Torta Kilimandžáro bezlepková fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 15. marca 2015

Takáto torta je už tu, ale ja si ju sem ukladám aby som ju už nemusela hľadať. Našla som si ju na internete. Zobraziť celý popis Takáto torta je už tu, ale ja si ju sem ukladám aby som ju už nemusela hľadať. Našla som si ju na internete. Recept je vo všetkých rovnaký ba aj tu na vareche.sk je tiež. Ale ja som ju robila trochu inak - teda ovocie som dala iné. Vnučka má narodeniny ideme jej blahoželať a má rada jahodové zákusky a torty. A čo človek neurobí pre milované vnúčence?

16
porcií
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
100 g
5 ks
180 g
30 g
30 g
50 g
2 ČL
Krém.:
500 g
2 bal.
50 g
250 ml
2 ks
7 ks
 čerstvé




Postup

  1. 1

    V mise si rozmiešame múku, solamyl, kakao a PDP.

    Torta Kilimandžáro bezlepková (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si ďalšie dve misky - do jednej si navážime 180 g. práškového cukru, pridáme na kúsky nakrájané 50 g masla a 5 ks žĺtka. Dobre vyšľaháme do peny.

    Torta Kilimandžáro bezlepková (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V druhej si do tuha vyšľaháme 5 bielkov do ktorého som pridala štipku soli.

    Torta Kilimandžáro bezlepková (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne si do žĺtkovej masy pridáme rozmiešanú múku. To ide dosť zle spojiť tak som si trochu pomohla šľahačom. Pridala sneh spolu zamiešala a vyliala do pripravenej formy. Tú som si na spodok dala pečiaci papier a boky vymastila a vysypala múkou.

    Torta Kilimandžáro bezlepková (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu nastalo peklo, zistila som, že sa mi pokazila rúra a nehreje. Ešte, že mám jednu v spodnej kuchyni a tak som bežala spodnú rúru zapnúť a rozohriať a tam upiekla korpus. Tá ale troch viac hreje tak mi vrch málinko pripiekla. Ale nevadí. Tu je upečený korpus. Boli to nervičky ale dobre to dopadlo. Piekla som na 180 stupňov asi 35-40 minút. Forma 23 cm.

    Torta Kilimandžáro bezlepková (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém som si urobia nasledovne. Kompót som si nechala dobre odkvapkať a pridala 500g. tvaroh, 50 g.práškového cukru a 2 ks vanilkový cukor toto som si dobre vymiešala. Šľahačku som vymiešala do tuha. Želatínu nechala asi 10 minút najprv v 100 ml. studenej vody potom som ju vyžmýkala a zaliala 100 ml. horúcej vody a miešala pokiaľ sa pláty nerozpustili. Nechala trochu ochladiť a primiešala k tvarohu a šľahačky. Keď som to mala dobre spojené vyliala som do misky o priemere 20 cm ktorú som vystlala potravinárskou fóliou a dala do chladničky na tri hodiny dobre stuhnúť. Keď som mala nervičky, že sa mi pokazila rúra som už ani nič nefotila. Keď mi korpus dobre vychladol som ho prerezala na polovice. Spodnú polovicu som si položila na tácku na ktorej budem niesť tortu a vrch som trochu natrela lekvárom. Na to som vyklopila stuhnutú tvarohovú masu. Kompótovú šťavu ktorú sme si odložili som použila nasledovne. Vrchnú časť som pokrájala na 16 trojuholníkov a namáčala do kompótovej šťavy a prikladala okolo tvarohovej masy. Ukladajte vždy naproti seba trojuholníky.Na koniec som na vrch poukladala čerstvé jahody a dala ešte tortu do chladničky. Už len držte palce aby som ju dobre doniesla na miesto a aby chutila.

    Torta Kilimandžáro bezlepková (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

katerin
Kráááásna,s tými jahodami ako pravý volkán!
Vnučka bude nadšená!:)))
katerin
Zabudla som-5 hviezdičiek a KK!
Kamarátka chce pre syna jahodovo-tvarohovú,tak asi vyskúšam tvoju.Len chlapec tam chce Batmanna,tak neviem ,kam ho strčím :(
Asi do lávy :):):)
Vďaka za inšpiráciu
tatranka
Už dávno som túto pochúťku chcela vyskúšať.len ja ju budem robiť z obyčajnej múky nie bezlepkovej.
Tvoja je krásna,vydarená a stým ovocím mi to vyhovuje. 5*
motyka
Prekrásna, netradičná a zvláštna. Určite aj chutná. Ukladám*****. Ale neviem, či budem mať na to odvahu. Asi áno. Ďakujem za inšpiráciu.
elysa
krásna, tiež som ju už robila, len v obyčajnej verzii...
honestka
@sonulienka , prstek hore!
bez problemov poslem recept znamej, ktora ho zrejme upecie hned ako uvidi. S bezlepkovou mukou tu ma problemy piect, hoci som jej uz postupila viacej tunajsich receptov, zrejme muky tu nie su rovnako kvaline…
@katerin , aj ja mam starsieho vnuka opantaneho Batmanom a minuly tyzden uz bola 5 batmanovska torta v poradi. davnejsie som naozaj umiestnila vo vnutri “lavy” batman auto, z piskotu urobila mrakodrap a k nemu postavila figuru Batmana. vyzeralo to dobre akoby vychadzal z tej jeho tajomnej jaskyne vytahom; Stred kremu bol mixovany s lemon curd, torta bola poschodova /vela deti na party/ takze nech sa ti vydari, vyzera to tiez dobre a deti taky "zazrak" myslim typ torty asi nikdy nevideli., kedze teraz kazdy lepi torty umelym fondantom.
sonulienka
Všetkým Vám srdečná vďaka tie ktoré chcete vyskúšať odporúčam. Len treba trochu trpezlivosti pri korpuse keď sa bude mať miešať múka a žĺtková masa tam najskorej varechou ručne a potom strojom to už ide OK.A tiež bielka som strojom na jednotke spájala a takto to vyšlo celkom dobre. Dajte vedieť ak skúsite budem rada.
majkahra
Úžasná torta a určite aj chuťovo dobrá. S dovolením ukladám a určite vyskúšam.Zaslúži si 10 hviezdičiek, ale keď sa nedá, tak určite 5.
marika21
Šikovná si. Torta pekná,chuťovo dobrá, netradičná. KK5*
sonulienka
Srdečne ďakujem už som ju dávno chcela vyskúšať a teraz bola príležitosť.
pivonka
No ja len pozerám, že ako si to krásne urobila. Nádhera!
ywett
verím, že vnučku táto krásna tortička potešila a prajem jej všetko najlepšie k narodeninám :)
sonulienka
@ywett srdečne ďakujem - som veľmi rada, že práve Ty si sa ozvala. Chcem sa Ti veľmi pekne poďakovať aj za tento recept aj za mnohé iné ktoré čerpám od Teba a máš ich na Tvojom blogu. Ešte raz srdečná vďaka. Si super a dávaj pre nás aj naďalej také fantastické recepty.
1x ywett
ywett
ďakujem @sonulienka , si milá :-)
Myslela si asi iné recepty, lebo túto tortu som ja ešte nerobila...ja nemám talent na torty a neviem či by sa mi tak krásne vydarila ako tebe. Keď sa rozhodnem, že budem piecť tortu pre oslávenca, tak väčšinou to skončí pri roláde :-)
Prajem pekný víkend!
sonulienka
@ywett Ja som už prišla na to komu som to chcela napísať. Ale zas od Teba mám tiež uložených pekných pár receptov. A Tvoje rolády sú výborné a pekné.A máš aj tortičky náhodou výborné. Fakt rada sledojem Tvoje recepty. Aj na budúci týždeň asi budem robiť Tvoje Tvarohovo kakaové minitortičky ideme na oslavu. Drž palce.