Sušené dubáky na zimu fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 11. septembra 2013
Sušené dubáky na zimu (fotorecept)
Foto: babkamt

Dnes poobede ma syn prekvapil. Priniesol mi zopár dubákov. Tak som sa im potešila a hneď sa pustila do ich čistenia.

Suroviny

15 ks
5 ks




Postup

  1. 1

    Dostala som 15 kusov dubákov , 5 modrákov a zopár suchorhíbov.Vlhkou špongiou som ich utrela od prachu.

    Sušené dubáky na zimu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najviac som sa potešila dubákom.

    Sušené dubáky na zimu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hríby som nastrúhala na strúhadle a uložila na sito usušiť.

    Sušené dubáky na zimu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Usušené uložím do skleneného pohára , dobre zatvorím a uložím do špajze . V zime bude do kapustnice , môžem ich použiť aj do duseného mäsa , polievky .Chcela by som si ešte usušiť aj viac suchorhíbov. Sú voňavejšie ako šampiňóny.

    Sušené dubáky na zimu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Asi po troch dňoch sušenia na site som hríby preložila do pekáča a vložila do rúry , z ktorej som vybrala koláč. Ešte som ich trochu dosušila . Po vychladnutí som ich vložila so sklenenej fľašky a šup s ňou do komory.

    Sušené dubáky na zimu (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

radost
..ach ten pohľad..ach tá vôňa..kedy to bude u nás doma?? nerastú a nerastú..sem-tam..hádam začnú dáke..najlepšie dubáky..ale-beriem hocijaké...:-)
luss44
takýmito dobrotami sa plnia špajze usilovných Varecháčiek :)
hanka56
ani u nás nerostou, dala bych si plněné bedle :-)
hubata
Jooj, aké utešené zátišie .... Je fakt že suchohríby (po záhorácky modráky) voňajú v kapustnici viac ako dubáky. A oboje keď sa takto sušia na site voňajú ako vojenské ponožky ... hehe. Ale to nevadí, len aby ich bolo veľa.
Tiež by som si dala ako @hanka56 plnené alebo vyprážané bedle len-tak s čerstvým chlebíkom, mňam!
lavacka
Pohlad pre Bohov, len v dobrom Ti zavidim, naprsalo, mozno budu aj v Zapadoslovenskom kraji v nasich koncinach, stacili by aj suchohriby, alebo masliaciky.

jerica
presne čo @lavacka "pohľad pre Bohov" v kútiku srdca v dobrom môžem len závidieť:-)
sovka62
Krása, hríby síce nejem, ani čerstvé, ani sušené, ale pohľad na tvoje sito musí potešiť naozaj každého.
pusta
to je nádhera. perfektná a trpezlivá práca s úžasnou vôňou a chuťou vo výsledku.
po zásluhe 5*****
anina6
no keby aj u nás konečne niečo narástlo, veru by sme sa potešili, nejak sa im toho roku nechce. a chcem sa spýtať na akom strúhadle si ich nastrúhala, máš na to nejaké vyhradené?
julica
Prvýkrát počujem o strúhaní na strúhadle, vždy to robím (hodiny a hodiny) nožíčkom. Zbožňujem tieto lesné meditácie a ich pokračovanie doma. Nebojíte sa, že postrúhate aj slimáka alebo červíky?
rea1
včera som našla pred domom, na trávniku medzi domami, pod gaštanom dve krásne bedle! dobré boli - opečené na kmíne s chlebom ... aj viac by sa bolo zišlo. pôjdem dnes na kontrolu, či nedorástli. :-)) a cez víkend pôjdem trochu precliť záhorie, dúfam, že niečo donesiem. ten obrázok je hnusne provokačný. ale krásny. :-)))
ferinek
Taktiež by som prosil o info, aké strúhadlo je treba použiť, pretože o strúhaní hríbov som ešte nepočul.
valeri
rozprávka, len chýba "recept" , kde ich nazbierať :-))
@ferinek
ja ich strúham na 20 rokov starom V-krájači.
rea1
@abdul , ja tiež tvrdím, že by sme im mali zopár na hrb naložiť, čo povieš? beštie hubárske, nám potom nič neostane! :-))
frezia68
Načo som tu nakukla?To je krása,každý úlovok dobrý.Ale čo si priložil @angast ,až mi srdce zviera závisťou,to je krása!!!A to vôbec huby nemusím jesť a nazbierané by som rozdala....Ale zbierať,to je vášeň.....záááávidíííím.
andreac
@angast , fotografia k dnešnému Vášmu dopoludňajšiemu komentáru bola na Vašu žiadosť zobrazená. Redakcia
afataga
@boise tie fotky som uz aj ja videla, neviem, kde je to fotene a ci to nie je fotoshop, alebo Cernobyl? podozrievam @angasta , ze bol na huby v tom istom lese :-)
sovka62
Aj my už máme doma hubu. Správne, jednotné číslo, je to jeden kus, ale veeeľký, vatovec.
Pred týždňom som do komentára k receptu na vatovec, ktorý pridala @evusik , písala, že ho v sade mávame, ale tohto roku nenarástol. Ale som rada, že som sa mýlila!
mariamka
ja susim v susicke, ale takto to vyzera naozaj efektne :) krasne zdrave vonave hrbiky, nech sluzia :) zavidim ale doprajem,, snad svitne aj u nas na lepsie suchohrbove casy, _:))
mariamka
tie giganty koluju po nete hodnu chvilu, mne to uz ani nepride smiesne , dnes tazko verit akejkolvek fotke :))
angast
ano presne tak sprevadzal som tam delegaciu UV KSC
havino
Ja som dnes spracovala už po tretí krát takúto dávku, za každým manžel donesie 2 koše, sa teším, viem si s nimi poradiť, len nech súúú



radost
@jhavino
čo si z Marsu..?? tam skôr -hádam-rastú..bo u nás nie...a však ty tiež si považie...:-)
ked toto zočím-od závisti oči v slzách močím..
aj mne..šak netreba veľa..tak moc bych od našich hôr chcela..??..!!
havino
@afataga :-) :-) aj mna to potom napadlo, ked som odklikla foto @babkamt je správne žieňa, má pochopenie pre takéto úlovky, aj jej srdiečko od radosti poskočí pri pohľade na koše, aspoň dúfam
tiginko
ja mám jedno podobné sito ako @babkamt a keď mi nestačí, vyberiem sieťky z okien, osprchujem, vysuším a po rozložení hríbov ich položím na komínky z kníh, nech sa pekne luftujú aj zo spodu. Sitá sú lepšie ako papier, huby sa neprilepia a rýchlejšie schnú

alex37
krásne, u nás len šampiňóny v kauflande rastú :)
anina6
nádhera, no my sme sa so švagrinou vybrali dnes na lov, ale veru sme nepochodili tak dobre ako vy, nejak sa tým potvorkám nechce na východe rásť.
babkamt
V prvom rade ďakujem všetkým za komentáre.
@anina6 hríby som strúhala na Vernerovom struháku.Má aj klobúčik , no ja som ich krájala bez neho .
@julica nie nebojím sa , že si postrúham prsty. To synovi stáli vlasy dupkom :-) No a keď by sa náhodou našiel kúsok červivého hríbika , nie je problém ho vyhodiť. Postrúhané hríby som dala do misky a z nej som ich ukladala na sito . Dnes sú už skoro suché.
babkamt
@valeri ten recept je veľmi jednoduchý . Pomaly sa prechádzam po lese a to z toho dôvodu , že na jedno oko som slepá a na druhé dobre nevidím ..... to bol fór.Syn sa snaží zbierať vedľa mňa , stráži ma , aby som sa v lese nestratila . Keď niečo nájde , zavolá ma . Zvyčajne , kde sa nájde jeden , v blízkom okolí bývajú ďalšie. Ale niečo som našla aj sama.Zajtra , keď nebude pršať , idem na lov.
babkamt
@afataga to je parádny úlovok.Gratulujem.@angast to je nádherné foto. Keby som to videla v reáli , cítila by som ako v nebíčku.Veď si ich ani nemusela hľadať , samé sa ponúkali:vezmi si ma .
@abdul ,@rea :-)
babkamt
@mariamka nádej zomiera posledná . Treba dúfať , že sa ti pošťastí a niečo v lese pozbieraš.Len sa dobre poobzeraj , či tam nie je aj @abdul a @rea1 . Aby si nešla domov aj s niečim iným ako s hríbmi.@havino ale toto si naozaj nedovoľuj . Toto klasifikujem ako provokáciu .Nuž darmo , kto pozná miesta kde rastú - neprezradí ich ani na šibenici.@afataga samozrejme sa teším vašim fotkám . Chápem ,že sa chcete všetci pochváliť. My nešikovnejší vám to prajeme , ale v kútiku duše ticho závidíme.No a keď ich nemáme v reálite , apoň sa pokocháme pohľadom na vaše košíky.
babkamt
@tiginko si vynaliezavá . To by ma nenapadlo vybrať sieťku z okna . Dobrý nápad. Ja mám 3 kusy takýchto sít. Boli časy , keď som mala problém , lebo som mala málo sít. No už dlhší čas som ich nepotrebovala , lebo som nemala čo sušiť.Dúfam , že zajtra prinesiem aspoň tretinu z tvojho úlovku. Tie tvoje sú nááááádherné.
angast
@babkamt - prajem ti . aby si nasla hromadu, hromadu hribov aby si mala spokojnu dusicku a velku radost pri pri kazdom dubaciku ktory
najdes. este sa len rozrastli tak ta cakaju krasne chvilky v lese.
irenaw
tak tieto foto-komentáre to je nádhera. kochám sa a teším sa s vami :-).
jozka2
no tie vase vystavne kosiky az vam ich zavidim ja som dnes zasla ci predsa nieco nie je nasla som6 malicke rydziky.U nas sa dazd vyburil hurikanoma po cely rok mame sucho hlavne teraz v jesenitak nic nerastie,ale chcem povedat,ze do susenych hub do flase na vrch posypem c.korenie a pomedzi ne podavam bobkove listky tie odpudzuju mole.
babkamt
@jozka2 ďakujem za radu.Zajtra pridám podľa tvojej rady korenie a bobkové listy.Roky takto skladujem sušené huby , no mole som v nich zatiaľ nemala. My sme predvčerom našli suchohríby. No mnohé som vyhodila. Vzhľadovo boli pekné , strednej veľkosti .No boli červivé.Zdravé som nakrájala . Bolo ich na jedno sito.
marika21
Krásne hríbiky. Až sem cítim tú vôňu čerstvo nasušených hríbov. To bude krásna,chutná vôňa polievky, kapustnice.
babkamt
@Marika21 (12.3.2016 20:00)

ako som rolovala na spodok komentárov, všimla som si, koľko dubákov sa podarilo mnohým nazbierať. Napríklad @Tiginko , @Havino , @Angast :-) Rada sa prechádzam po lese. No poteší ma, ak si z neho prinesiem aspoň zopár húb. Vždy sa snažím niečo usušiť na zimu. Pozdravujem ťa, prajem ti peknú nedeľu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia