Torta pre Danielku

Autor receptu: valeri

Túto tortu som upiekla na krštenie mojej prvej vnučky Danielky. Je punčová, ale je možné ju upiecť a akejkoľvek variácii, krémovú, orechovú, dobošovú ......

Suroviny

Postup

  1. Ja som upiekla 3 korpusy: 2 ks korpusy rovnaké - 6 ks vajička 6 PL polohrubej múky 6 PL kryšt. cukru 3 PL studenej vody 1/2 bal. prdopeč. Postup: Z bielkov a vody ušľahať tuhý sneh, pridať cukor, znovu dobre prešľahať, pridať, žĺtky a znovu šľahať do hustej peny. Potom pridávať po troche múku zmiešanú s prdopeč. a jemne ju zašľahať ručne metličkou. Piecť v stredne vyhriatej rúre na pečiacom papieri. Toto opakovať aj tretíkrát len z 10 vajec, 10 PL múky, 10 PL cukru, 6 PL vody a 1 bal. prdopeč.
  2. Kým korpusy chladnú, uvariť sirup z 8 dl. vody, 8 PL cukru, trochu potrav. červeného farbiva a 2 dl rumu (nemusí byť, môže byť aj ovocná šťava). Z vychladnutých korpusov stiahnuť papier a jeden tenší korpus matrieť nahrubšie marhuľovým džemom, dať nato korpus z 10 vajec, znovu natrieť nahrubo džemom a položiť posledný korpus. Rovnomerne popolievať pripraveným sirupom (ako klasické punčové rezy). Ja som ich naplnila večer a do druhého dňa som ich odložila do chladničky a mierne asi na hodinu zaťažila.
  3. Na druhý deň som podľa papierovej predlohy vykrojila medvedíka, boky natrela krémom z palmarínu, cukru a kakaa. Odložila som si trochu krému bez kakaa, lebo pri zdobení som potrebovala aj biely krém, okolo ušie, labiek ... vidno na fotke. Tiež aj povrch torty som natrela, ale len veľmi natenko. Potom som špricom urobila ozdobný lem, aby nevytekala po stranách čokoláda, ktorou som macka poliala. Po stuhnutí čokolády som si špáradlom urobila rysky na labky, oči, ňufáčik a bruško a znovu našpricovala krémom kraje a vyliala bielou citrónovou polevou. Potom už len lentilky na očká a ňufáčik, dorobiť špricom šticu, obočie, čokoládou pazúriky a macko je hotový. Torta má rozmery asi 4O x 30 cm - celá dĺžka môjho plechu na pečenie :-)) a vysoká bola asi 9 cm.