To, čoho som sa ako dieťa najviac bála :)

tetrisss - fotkatetrisss, 24. januára 2012

To meno je oprávnené, lebo kvoli tomuto lieku mojej maminy som sa bála aj ochorieť a keďže dnes má smutné výročie, tak vám ponúkam Zobraziť celý popisTo meno je oprávnené, lebo kvoli tomuto lieku mojej maminy som sa bála aj ochorieť a keďže dnes má smutné výročie, tak vám ponúkam trochu iný recept, ako tu bol pred chvíľou proti nachladnutiu a hlavne na uvoľnenie hlienov a to najmä pre deti, ak ich to ovšem donútite vypiť. Ale je to stopercentne účinné.

1
porcia
5 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 lyžica
1 lyžica
5 strúčikov
1 ks
1 pohár




Postup

  1. 1

    Cukor dáme na slabý oheň skaramelizovať, pridáme maslo, na toto dáme posekanú cibuľu, popražíme chvíľu, pridáme posekaný cesnak, zase trochu /ozaj len chvíľu/ popražíme, zalejeme mliekom a necháme 5 minút variť.

  2. 2

    Potom všetko ocedíme, pridáme podľa chuti med a vypijeme co najteplejšie.

  3. 3

    Niekomu to vyvolá až takú prudkú reakciu, že vyvráti zmes aj spolu s uvolnenými hlienami.

Diskusia k receptu

afataga
hehe som si spomenula na moje detstvo, dostala som to iba raz, lebo reakcia bola zhodna s bodom 3, potom to uz radsej mama neriskovala :-), dodnes ma natahuje ked citim teple mlieko
marianne69
Moja reakcia je doteraz zhodna s bodom 3 ,ked vidim varene mlieko .To odvtedy,ked sa mi koza z neho prilepila v krku.Pri najlepsej voli nemozem a to naozaj nie som fajnova.
mariaklara
Ja napr. teplé mlieko môžem, hlavne keď ma páli kyselina, mlieko zohrejem na horúco a po dúškoch pijem, po chvíľke je kyselina preč. Aj tento recept si uložím, určite sa niekedy zíde.
tetrisss
Nuz priznam sa, ze ked som uz nevedela co, tak som tento recept pouzila na mojho mladsieho syna, aj ked som ho velmi lutovala, ale ulava prisla okamzite, takze liek je to ucinny, aj ked pre mna neuveritelne hnusny.
pivonka
To prechladnutie myslíš nádchu a dutiny, alebo priedušky a kašeľ?
alzbetka2
poznám, aj mňa s týmto "babským liekom" v detstve dosť často trápili :)))) ďakujem za recept, presné zloženie som nevedela, už je v KK
tetrisss
Ja som ho pouzila pri zapale priedusiek, na nadchu urcitie nie, ten kasel a zahlienenie.
matata1
@marianne69 @afataga moja reakcia by bola asi rovnaká, mňa tiež naťahuje už len pri pohľade na kožu na prevarenom mlieku, aj pri jeho vôni. Zaujímavé je, že neprevarené studené mlieko, kyslé mlieko, kefír, acidko atď. môžem v akomkoľvek množstve. Aj kakao mám rada, len sa na ňom nesmie spraviť koža. Ale receptík si pre istotu ukladám. Človek nikdy nevie! Keď musíš, tak musíš...
isabellafly
do mna raz tak nalievali cibulovy caj s medom... tak ma natahovalo a bolo mi z toho zle, ze ked niekedy spomenuli, ze mi ho spravia radsej som sa tvarila, ze som zdrava... keby som to dnes davala svojej dcere, asi by som trpela spolu s nou
julica
No som asi divná, ale toto mi hrozne chutí: mamina vždy cukor dobre skaramelizuje, dáva len cibuľu, potom ju ocedí. Moje priedušky sú na tom horšie s vykašliavaním, ale napr. sestre to dobre zaberá. mňam :)
jasama
Ja robím podobný recept, len nekaramelizujem cukor a nedávam cibuľu. A mne to veľmi chutí. Môj syn je na tom horšie :o). Ale neznesiem cibuľový sirup. Z toho mi je zle.
sovka62
Naša mama takýto recept nepoznala (to sme mali asi šťastie). U nás fungoval cibuľový čaj. Jednu stredne veľkú cibuľu variť 20 minút v 1/2 l vody, 4 PL cukru upáliť na karamel, zaliať cibuľovým vývarom a rozvariť. Pre chuť nám tam vždy šupla trošku mletej škorice a to sa teba vypiť dalo a hlavne to zahnalo suchý kašeľ keď nám v noci nedal spať. Na odkašliavanie slúžila utierka natretá ohriatou husacou alebo kačacou masťou, priložená na prsia a zakrytá perinou až po krk.
irenaw
Nám mama robila pri zápale priedušiek toto: 1 dl mlieka prevariť, odstaviť, pridať 1 PL masla a 1 PL medu, priliať 1 dl teplej Vincentky premiešať a vypiť. Priniesla ten recept z liečenia v Tatrách. Čudné, ale pomáha :). Na kašeľ sme píjavali cibuľový čaj. Vždy uprednostním toto pred liekmi, ak je to len trochu možné.
lumilka1
Nám mama tiež robila podobné,ale bez cukru a cibule.Popražila cesnak na masle a zaliala mliekom.Bolo to hnusnééé.Keď mi to mama doniesla vypiť,tak som čakala ,kedy vyjde z izby a už sa vylievalo z okna, a mama
bola spokojná :o))
julica
@sovka , ty si ako moja mama, vždy keď jej do telefónu vravím, že kašlem, len mi prízvukuje: "Julka, priedušky si pomasti!" :)
evanaaa
Mne teplé mlieko problém nerobí a tú kožku na ňom som mala rada ( môj muž ju tiež neznášal na kakau, ale na mlieku mu nevadila). Ak somm bola nachladnutá, len som si poriadne ohriala mlieko, dala doň med a za lyžičku masla, chutilo mi to. Cibuľový čaj-vývar som raz robila dcére, keď bola nachladnutá, ale sama som ochutnala, fúúú, viac som jej ho nevarila. Ale ona ho poctivo vypila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia