Štyri záviny fotorecept

marianne - fotkamarianne, 16. augusta 2013
Štyri záviny (fotorecept)
Foto: marianne

Tieto štrúdle robím,keď nás je vela,pri stretnutiach.Je toho slušné množstvo a sú výborné.Každý závin by mal mať rozdielnú plnku:tvarohovú,jablkovú,makovú,orechovú,ale dostala som plnú tašku padaviek,tak Zobraziť celý popisTieto štrúdle robím,keď nás je vela,pri stretnutiach.Je toho slušné množstvo a sú výborné.Každý závin by mal mať rozdielnú plnku:tvarohovú,jablkovú,makovú,orechovú,ale dostala som plnú tašku padaviek,tak čo s nimi? Vsjo rovno.Recept mám asi 25 rokov,ale kde som k nemu prišla netuším.Štrúdle pri pečení nepraskajú,cesto je pružné a výborne sa s ním pracuje,vďaka šľahačke, si myslím.....

35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 ml
1 kg
3 ks
1 ks
5 PL
1/2 ČL
1/4 l
2 PL
1 ČL
Plnka ľubovoľná-é: ale
ja som robila jablkovo-makovú tentoraz:
300 g
2,5 dl
3 PL
2 kg
2 hrste

Postup

  1. 1

    Kvások sa v tomto recepte nerobí.Do misky vysypeme 1kg múky a soľ.Spravíme jamku,vlejeme vlažné mlieko,1ČL cukru,rozdrvíme droždie.Pomiešame.Vklepneme celé vajíčka,zmäknuté maslo na plátky,vylejeme šľahačku,pridáme vanilkový cukor,5 PL prášk.cukru.Vymiesime cesto,poprášime múkou a necháme vykysnúť.

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnku píšem len tak orientačne.Robím ju od oka.Pomletý mak sparíme horúcim mliekom,necháme vychladnúť.Potom zmiešame s nastrúhanými jablkami.Pridáme 2 hrste posekaných akýchkoľvek orechov(vlašské,mandle,kešu....)

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.Vyváľkame na obdlžnik.Naplníme plnkami.Plním tak,že plnku dám len stredom a prehnem cez plnku z oboch strán,lebo keď rozprestriem po celom, tak sa mi zdá cesto neprepečene,mokré.Ale to už je na Vás, ako ste zvyknutí plniť...

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Záviny ukladáme na vymastený plech,potrieme bravčovou masťou a popicháme vidličkou a necháme ešte podkysnúť 20 minút.

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené...

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ....

    Štyri záviny (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

margaretka28
Tak to už hej, ved to cesto samo osebe musí chutiť ako zákusok, vyzerá jemnučké a s jablčkami, láka ma vyskúšať, myslím, že vzhľadom na maslo a šľahačku to vydrží aj dlho vláčne, teda ak sa to hned nezje, čo u nás určite nebude problém :-) 5 * a KK
marianne
@margaretka to cesto je trochu ine ako klasicke kysnute,je jemnejsie a dlho vydrzi makke...skus z polovicnej davky,ci sa Ti zapaci...
kimlo
Byt niekde nablizku, tak mas z nich len tri... :-)
marianne
:-) uz je len 2 a1/2 musel by si si svihnut, ale odlozim:-)
luss44
začínajú padať jablká, najvyšší čas upiecť takýto závin, cesto vyzerá skvelo, kebyže nepečiem práve pagáče, neviem, neviem či by som ho hned aj nevyskúšala... :)
kecemis
No neviem ci kimla nepredbehnem, a ci mu este potom ostane.
eviana
Chutne vyzerajúce a zložením veľmi zaujímavé cesto... určite vyskúšam... joj... ale že by mi teraz kúsok bodol :) mňam, ukladám do KK a okrem toho, že slintám ako Harino, tlieskam nadšením :)
hany2
Závin vyzerá byť krásny, len by som poprosila o vysvetllenie k droždiam.
2 PL droždia, to je jedna kocka 42g?
havino
už som bola ponúknutá podobnou, ak nie tou istou štrudľou, makovou, ked som sa pýtala a to je aké cesto, no ani kysnuté mi neprišlo, ani štrudľové, no ale lahodné, to si pamätám a domáca pani na to povedala, je síce s kvasnicami, ale aj s celým maslom a šľahačkou. Ukladám si recept, šikovná si, krásne záviny. 5*
marianne
@havino dakujem:-) @hany2 tak som ho mala napisany,ze 2 PL drozdia.Ale na 1kg muky,by aj jedna kocka 42g mohla byt.Ja davam vzdy menej drozdia ako pisu v receptoch,toto bola taka nie cela kocka,(okolo 30-35g) zbytok co som mala v chladnicke,zabudla som dokupit,ale stacilo,pekne nakyslo....Ak mate cas, mozete si aj kvasok spravit osobitne a nechat vykysnut.Ja som ho nechala trosku podkysnut v muke....
anina6
veľmi pekné záviny, vyskúšam ich podľa teba.kk.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vyskúšam. Zaujímavý recept.
marianne
Dakujem za komentariky,len skusajte a nech sa podaria..:-)
ywett
máš ich krásne, mne zvyknú prasknúť
tinca
perfektné a isto chutné, mám rada záviny, ale každý siaha po tom svojom rcp, je hodné vyskúšať:)
elixir
krásne, takú plnku milujem, čo nie je príliš krémová, ale za to šťavnatá... hneď by som ich zopár zožula :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha