Sušené paradajky

tetrisss - fotkatetrisss, 9. augusta 2012
Sušené paradajky
Foto: tetrisss

Sušené paradajky považujem za chutné dochucovadlo, ale...je to dosť drahá lahôdka a to aj spracovaná doma, keďže je potrebné ich dlho sušiť v rúre Zobraziť celý popisSušené paradajky považujem za chutné dochucovadlo, ale...je to dosť drahá lahôdka a to aj spracovaná doma, keďže je potrebné ich dlho sušiť v rúre alebo sušičke, elektrina tiež nie je nič lacné a tak si myslím, že za takýchto podmienok je to skoro rovnako drahé, ale ako dobrá Slovenka mám predsa rozum na úspory.

5 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Paradajky, pokiaľ možno mäsitejšie, umyjeme, nakrájame na polovice, uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie šupkou dolu, čerstvú bazalku nastriháme na polovice paradajok nožnicami a ráno ich vložíme do skleníka na miesto, kde najdlhšie svieti slnko, najlepšie celý deň. Večer ich odložime tak, aby zbytočne nenavlhli rosou, niekde pod strechu.

  2. 2

    Na druhý deň si to zopakujeme a máme toto.

    Sušené paradajky  - obrázok 2
  3. 3

    A zajtra to tam dáme zas a večer máme krásne vysušené , voňavé a chutné červené kúsky, bez spotreby čohokoľvek iného. Tento postup mi inak vnukol môj šikovný mužíček, keď mi pri hrozbe dažďa dal paradajky do skleníka, Inak dajú sa sušiť aj na samom slniečku, len ich potom treba ešte ten tretí deň dusušiť v rúre.

  4. 4

    Ešte pre poriadok, ak sa vám podarí takto za minimálnej námahy vyrobiť väčšie množstvo, časť si dajte spolu s cesnakom a bylinkami do kvalitného oleja a ostatok dajte do sáčku a do mrazničky. Následne ich môžete zase dať do oleja, aby ste mali čerstvé.

Diskusia k receptu

marijanka712
@tetrisss velmi dobrý postup a výborný nápad ja sice skleník nemám ale na tom slnku to môžem skúsiť aspon pár na skúšku a potom sa podelím o výsledok.
tetrisss
Pokial este mozem poradit, treba ich pripravit hned rano, aby to slniecko mohlo posobit co najdhsie a ked to budes robit len na slniecku, tak paradajky uloz na mriezku z rury, aby vzduch a teplo mohlo posobit na cely povrch.
nazarboncuk
ale ved predsa takto by sa mali paradajky susiť! Pekne na slniečku. to im dáva chuť :) výborne. ešte lepšie je sušiť ich na streche (ak je možnosť)
zdezda
super nápad-slniečko, osy na ne nepôjdu ?
tetrisss
Pokial su naozaj na slnku a v teple, tak na nich nic nejde, ani muchy nechcu asi horucavu.
stella1
tak toto sa mi veľmi páči.Práve dnes som chcela nájsť nejaký recept na sušené paradajky a už je tu.Ďakujeeem
salinka
Velmi uzitocny recept. Uz som nejake hladala, ale ja nemozem susit v rure, lebo sa mi neda nastavit teplota pod 170 stupnov:-( Takze dakujem.
tetrisss
Tak jednak, tak nalozene, ako som ich prve urobila, len tak, ako napr. kapiu, ku chlebu, na chlebicky, na chutovky, potom do salatu, super v kombinacii so syrom. No a potom treba pozriet recepty, ako plnene maso, alebo na cestoviny, do rizota, ale ani ja som to este nepreskumala, lebo som ich nemala, ale tam by som asi ja pouzila tie zamrazene.
naninka1
Super nápad, ja dnes robím už z druhej várky, ale ja sušim v sušičke, tak moje trožku strácajú farbu, lebo ich musím krájať na 1cm krúžky, lebo by nevošli do sušičky. Zajtra skúsim na slnku.
naninka1
@cinkla , váborne sú na špagety, ja ich vysuším, potom dám do fľaštičiek, pridám cesnak, bazalku a olivový olej, takto postoja aj celu zimu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia