Teplý slivkový koláč s marcipánom

Autor receptu: veve

Moc príjemný spôsob ako zužitkovať slivky a pochutnať si na jesennom koláčiku. A ako sa píše v názve, najlepší je čerstvý, teplý, práve vytiahnutý z rúry.

8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do väčšej misy si nakrájame maslo na kocky, pridáme múku a cukor a rukami premiešavame, kým nevznikne mrvenička. Pridáme jedno vajce a vypracujeme hladké jemné cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme na 15 minút do chladničky.
  2. Zatiaľ si vymastíme a vysypeme múkou okrúhlu formu na koláč s priemerom približne 25 cm. Umyjeme si ovocie, slivky prekrojíme napoly a vyberieme kôstku, jabĺčko nakrájame na malé kocky. Po vychladení cesta z neho odoberieme "väčšiu polovicu" a na pomúčenej ploche vyvaľkáme do tvaru kruhu. Vystelieme ním formu aj s okrajom.
  3. Cesto vo forme popicháme vidličkou, nastrúhame naň marcipán a horkú čokoládu. Slivky na koláč poukladáme reznou plochou dolu, do medzierok dáme jablká. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme kruh a zakryjeme ním celý koláčik, popritláčame tak aby cesto kopírovalo kopčeky sliviek a postláčame spolu aj okraje.
  4. Pred pečením potrieme povrch koláčika mliekom a dáme do vopred vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 30-35 minút. Na záver koláčik pocukrujeme a podávame teplé.