Sušená petržlenová a zelerová vňať na zimu fotorecept
Foto: babkamt
Vykopala som posledný petržlen, ktorý zostal na záhone v záhrade. Nechala som už len petržlen na vňaťku. Bolo mi ľúto vyhodiť vňaťku, tak som Zobraziť celý popisVykopala som posledný petržlen, ktorý zostal na záhone v záhrade. Nechala som už len petržlen na vňaťku. Bolo mi ľúto vyhodiť vňaťku, tak som si ju usušila. V zime sa mi zíde.
Postup
-
1
Vňať som dobre umyla, nechala som ju okvapkať a nožničkami na bylinky som ju nastrihala. Dala som ju na tácku, ktorú som položila nad radiátor. Tam mi pekne uschla bez toho, aby zmenila farbu.
-
2
Usušenú som ju dala do jednej plastovej misky a do pohára od horčice. Pred prvými marazmi petržlen na vňaťku ostrihám, umyjem, nechám okvapkať a dám do plastovej nádoby, na vrch dám jednu papierovú servítku a strčím do mrazničky. Tak hádam do jari vydržím. Takto som si zamrazila aj kôpor.
-
3
Manžel išiel orať záhradu, tak som musela vybrať giganty a zeler. Tento rok sa mi narástli obrovské bulvy.
-
4
Podarilo sa mi dopestovať takéhoto obra. Teraz neviem, ako ho uskladniť a udržať čo najdlhšie v dobrom stave. Máte nejaké nápady?
-
5
To, že sme vyhnojili záhradu maštaľným hnojom sa prejavilo na tohoročnej úrode.
-
6
S týmto mojim šikovným pomocníkom som si hravo poradila s vňaťou.
Inak všetku koreňovú zeleninu takto uskladňujem. Na jeseň sa naškrabkám až až.
@afataga tiež som si zamrazila kôpor a ešte dám aj petržlenovú vňať do mrazničky.
tiež suším, aj mrazím.
ak dávam sušenú, nechám ju chvíľu vovode a je ako čerstvá.
tiež suším, aj mrazím.
ak dávam sušenú, nechám ju chvíľu postáť vo vode a je ako čerstvá.
*****
@finzi určite by sa dal nastrúhať. Už v lete som uvažovala nad kúpou sušičky. Mohla by som si nasušiť slivky, jablká, hrušky. Teraz by som ju tiež využila na sušenie zeleru. Zelerovú vňať zvyknem dávať aj do fazuľovej, zemiakovej, slepačej a do množstva iných polievok.
Ak s niečím nie si istá, kľudne sa opýtaj, ak viem, poradím.
ps. Ja som už zmrazovala hrasok, kaleráb, kel aj karfiol. Karfiol len do polievky, nie na vyprážanie. Opakujem, všetko dá mrazené dáva do polievok.
Suším tiež, mrazím. V chladničke niečo tiež vydrží. So všetkým je robota. Ale keď sa Vás zima opýta... :-)