Tatársky biftek

Richard Obenrauch
šéfkuchár Boutique Hotela TULIP HOUSE, 19. novembra 2009
Tatársky biftek
Foto: Pravda - Sandra Támerová
4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

200 g
50 g
2 strúčiky
2-3 kvapky
5 g
20 g
30 g
 štipka
 štipka
1 g
1 strúčik

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hovädziu sviečkovicu nakrájame na čo najmenšie kúsky. Potom mäso posekáme a širokým nožom rozotrieme na pastu. Šalotku nakrájame na malé kocky. Cesnak postrúhame a pridáme k mäsu. Pridáme kečup, a horčicu. Zmes okoreníme, osolíme a opaprikujeme. Všetko spolu ešte raz posekáme a rozotrieme nožom.

  2. 2

    Najemno si posekáme čierne hľuzovky, a pridáme k mäsu. Opäť všetko posekáme a premiešame. Servírujeme pomocou tvarovacieho valčeka. Polejeme hľuzovkovým olejom, a čili omáčkou.

  3. 3

    Kúsky opečenej bagety potrieme roztlačeným cesnakom. Dáme na tanier k tatárskemu bifteku a dozdobíme parmezánom.

Diskusia k receptu

tomas
Pekný recept, asi ho vytlačím na papier a nenápadne podhodím v kuchyni mame na stôl :)
jarco
tatarák zbožňujem, hoci od istého veku už jeho konzumácia neostáva bez krátkodobých následkov :-(

beriem aj tento netradičný spôsob prípravy, idem zháňať hľuzovky :-)
nyja
kde sa dá asi zohnať hľuzovkový olej, hľuzovka? Som to v živote nevidela :( a vraj je to príšerne drahé?
nielaik
Prečo sa toto sekané mäso s hľuzovkou a parmezánom volá tatársky biftek?
pravdah
Pre nielaik: Traduje sa, ze tento sposob upravy pochadza od tatarskych bojovnikov, ktori si kusy masa davali medzi sedlo a latku pod nim a tak ho upravili do konzumovatelnej formy. Asi sa museli zivit trosku starymi kravami :-)
nielaik
pravdah, prečo je to odkaz pre mňa? Žeby si bol taký vôľ a dozvedel sa to až teraz?
--------------------------------------------------------------------
Odkaz od admina pre @nielaik : Nebudem mať žiadny problém natrvalo zablokovať človeka, ktorý nič hodnotné nepridáva, iba rýpe, diskuje pod X registráciami, dáva si do profilu vymyslené údaje a fotky... a najmä obťažuje iných používateľov. Posledné varovanie.
pavas
Receptov na tatarák poznám nikoľko desiatok. Nehovorím, že sú to tie pravé, ale mnohé z nich sú ozaj originálne pre svoje ingrediencie
redakcia
@nielaik si nedal povedať, na Vareche žiaľ skončil (z tejto diskusie boli vymazané komentáre, ktoré porušovali podmienky používania - nie všetky, niektoré sme tu schválne ponechali, aby bolo jasné, o čo ide)
nbert
mam pocit ze tie hluzovky su trochu ulet, 50g ciernej hluzovky ? nie je to trochu vela ? katalogova cena pre londyn je £80 za 50 gramov :D
redakcia
Máte samozrejme pravdu, malo to byť 5 gramov, už je to opravené.
gourmand
vo francuzsky hovoriacich krajinach, nepoužívajú kečup a na dotvorenie chuti pridávajú kapary, horčica a šalotka zostávajú. chuť hovädziny lepšie vynikne
dobryhrncekvar
zbožňujem tatarák, s hľuzovkou som neskúšala, ja pridávam žĺtko, lepšie drží pokope...a veľa cesnaku
evanaaa
Tatarák som veľakrát nejedla, väčšinou sme ho len škrabali a aj vajce sme do jamky dávali. No a čo sa týka tých hľuzoviek, možno, až vyhráme v Loto. Ale aj tak by sme ich tu nezohnali. No, dobrý je aj bez nich, len tá sviečková....
dedostano
Na sviečkovú by som asi musel dlhšie šetriť z penzie sa moc vyskakovať nedá.
kimika
tatarák zbožňujem už od puberty a teraz si ho viem najlešpie urobiť ja sama ale priznám sa, že sa držím starej osvedčenej klasiky, maximálne som ochotná pridať kapary :). Ak ukážem tento recept priteľovi budem musieť zohnať aj hľuzovku :))).
gman
hluzovka sa da zohnat vo fresh markete v BA, tam kde je stara ikea. cena primerana, az zavratna. asi by som skor zhanal inde :)
grandma
Tatarák by som mohla každý týždeň, tiež tam pridávam vajce.
svorad
by ma zaujímalo kde Tatári zháňali hľuzovku... i ked v rusku v tatárskej republike kde žijú Tatári veru tatarsky biftek nepoznajú... ked som im ho pripravil, teda normálny klasický škrabaný bez doplnkov s modernými názvami a cenami ... teda čumeli a jesť to nechceli... tatarsku omáčku tiež nepoznali ale ked som im ju doviezol tak im chutila... takže záver.. obuvník nech sa drží kopyta, maliar štetky a kuchár varešky a nekuchár iba lyžice...