Štyri záviny (fotorecept)
Autor receptu: marianne
Tieto štrúdle robím,keď nás je vela,pri stretnutiach.Je toho slušné množstvo a sú výborné.Každý závin by mal mať rozdielnú plnku:tvarohovú,jablkovú,makovú,orechovú,ale dostala som plnú tašku padaviek,tak čo s nimi? Vsjo rovno.Recept mám asi 25 rokov,ale kde som k nemu prišla netuším.Štrúdle pri pečení nepraskajú,cesto je pružné a výborne sa s ním pracuje,vďaka šľahačke, si myslím.....
Postup
- Kvások sa v tomto recepte nerobí.Do misky vysypeme 1kg múky a soľ.Spravíme jamku,vlejeme vlažné mlieko,1ČL cukru,rozdrvíme droždie.Pomiešame.Vklepneme celé vajíčka,zmäknuté maslo na plátky,vylejeme šľahačku,pridáme vanilkový cukor,5 PL prášk.cukru.Vymiesime cesto,poprášime múkou a necháme vykysnúť.
- Plnku píšem len tak orientačne.Robím ju od oka.Pomletý mak sparíme horúcim mliekom,necháme vychladnúť.Potom zmiešame s nastrúhanými jablkami.Pridáme 2 hrste posekaných akýchkoľvek orechov(vlašské,mandle,kešu....)
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.Vyváľkame na obdlžnik.Naplníme plnkami.Plním tak,že plnku dám len stredom a prehnem cez plnku z oboch strán,lebo keď rozprestriem po celom, tak sa mi zdá cesto neprepečene,mokré.Ale to už je na Vás, ako ste zvyknutí plniť...
- Záviny ukladáme na vymastený plech,potrieme bravčovou masťou a popicháme vidličkou a necháme ešte podkysnúť 20 minút.
- Upečené...
- ....