Syrová roláda

Autor receptu: galka01

Syrová roláda ..... u nás doma nesmie nikdy chýbať na stole. Pripravujem ju samozrejme len pri menších, či väčších oslavách.....Niekto povie, že samotná príprava je zložitá, ale nie je to až také hrozné....

4
porcie
2h aj s odležaním v minút
príprava
5-6min minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Eidam prekrojíme na dve polovice ( najlepšie je, keď si v obchode kúpime 2krát po 20dkg), dobre zabalíme do mikroténového vrecúška a spravíme uzol. Eidam (20dkg) dáme ešte do jedného vrecúška a priviažeme na varechu. Hrniec s vodou dáme na sporák a vodu pomaly zohrievame. Voda nesmie variť. Varechu položíme krížom cez hrniec a syr ponoríme do horúcej vody. Pozor na vodu....nesmie variť. Približne po 5-6 min. by mal syr zmäknúť. Vytiahneme ho z vody a rukami vyskúšame, či je jemný, mäkký a poddajný. Mäkký syr vyberieme z vrecúška na rovnú pracovnú dosku, ktorú sme jemne potreli olejom. Ruky potrieme olejom a ešte teplý syr porozťahujeme. Môžeme rozgúľať pomocou valčeka na cesto približne na 3-4mm. Roztiahnutý syr necháme vychladnúť. Potom tým istým spôsobom pripravíme druhú polovicu syra (20dkg). Do vrecúška so syrom sa nesmie dostať voda, preto viažeme vrecúško na varechu.
  2. Kým nám teplý syr vychladne, tak si pripravíme plnku. Maslo vyšľaháme ručným šľahačom do peny, pridáme tavený syr, soľ len podľa chuti(syr je slaný) a zase šľaháme do peny. Penu rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice primiešame nakrájanú pažítku, nadrobno nakrájanú papriku a na jemno nakrájanú šunkovú salámu.
  3. Hotovú penu natrieme na studený, vychladnutý, syrový plát. Stočíme ako závin. Druhú polovicu peny natrieme na druhý studený, vychladený, syrový plát. Poukladáme sušené slivky - slivky kladieme z tej strany, ktorú budeme stáčať do vnútra ako prvú. Stočíme ako závin. Syrovú roládu dobre zatočíme do fólie, konce fólie zaviažeme silno špagátom. Roládu dáme do chladničky asi na 1hod, aby dobre stuhla. Prajem príjemnú robotu a ešte väčšiu chuť na hotovú syrovú roládu.