Tatranské „vulkano“

Peter Pikovský
šéfkuchár Grandhotela v Starom Smokovci, 14. júla 2016
Tatranské „vulkano“
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

Piškótové cesto:
4 ks
80 g
120 g
Posýpka:
25 g
25 g
50 g
1 g
Jahodové pyré:
120 g
20 g
Ostatné suroviny:
80 g
20 g
120 g




Postup

  1. 1

    Piškótové cesto: Žĺtky vyšľaháme s cukrom dopenista, potom po lyžiciach primiešame múku a nakoniec do cesta zľahka vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto pečieme v silikónovej forme pri teplote 160 °C asi 30 minút.

  2. 2

    Posýpka: Všetko spolu premiešame rukami, vytvoríme mrveničku, ktorú pečieme v rúre pri teplote 160 °C asi 10 minút.

  3. 3

    Jahodové pyré: Jahody rozmixujeme spolu s cukrom na pyré. Upečené mafiny natrieme jahodovým džemom a obalíme v upečenej posýpke, podávame s vanilkovou zmrzlinou, jahodovým pyré a čerstvým ovocím.

Diskusia k receptu

evanaaa
)Asi tam dali horiaci ohorok, @radox1 :))) inak, ten bod 1) sa mi nepozdáva, netreba ho rozpísať, alebo ozaj dať všetko naraz dokopy a vyšľahať, (či vymiešať)? lebo to nie je jedno.......
redakcia
@Evanaaa (14.7.2016 19:16)
Odpoveď šéfkuchára Petra Pikovského:

Najprv sa šľahajú žĺtky s cukrom, potom sa pridá múka a nakoniec sneh z bielkov. (Postup v bode 1. sme na základe odpovede šéfkuchára opravili.)

Efekt dymu je spravený suchým ľadom. Dali sme si vyrobiť plastovú guličku - náboj, do ktorého sa vloží suchý ľad. Náboj potom už len stačí vložiť do koláča a zaliať tekutinou.
radox1
ano,je to suchy lad,co je vlastne pevny oxid uhlicity,ktory sa uz bezne vyuziva v gastronomii a u barmanov v drinkoch.v specialnych boxoch si ich podniky objednavaju,alebo si zadovazia vlastny stroj.
1x radox1
haji
Recept se hezky vyvíjí. Mám dotaz, Mistr to myslí vážně - peče obyčejný piškot v muffinové formě 30 minut?! Nejen led bude suchý.
evanaaa
Ďakujem redakcii za odpoveď, aj som si domyslela postup, ale takto je to lepšie najmä pre začiatočníkov......nepáči sa mi, ak je recept "odfláknutý" s tým, že kto mu nerozumie je......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia