Torta Kilimandžáro bezlepková (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Takáto torta je už tu, ale ja si ju sem ukladám aby som ju už nemusela hľadať. Našla som si ju na internete. Recept je vo všetkých rovnaký ba aj tu na vareche.sk je tiež. Ale ja som ju robila trochu inak - teda ovocie som dala iné. Vnučka má narodeniny ideme jej blahoželať a má rada jahodové zákusky a torty. A čo človek neurobí pre milované vnúčence?

16
porcií
35-40 minút
na 180 °C

Postup

  1. V mise si rozmiešame múku, solamyl, kakao a PDP.
  2. Pripravíme si ďalšie dve misky - do jednej si navážime 180 g. práškového cukru, pridáme na kúsky nakrájané 50 g masla a 5 ks žĺtka. Dobre vyšľaháme do peny.
  3. V druhej si do tuha vyšľaháme 5 bielkov do ktorého som pridala štipku soli.
  4. Následne si do žĺtkovej masy pridáme rozmiešanú múku. To ide dosť zle spojiť tak som si trochu pomohla šľahačom. Pridala sneh spolu zamiešala a vyliala do pripravenej formy. Tú som si na spodok dala pečiaci papier a boky vymastila a vysypala múkou.
  5. A tu nastalo peklo, zistila som, že sa mi pokazila rúra a nehreje. Ešte, že mám jednu v spodnej kuchyni a tak som bežala spodnú rúru zapnúť a rozohriať a tam upiekla korpus. Tá ale troch viac hreje tak mi vrch málinko pripiekla. Ale nevadí. Tu je upečený korpus. Boli to nervičky ale dobre to dopadlo. Piekla som na 180 stupňov asi 35-40 minút. Forma 23 cm.
  6. Krém som si urobia nasledovne. Kompót som si nechala dobre odkvapkať a pridala 500g. tvaroh, 50 g.práškového cukru a 2 ks vanilkový cukor toto som si dobre vymiešala. Šľahačku som vymiešala do tuha. Želatínu nechala asi 10 minút najprv v 100 ml. studenej vody potom som ju vyžmýkala a zaliala 100 ml. horúcej vody a miešala pokiaľ sa pláty nerozpustili. Nechala trochu ochladiť a primiešala k tvarohu a šľahačky. Keď som to mala dobre spojené vyliala som do misky o priemere 20 cm ktorú som vystlala potravinárskou fóliou a dala do chladničky na tri hodiny dobre stuhnúť. Keď som mala nervičky, že sa mi pokazila rúra som už ani nič nefotila. Keď mi korpus dobre vychladol som ho prerezala na polovice. Spodnú polovicu som si položila na tácku na ktorej budem niesť tortu a vrch som trochu natrela lekvárom. Na to som vyklopila stuhnutú tvarohovú masu. Kompótovú šťavu ktorú sme si odložili som použila nasledovne. Vrchnú časť som pokrájala na 16 trojuholníkov a namáčala do kompótovej šťavy a prikladala okolo tvarohovej masy. Ukladajte vždy naproti seba trojuholníky.Na koniec som na vrch poukladala čerstvé jahody a dala ešte tortu do chladničky. Už len držte palce aby som ju dobre doniesla na miesto a aby chutila.