Štyri záviny fotorecept

marianne - fotkamarianne, 16. augusta 2013
Štyri záviny (fotorecept)
Foto: marianne

Tieto štrúdle robím,keď nás je vela,pri stretnutiach.Je toho slušné množstvo a sú výborné.Každý závin by mal mať rozdielnú plnku:tvarohovú,jablkovú,makovú,orechovú,ale dostala som plnú tašku padaviek,tak čo s nimi? Vsjo rovno.Recept mám asi 25 rokov,ale kde som k nemu prišla netuším.Štrúdle pri pečení nepraskajú,cesto je pružné a výborne sa s ním pracuje,vďaka šľahačke, si myslím.....

35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 ml
1 kg
3 ks
1 ks
5 PL
1/2 ČL
1/4 l
2 PL
1 ČL
Plnka ľubovoľná-é: ale
ja som robila jablkovo-makovú tentoraz:
300 g
2,5 dl
3 PL
2 kg
2 hrste

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kvások sa v tomto recepte nerobí.Do misky vysypeme 1kg múky a soľ.Spravíme jamku,vlejeme vlažné mlieko,1ČL cukru,rozdrvíme droždie.Pomiešame.Vklepneme celé vajíčka,zmäknuté maslo na plátky,vylejeme šľahačku,pridáme vanilkový cukor,5 PL prášk.cukru.Vymiesime cesto,poprášime múkou a necháme vykysnúť.

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnku píšem len tak orientačne.Robím ju od oka.Pomletý mak sparíme horúcim mliekom,necháme vychladnúť.Potom zmiešame s nastrúhanými jablkami.Pridáme 2 hrste posekaných akýchkoľvek orechov(vlašské,mandle,kešu....)

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.Vyváľkame na obdlžnik.Naplníme plnkami.Plním tak,že plnku dám len stredom a prehnem cez plnku z oboch strán,lebo keď rozprestriem po celom, tak sa mi zdá cesto neprepečene,mokré.Ale to už je na Vás, ako ste zvyknutí plniť...

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Záviny ukladáme na vymastený plech,potrieme bravčovou masťou a popicháme vidličkou a necháme ešte podkysnúť 20 minút.

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené...

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ....

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tak to už hej, ved to cesto samo osebe musí chutiť ako zákusok, vyzerá jemnučké a s jablčkami, láka ma vyskúšať, myslím, že vzhľadom na maslo a šľahačku to vydrží aj dlho vláčne, teda ak sa to hned nezje, čo u nás určite nebude problém :-) 5 * a KK
@margaretka to cesto je trochu ine ako klasicke kysnute,je jemnejsie a dlho vydrzi makke...skus z polovicnej davky,ci sa Ti zapaci...