Sušené jabĺčka bez sušičky fotorecept

alzbetka2 - fotkaalzbetka2, 26. októbra 2010
Sušené jabĺčka bez sušičky (fotorecept)
Foto: alzbetka2

Keďže nemám sušičku na ovocie /ani sa mi nežiada ju kúpiť/ a mávame jabĺčka niekedy aj "naviac", tak som ich začala sušiť takto :)

Suroviny

 viac-menej chybné




Postup

  1. 1

    deň prvý:jablká si očistíme, nakrájame a poukladáme na podnos, aby sa ich čo najviac zmestilo

    Sušené jabĺčka bez sušičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dáme ich na teplý radiátor:)

    Sušené jabĺčka bez sušičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    deň druhý: jabĺčka trocha zoschli, buď ich poobraciam, alebo prehrabem

    Sušené jabĺčka bez sušičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    deň tretí: v priebehu dňa ich niekoľkokrát ešte prehrabnem, presypem na jenu tácku a na večer alebo na štvrtý deň sa dajú papkať- záleží od kúrenia

    Sušené jabĺčka bez sušičky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

evusik
dobrý nápad.... a máš nielen výborné sušené jabĺčka na zimu, ale ti to aj krásne prevonia byt (dom) :-)
alena45
ja to robievam naopak, najprv do rúry, do polosucha, potom ich ponavliekam na nitku a povešiam po byte. Píšem síce robievam, ale tento rok som nerobila, strýko mal namiesto bežných 2 ton 2 bedničky. Zlý rok.
evanaaa
Dobrý nápad, takto sušiť, ale tiež by som zväčšej časti musela v rúre, lebo nám hrejú radiatory až večer, od 18 al. 19 hod. ( kúrenie máme svoje ), ale možno by sa aj tak usušili.
používateľ nemá avatar
isa
isa
My na chalupe na sitách nad šporákom,ale aj so šupkou.Ked ich čistím,dávam do studenej vody s citronom,aby nezoxidovali.
45katka1
Ja som parkrat ked bolo vela jablk robila nieco podobne,ale..jablka som nakrajala na kocky. Vodu s cukrom som prevarila,nechala vychladnut a pridala citron stavu.Do vlazneho nalevu som namocila jablka a nechala cez noc.Na druhy den som jablka scedila,nalev znova prevarila a znova do vychladnuteho jablka na noc vlozila.Takto som to zopakovala este jeden krat.Potom som jablka znova scedila a nechala na pocukrovanom plechu susit.da sa aj predsusit v rure-bude to rychlejsie a dosusit volne.Alebo pomalsie klasicky na radiatore-len stale obracat,aby neplesneli. Ked su uz skoro vysusene..treba znova posypat praskovym cukrom, poobracat a nechat dosusit.Konecny vysledok je uplne ako kandizovane ovocie z obchodu,len nie je take tvrde a chuti uplne super,i ked je to na zaciatku trocha pracnejsie.:-)
violetacamorova
Moja babulienka robila presne tak ako ty, ale sušila ich na gamatke a potom z nich robila fantastickú plnku do koláčikov, myslím, že podobne sušila aj malé hrušky - pipky...
alzbetka2
@45katka1 , tie tvoje jabĺčka sú ako píšeš úplne ako kandizované ovocie, čo ja nemusím, lebo je to pre mňa veľmi sladké, napriek tomu sú iste výborné. @alena45 , keď je šupka použiteľná, tak aj ja ich robím so šupkou, tento rok jablká boli aké boli...
klaura
Celú jeseň suším jablká na chalupe na sitách ... ale bez šupky, zdajú sa mi jemnejšie ... nožíkom vyberám aj jadierka ... ma zimu pre vtáčiky ...
mariaklara
Ja keď ošúpem šupu z jabĺk, tak ju nezahodím, ale tiež usuším a v zime si robím čajík, do ktorého pridám štipku škorice. Prichutím medom niekedy aj citrónom. Sušené jabĺčka so šupkou sa u nás dávajú do vianočnej"Hŕstkovej polievky". Všetkého za hrsť, fazule, šošovice, sušených húb, sušených sliviek a jabĺčok, jabĺčka voláme-štiepky. Fazuľu cez noc namočíme do vody, ráno vodu zlejeme, varíme v druhej vode, trochu osolíme. Šošovicu, huby a slivky stačí namočiť, tak pol hodinku pred pridaním do polievky. Štiepky sa dávajú do polievky posledné. Keď je už všetko mäkké, tak do polievky pridáme zátrepku s mliekom a sladkú smotanu.
hubarka35
fakt užasné,ja sice mám sušicku-dostala som ju k meninám-takto na radiotory sa mi to pozdava viac,tento rok k vianocam si chcem kolieska citrona apomaranča nasušit na ozdobovanie,vyzerá to bombovo na stromčeku-a budu tam i jablčka sušené na kružalky.no ak sa pravda dožijem dovtedy...
sovka62
No, ja som v keli, v kuchyni, jedálni a obývačke máme podlahové kúrenie a v spálňach doskové radiátory.
valeri
@al žbetka 2
ja aj mám sušičku, ale tiež využívam radiátor - je to 2 v 1 - aj kúrim aj suším .-)), ale mám urobený drevený rám na rozmery radiátoru a na ňom biele sieťku (na okná), takto mi odpadá prevracanie jabĺčok, na to dám jabľčka a za 24 hod. sú usušené.
krondu
zdravim vsetkych...chcem sa opytat ako uskladnujete take susene jablcka.Totiz ja som ich raz dala do umelohmotnej nadoby a splesli mi :P ...dakujem za odpoved :)
kukucka1211
Musim znova otvorit tuto diskusiu,lebo tento rok je na ovocie velmi stedry,tak si to musime vazit a pripravit si vitaminy aj na zimu.Moj otec susieva tiez len na radiatoroch,myslim,ze je to super a este aj usetrime el.energiu.Skladuje ich,tak ako susene hriby v 5 l poharoch a skladuje na suchom mieste. Ked su jablcka dobre ususene,nemal by byt s plesnou problem,samozrejme obcas treba skontrolovat.Ja si idem aj zavarit struhane jablcka,aby som mohla cez zimu upiect nase oblubene pite.@Krondu (23.7.2012 18:36)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia