-) ten je krasny:-)
Tortu by som MOZNO zvladla ale z macka by bol asi jezko :-)
valeri
no varecháči, prekvapil a vlastne potešil ma ohlas na moju tortu. Ten obrázok som videla v nejakej detskej knižke, tak som si ho prekreslila a toľko zväčšovala, až "dostal konečnú podobu". A pre všetky menej odvážne: ani ja nie som vyučená cukrárka, ale poviem si, že keď to zvládne toľko iných, skúsim aj ja :-)) a niekedy to vyjde. Ale pravda je aj to, že rada pečiem. A keď niečo nevyjde tak ako to malo byť, to viem len ja, ostatní si myslia, že to tak má byť ...... :-))
cica2
wau, nádherná tortička, obdivujem ako to dokážete aj krásne zdobiť, šikuľka!!!!
mariaklara
Krásna tortička a hoci je tomu už pol roka, určite tomu, komu bola určená sa veľmi tešil. Si šikula.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia