Syrová roláda

galka01 - fotkagalka01, 25. apríla 2010
Syrová roláda
Foto: galka01

Syrová roláda ..... u nás doma nesmie nikdy chýbať na stole. Pripravujem ju samozrejme len pri menších, či väčších oslavách.....Niekto povie, že samotná Zobraziť celý popisSyrová roláda ..... u nás doma nesmie nikdy chýbať na stole. Pripravujem ju samozrejme len pri menších, či väčších oslavách.....Niekto povie, že samotná príprava je zložitá, ale nie je to až také hrozné....

4
porcie
2h aj s odležaním v minút
príprava
5-6min minút
tepelná úprava

Suroviny

0,40 kg
0,25 kg
2 ks
0,25 kg
podľa potreby na farebné doladenie rolády
približne 10 ks
1 ks
 štipka, podľa chuti




Postup

  1. 1

    Eidam prekrojíme na dve polovice ( najlepšie je, keď si v obchode kúpime 2krát po 20dkg), dobre zabalíme do mikroténového vrecúška a spravíme uzol. Eidam (20dkg) dáme ešte do jedného vrecúška a priviažeme na varechu. Hrniec s vodou dáme na sporák a vodu pomaly zohrievame. Voda nesmie variť. Varechu položíme krížom cez hrniec a syr ponoríme do horúcej vody. Pozor na vodu....nesmie variť. Približne po 5-6 min. by mal syr zmäknúť. Vytiahneme ho z vody a rukami vyskúšame, či je jemný, mäkký a poddajný. Mäkký syr vyberieme z vrecúška na rovnú pracovnú dosku, ktorú sme jemne potreli olejom. Ruky potrieme olejom a ešte teplý syr porozťahujeme. Môžeme rozgúľať pomocou valčeka na cesto približne na 3-4mm. Roztiahnutý syr necháme vychladnúť. Potom tým istým spôsobom pripravíme druhú polovicu syra (20dkg). Do vrecúška so syrom sa nesmie dostať voda, preto viažeme vrecúško na varechu.

  2. 2

    Kým nám teplý syr vychladne, tak si pripravíme plnku. Maslo vyšľaháme ručným šľahačom do peny, pridáme tavený syr, soľ len podľa chuti(syr je slaný) a zase šľaháme do peny. Penu rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice primiešame nakrájanú pažítku, nadrobno nakrájanú papriku a na jemno nakrájanú šunkovú salámu.

  3. 3

    Hotovú penu natrieme na studený, vychladnutý, syrový plát. Stočíme ako závin. Druhú polovicu peny natrieme na druhý studený, vychladený, syrový plát. Poukladáme sušené slivky - slivky kladieme z tej strany, ktorú budeme stáčať do vnútra ako prvú. Stočíme ako závin. Syrovú roládu dobre zatočíme do fólie, konce fólie zaviažeme silno špagátom. Roládu dáme do chladničky asi na 1hod, aby dobre stuhla. Prajem príjemnú robotu a ešte väčšiu chuť na hotovú syrovú roládu.

Diskusia k receptu

cistinka
Krásna práca...pekne naaranžované :-) s dobrým popisom postupu
hannah22
super receptík, pekné foto a šikovné ručičky ... :))
evusik
pekná práca, pastva pre oči a tie slivky - výborný nápad, aj ich predtým namáčaš?
honestka
Urcite bude na plane aj u mna. slivky pouzivam aj pri vareni.

Tvoje napady v studenej kuchyne su pre mna tu velmi vitane!
galka01
..nie, slivky nenamáčam. Použijem asi 10ks priamo z vrecúška a tie ostatné....no skús hádať, hneď ich zjeme.Pekný večer.
marlen
@galka , počul som, že syr na roládu sa veľmy rýchlo pripraví z plátkového, ktorý sa rozloží na pečiaci papier do rúry a zapečie sa, kým sa jemne rozpustí a plátky sa spoja.... sám som to nerobil, tak neviem, či je to pravda.......myslím, že som to videl na nejakom tv programe. poteší ma, ak to niekomu uľahčí prácu
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
áno, aj ja to robím podľa popisu "marlen". Je to jednoduhšie. Myslím si ja.
andula1964
Vyborný receptík,vyzerá to super!!! Určite vyskúšam,vdaka za receptík!
zdezda
:-))) osvedčená dobrota, ja používam 45% eidam, je dosť mastný, takže fóliu, na ktorej ho rozvaľkám, už neolejujem a predtým ako potriem plnkou, položím na syr pizza šunku/štvorcovú/, je to pekné :-)))
bea21
BABENKY VŠAK NEBLÁZNITE, AKO SA DOSTANEM DO PLAVIEK PRI TÝCH VAŠICH DOBROTÁCH????
AJ TAK SA VŽDY TEŠÍM NA VAŠE RECEPTY, DISKUSIE. PRAJEM VÁM VEĽA TVORIVÝCH NÁPADOV, MŇAM RECEPTOV :-))))
galka01
..počula som o takom spôsobe, ale zvyknem robiť takto.Jedna moja známa nakrája eidam na tenučké plátky, poukladá všetko vedľa seba a natrie plnkou.Mojim deťom chutí takto pripravená roláda, ale......viacej ľudí, viacej nápadov a iných spôsobov...je to na každom z nás.
ajula
Ja syr nedávam na varechu, ale na tzv starý, dobrý parák, a pod, kt. by vrie v hrnci voda.
majsterka
SYR môžete uložiť do mikrovlnky tesne vedla sebe a nechať pár min.ohriať.Roladky sú menšie .Môžete použiť porcovaný syr
cukrarka
aj ja to takto robim, ale na syr dávam plátky šunky a potom vojacovo-syrovú nátierku, prípadne cez stred kápiu,.... vyzera to pekne a hlavne chutí...
tinca
Galka nádhera, už je v KK,lebo ja keď robím studenú misu mám rada veľa rôznych drobností, a to si vyberiem od čistinky, od teba, ale aby ste sa neurazili aj od ďalších,ktorí ste pridali tie krásy studenej kuchyne. no a aranžmá je na iterhotel!!
anura
robievam aj ja, dávam viac surovín do plnky, ale toto veľmi krásne naaranžované- pochvala!
jozka2
Galka,nejde o tu roladu,ale to naaranzovanie ako profesionaal,mas to za 5+
kovacska15
no waw :) teším sa, že som našla takýto receptík... chystám sa robiť misy na oslavu a doteraz som si lámala hlavu s tým, ako urobiť jeden plát syra... ďakujem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia