Teplý slivkový koláč s marcipánom

veve - fotkaveve, 28. októbra 2013
Teplý slivkový koláč s marcipánom
Foto: veve

Moc príjemný spôsob ako zužitkovať slivky a pochutnať si na jesennom koláčiku. A ako sa píše v názve, najlepší je čerstvý, teplý, práve vytiahnutý z rúry.

8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
125 g
125 g
1 ks
100 g
 kúsok
500 g
1 ks
 na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do väčšej misy si nakrájame maslo na kocky, pridáme múku a cukor a rukami premiešavame, kým nevznikne mrvenička. Pridáme jedno vajce a vypracujeme hladké jemné cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme na 15 minút do chladničky.

  2. 2

    Zatiaľ si vymastíme a vysypeme múkou okrúhlu formu na koláč s priemerom približne 25 cm. Umyjeme si ovocie, slivky prekrojíme napoly a vyberieme kôstku, jabĺčko nakrájame na malé kocky. Po vychladení cesta z neho odoberieme "väčšiu polovicu" a na pomúčenej ploche vyvaľkáme do tvaru kruhu. Vystelieme ním formu aj s okrajom.

  3. 3

    Cesto vo forme popicháme vidličkou, nastrúhame naň marcipán a horkú čokoládu. Slivky na koláč poukladáme reznou plochou dolu, do medzierok dáme jablká. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme kruh a zakryjeme ním celý koláčik, popritláčame tak aby cesto kopírovalo kopčeky sliviek a postláčame spolu aj okraje.

  4. 4

    Pred pečením potrieme povrch koláčika mliekom a dáme do vopred vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 30-35 minút. Na záver koláčik pocukrujeme a podávame teplé.

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Zasa ďalšia dobrota, ale neviem, či by som ho jedla ešte za tepla, aj keď to láka, nám mama nedovolila teplé, museli sme počkať, lebo vraj by nás brucho bolelo. Ale nie som si istá, či aj pri takomto, alebo sa to týka len kysnutých.

Pridaj komentár k receptu: