Sušená torta

henyneny - bez fotkyhenyneny, 28. mája 2014
Sušená torta
Foto: henyneny

Naša rodina má veľmi rada sušenú tortu, v mojom okolí kde bývam nik také niečo nepiekol tak sme sa to s kamarátkou naučili. Je náročná na čas..Výborná a jedinečná torta...

10
porcií
50 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

10
1 kg
200 g
500 g
400 ml
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bielka si vyšľaháme nad parou až kým niesu úplne tuhé, pridavame po lyžičke 800 g cukru pomaly, šlaháme cca 20 minút.Cukor pridáme najlepšie kryštálový.Pena musí byť pevná a lesklá.

  2. 2

    Potom necháme vychladnúť a na pripravený papier na pečenie rozotrieme alebo zdobiacou spičkou nastriekame formu, najlepšie asi prvé 3 pláty natrieť aby sa nám lepšie torta zdobila, posledný plát nastriekame špičkou aby sme mali ozdobný navrch. Pečieme v rúre po 2 ks, ja mam teplovzdušnú cca 60 - 90 minút na 100 stupňov ale sledujeme pláty aby zostali pekné biele, stačí minúta navyše a zožltnú...

  3. 3

    Pripravíme si krém, nad paru do hrnca dáme žĺtka,pridáme na kocky polámanú varovuú čokoládu, premiešame mixérom, odstavíme pridávame postupne kakao a na striedačku šlahačkovú smotanu, pridáme cca celé množstvo kakaa plus smotanu a šlaháme aby nám masa stuhla.Necháme na vodnom kupeli a premiešavame vareškou aby sa nespravili hrčky..potom odstavíme a necháme vychladnúť masu v hrnci a občas premiešame...zatiaľ si vymiešame maslo s cukrom 200 g najlepsie práškový ale kľudne aj kryštál, postupne pomaly. Keď nám masa vychladne postupne pridávame k maslu s cukrom, zapracujeme a krém dáme do chladničky trošku stuhnúť, potom zdobíme tortu podľa seba ako len chceme. Torta vydrží v chladničke minimálne týždeň.Dobrú chuť...

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Tak na takúto tortu sa len chystám a tá Tvoja je naozaj krásna, inšpirujúca...vďaka aj za rady v pracovnom postupe, zídu sa keď sa konečne odhodlám :) chválim :)
Sladka ci nesladka - ja ju mam rada:-) Jedla som ju snad 2-3x a zdalo sa mi , ze to nie je praca pre mna .Ako vsak vidim -toto by som snad zvladla . Len ja to urcite nedokazem tak nazdobit , nie som na take prace velmi sikovna :-(
ako píše @mesiar50 , aj ja mám rešpekt, veru je to riadna babračka. Aj ja obdivujem trpezlivosť...máme pani čo nám ju pečie raz do roka na dcérine narodeniny a robí ju tak dobre a lacno, že načo by som ju pokazila??? Tebe sa však vydarila krásne :-)
Sušenú tortu robievam /nie často/, ale cukrárka ma naučila na 1 vajce /bielok/ cca 7 dkg kryš. cukru, postup presne tak, plnku robím bez smotany, k žĺtkom pridám 1 celé vajce a vtedy ti vydrží v chladničky aj mesiac /len ju nezjesť, čo je veľmi ťažké/. Palec hore je krásna.
Ani sa nedivím, že túto pochúťku si obľúbila aj primabalerina Pavlovova, bezé, či sušená, ja po nej túžim, len by som rada vedela, či sa dá spraviť aj bez cukru, teda, s náhradným cukrom - sladidlom. Asi to nik neskúšal, mala by som teda ja, len s dvoma bielkami. inak, @henyneny , pekne vypadá, je vydarená *****

Pridaj komentár k receptu: