Syrovo-bryndzové karbonátky s cviklovo-uhorkovým šalátom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 11. augusta 2015

Aj keď to vyzerá ako útok na líniu, nie sú to len prázdne kalórie a vhodná príloha tiež veľa zachráni

25 minút
príprava

Suroviny

Karbonátky:
4 ks
200-250 g
125 g
podľa potreby
0,5 ČL
Šalát:
1 ks
1 ks
1 dcl
2 - 3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Ak preferujete vychladený šalát, pripravujte ho ako prvý. V šupke uvarenú a vychladnutú cviklu nastrúhajte spolu s očistenou šalátovou uhorkou na hrubom strúhadle. Cesnak prelisujte alebo najemno nastrúhajte a premiešajte s cviklou a uhorkou. Na zálievku ochuťte smotanu citrónovou šťavou, soľou a mletým čiernym korením podľa svojej chuti. Všetko dôkladne premiešajte a do podávania uskladnite v chlade. Je to obdoba veľmi chutného uhorkového šalátu s pridaním varenej cvikly. Pre nás prekvapivo dobrá kombinácia.

    Syrovo-bryndzové karbonátky s cviklovo-uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Karbonátky: Vaječné bielka so štipkou soli vyšľahajte do tuhého snehu. Musela som použiť len metličku, ale podarilo sa:-)

    Syrovo-bryndzové karbonátky s cviklovo-uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prisypte nastrúhaný syr a rozdrobenú bryndzu, jemne ochuťte mletou červenou paprikou prípadne soľou ak treba.

    Syrovo-bryndzové karbonátky s cviklovo-uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako prvú voľbu použite domácu strúhanku, jej chuť bude totiž v tomto jedle badateľná. Na zahustenie bielkovo syrovej zmesy ju pridávajte opatrne, hmota má byť v konečnom výsledku formovateľná, ale nie tuhá. Bude sa mierne lepiť, pracujte na posypanej podložke a utvorte valec. Čím bude hrubší, tým väčšie budú karbonátky v priemere, a opačne, čím tenší - tým budú drobnejšie. Môj mal dĺžku asi 30cm. Tupým nožom ukrajujte kolieska hrúbky cca 2cm. Rezné plochy tiež obaľte strúhankou a sformujte pekné kolieska. Mne ich vyšlo 16 ks.

    Syrovo-bryndzové karbonátky s cviklovo-uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Karbonátky uložte do mrazničky na zhruba 10 minút. Budú sa lepšie vyprážať.

    Syrovo-bryndzové karbonátky s cviklovo-uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môžete ich piecť aj v rúre, ak obchádzate vyprážanie ako tepelnú úpravu. V tom prípade ich pečte na vysokej teplote, z oboch strán do červena. Tento spôsob nemám vyskúšaný. Všetko, čo sa obaľuje v strúhanke, radšej pečiem na panvici. Výška hladiny tuku v panvici musí byť zodpovedajúca hrúbke karbonátkov, aby sa piekli aj z bokov. Preto používam skôr menšie panvice, ušetrím tak olej. Zmestili sa mi na trikrát, ale piekli sa rýchlo.

    Syrovo-bryndzové karbonátky s cviklovo-uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Táto dávka je postačujúca ako hlavné jedlo pre 4 osoby, doplnená zeleninovým šalátom už nepotrebuje inú prílohu. Podávať sa môže aj ako predjedlo, pohostenie alebo príloha k prívarkom.

    Syrovo-bryndzové karbonátky s cviklovo-uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    U nás sa stali hitom. A čo som bola najviac prekvapená, manžel pochválil aj šalát, pritom cviklu nemá v láske. Takto mu zapasovala. Hurá!:-)

Diskusia k receptu

kukulienka71
@ampara , @micanela , ďakujem:-)
potom prosím odozvu, ako sa vydarili. Zaváraná cvikla určite môže byť, tam pridáš už len uhorky, cesnak a smotanu, prípadne korenie. Vyskúšam aj ja.
frezia68
Hviezdičky som pridala hneď,uhorky s cviklou nepoznám-vyskúšam.Len mi je ľúto vyprážať bryndzu ak viem,že potom stráca všetko to vzácne,kvôli čomu ju voláme-biele zlato.Ak sa mýlim,tak ma niekto opraví,ale vymyslela si to pekne :-) .
kimlo
Vyzera to dobre, urcite aj chuti... 5*
kukulienka71
@frezia68 , ďakujem. Máš pravdu, bryndza je najlepšia bez tepelnej úpravy, kvôli probiotikám, ktoré obsahuje. Karbonátky sa vypražia rýchlo, neviem, aká je teplota v ich vnútre, ale určite nejaké prospešné látky ostanú, prinajmenšom bielkoviny a vápnik. Jedná sa tu skôr o chuť. Pôvodný recept som videla u Daniely Jandurovej, ale je aj verzia s brusnicami, tu na Vareche:-)
1x ababa
kimlo
Z prospešných látok v bryndzi z obchodu by som si ťažkú hlavu nerobil, je pasterizovaná a zbavená tých prospešných a zdravých kultúr ktoré obsahuje čerstvá zo salaša... :-)
amelie
@kukulienka , vieš, koľko bielkov už skončilo v odpade? toto je parádne riešenie, nedajú sa vždy robiť makronky a pusinky:-))) KK*****
kukulienka71
@amelie , :-)))) pobavila si ma. Zvyšné bielky zvyknem zamraziť, ak ich neviem hneď spotrebovať. Ale sa mi tam len kopili. Odkedy poznám kysnuté cesto od @cesminaz , kam sa dávajú len bielka, srdce mi poskočilo radosťou:-)) Máš pravdu inak, každý recept s bielkami je hodný povšimnutia. Ďakujem ti pekne.
denyany
Veľmi zaujímavé! Jednak šalát-robievam takýto bez uhoriek, tak vyskúšam aj s nimi, jednak bryndzové karbonátky- no takto by mi nenapadlo použiť bryndzu! Ale veľmi ma láka vyskúšať to. Počkám však, kým sa trochu ochladí, v tomto teple veru vyprážať nebudem.
klaudijana
Nádherný recept, ukladám, vyskúšam. Doteraz som bielky najviac využívala do krémeša.
luss44
zaujímavé a iste veľmi chutné, syry aj bryndzu mám rada, asi sa na to dám :)
babkamt
tvoj recept sa mi páči. V nedeľu mi syn priniesol ovčí syr, korbáčiky a bryndzu priamo zo salaša. Chuť bryndze s tou z obchodu sa nedá porovnať. Robievam podobné, no bez bryndze. Tvoju variantu vyskúšam. Lákavé úvodné foto:-)
patroveckypitrs
Na pohľad je to niečo veľmi chutne aj suroviny mi pasujú. Určite to blízkej dobe vyskúšam, tento 5***** recept. Vďaka zaň.
shukvacik
@kukulienka71 ... vyzerá to veľmi chutne, recept veľmi dobrý a aj dosť zaujímaví ... u mňa určite 5*

a cez víkend čakám návštevu tak to nechám na tvoj recepte :-)
kukulienka71
@shukvacik , milé od teba, ďakujem:-) ver, že budem mať väčšiu trému ako ty, či im bude chutiť...hádam budeš mať v talóne aj iné dobroty. Karbonátky v každom prípade potrebujú niečo, s čím sa budú šmýkať(šalát so smotanovým prelivom, dip, čatní...a iste bude aj vychladené pivo;-) budem zvedavo čakať na odozvu, príjemnú zábavu prajem s hosťami
gitka61
Tvoje karbonatky urcite vyskusam aj stym salatom a potom sa ozvem ,ako chutilo.Rada skusam nove dobroty.Uz je k.k.5*****:-)
monikab
vyskúšam hneď dnes,a potom ešte raz keď budem mať pravú bryndzu xi xi
kukulienka71
Z gaštanového pudingu mi ostali 4 bielka, mala som kochanovskú bryndzu a bio tofu z geneticky neupravenej sóje, tak sme mali dnes takto nakombinované karbonátky, len tak s tatárskou omáčkou






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia