Foto: dora
Tento typicky taliansky zákusok s obľubou pripravujem na špeciálne príležitosti. Aj napriek tomu, že je taký jednoduchý. A ani raz ma nesklamal!
Postup
-
1
(na 1 menší plech - polovica z bežnej veľkosti) Vymiešame žĺtky s cukrom a pridáme mascarpone. Vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Obe zmesi opatrne zmiešame. V klasickom recepte sa to neuvádza, ale ja ešte zvyknem priliať trochu kávy s amarettom a postrúhať do tejto zmesi horkú čokoládu.
- 2
Začneme vrstviť a to tak, že na dno plechu naukladáme piškóty, ktoré pokvapkáme kávou zmiešanou s amarettom a potrieme krémom. Vrstvíme, striedajúc piškóty namáčané v káve a amarette s krémom, pričom ten tvorí aj poslednú vrstvu. Hotové posypeme horkým kakaom. Ja zvyknem kakaom posýpať až tesne pred servírovaním, lebo inak, kým krém stuhne, kakao navlhne. Niekto však nemá rád, keď je kakao sypké a tak posýpa hneď. Namiesto kakaa sa tiež sa používa strúhaná čokoláda.
- 3
Dáme cca na 4 hod stuhúť. Ja ho zvyknem pripravovať večer a do rána je hotový :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Raz na STV 1 robil Tiramisu taliansky kuchar /mal tlmocnicku/ takto:
7 žltkov vyslahat so 7 PL cukru kryst., pridat 250 g mascarpone. 2 slahacky vyslahat a spojit tie 2 masy. -Dlhe piskoty kratko namacat do 0,5 l kavy studenej a ochutenej Amarelom a rumom.
Ukladanie do podlhovastej formy uz nebudem opisovat. Potom dat na 20 min. do mraznicky a pred podavanim posypat kakaom. Dokonca, spominam si, ze na tanier polozil vidlicku, posypal ju kakaom a ked ju dal prec, ostal pekny vzor vidlicky na tanieri. :-)
s mascarpone a slahackou ,vyslaham s cukrom do peny na vodnom kupeli.Salmonela je velmi zakerne ochorenie,s dlhodobymi nasledkami,
nemusim sa obavat ; zakusok je chutovo rovnaky,ak nie lepsi;-),
i ked na Vareche mi ho nazvali "falosne tiramisu".
To, co som uviedla ja, je prava verzia tiramisu, co do ingrediencii, mozu sa mierne menit mnozstva surovin, ale stara klasika je tato.
Vajicka pouzivam nase cerstve prave znesene od sliepociek, nikdy nie kupovane, kedze neviem ako boli skladovane atd. To, ze su surove bielky skodlive som nevedela, zaujimavy poznatok :-)
A ohladom marcarpone...aj taliani zijuci na Slovensku sa nestacia cudovat ake su ich vyrobky u nas drahe. Ano, bohuzial, je to tak. Tiramisu original je drahy spas. Ale ako som pisala, pripravujem ho pri specialnych prilezitostiach, lebo aj co do kalorii to nie je zakusok na kazdy den.
Dakujem za komentare damy ;-)
www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/tiramisu/...
Toto by mal byť originál, aj keď aj v Taliansku sú asi rôzne verzie...
www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/tiramisu/...