Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením fotorecept
Ak som ešte niekoho z Vás nepresvedčil o chuťových ale aj ekonomických výhodách využitia „jadrincov_srdiečok“ paprík, tak tento variant je ďalším z dôkazov! Spoločnými Zobraziť celý popisAk som ešte niekoho z Vás nepresvedčil o chuťových ale aj ekonomických výhodách využitia „jadrincov_srdiečok“ paprík, tak tento variant je ďalším z dôkazov! Spoločnými „silami“ potvrdíme, že varenie je nielen povinnosť ale aj radosť! Hlavne, ak varíme pre niekoho, kto je pri Vás, s Vami, s úprimnou láskou a s otvorenou dušou! Keď svieti Slnko hrejivé, alebo aj keď prší z oblakov, životu na Zemi, prepotrebná vlaha! Postup rcp som zostavil ešte v polospánku, pre niekoho, kto si to naozaj zaslúži!
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
chystal som sa pripraviť „raňajkové prekvapenie“ pre moje ešte stale „zárobkovo činné“ krajšie a lepšie JA. So zvýšenou aktivitou všetkých „kruhových zvieračov“ som zistil, že mám iba jeden potrebný hranol (kváder) trojdňového „poplanku“ s rozmermi 60x60x150 mm. Našťastie mi zišiel na um plán B.)!!! Pre moju „najsamvznešenejšiu“ ½ pripravím strapatý „bundáš“ chlebík a pre moju maškrtnú „papuľu“ bude dobrá aj nadstavovaná praženica! Jaderníky (jadrince, srdiečka) paprík mi ostali z leča a to ostatné sa v chladničke či „špajzi“ vždy nájde! Tak a ešte skupinové foto do rodinného alba (pri fotografovaní sa ráčte usmievať) a ide sa na „vec“, lebo „Ich Jasnosť Kapravá“ o chvíľočku vstane. Dospáva totiž včerajšiu ťažkú „šichtu“ s viac ako dvomi tuctami pacientov. Nechcem nikoho urážať, chráň Boh, ale tu „za morom“ sú rozmaznaní a „ufňukaní“ extra zvlášť!
-
2
naozaj ľaho, rýchlo a s pôžitkom sa pracuje, keď si všetko na varenie vopred pripravím; očistil a pokrájal som šalotku, jaderníky a údenú šunku, natrhal 3÷4 PL lístočkov a na drobno pokrájal stonky čerstvej petržlenovej vňate
-
3
na 2 PL olivového oleja som orestoval pokrájanú šalotku, zároveň s „brokmi“ petržlenových stoniek (mám rád ich výsledný efekt, v jedle chutia ako oriešky)
-
4
keď som na takto pripravenom základe do mäkka urestoval aj jaderníky, pridal som hrubšie „ihličky“ údenej šunky, zľahka premiešal, pridal soľ a mleté biele korenie, 2÷3´ nechal „zosobášiť“ chute do voňavej arómy,
-
5
pridal som lístočky petržlenu a PL čerstvého masla; to už ale na panvici odstavenej zo zdroja tepla, ono sap o premiešaní rozpustí „dobrovoľne samospádom“
-
6
takto pripravená lahodná masa bude tvoriť jadro „bundáš_strapatého“ chlebíka; doslova hodinársku „piplavú“ prácu predstavuje príprava otvoru v hranole chleba; pomohol som si ostrým úzkym nožom, ktorým som vyrezal otvor s 10 mm okrajmi, z prednej časti som vytvoril „kéonusovú záslepku“ a odstránenie nepotrebnej striedky som vyriešil jedným zárezom ~ 15 mm od konca (jasné ako „facka“, ta ňe!?!) Pripravený otvor som naplnil („napechoval“) vyšperkovanou jaderníkovou masou, uzatvoril ho „záslepkou“ a pozorne, zo všetkých strán, namočil do rozšľahaných a osolených dvoch vajíčok,
-
7
naplnený hranol som vzápätí opiekol, opäť zo všetkých strán, pomocou kuchyňských klieští, do peknej zlatičervenej farby
-
8
na tanieri som ho „očančal“ halúzkou petržlenovej vňate, „výsostnými znakmi“ vyrezanými z papriky a na hrubo strúhaným údeným oštiepkom
-
9
v reze vyzeral takto a chutil, ako inak, úžasne; získal som slávu, obdiv aj uznanie, ale predsa len ma najviac potešilo a na srdci i duši ohrialo konštatovanie (s otvorenou pusou i očkami) mojej sladkej polovičky: „jéééj, to je krásne, ... ako dobre, že Ťa mám, ... tak toto môžem aj na budúce “! To viete, že urobím, rád, zo srdca rád urobím!
-
10
tu je pokračovanie plánu B.); do zvyšku „jaderníkového jadra“ som „buchol“ ešte dve vajíčka, nastrúhal za hrsť oštiepku, dobre "oeMČeKoval", urobil praženicu a ...
-
11
... s „burkovčiakom“ domáceho chleba s pôžitkom zjedol, priamo z rajnice!!! Tak čo!? Skúsite aj Vy?
-
12
napriek tomu, že je už 18. október, rastú mi dve také veľké „hniezda“ šťaveľa; vyskúšam rcp od @izabella929 a zakonzervujem ich podľa nej!
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Môj chlap vie síce dokonalo nakrájať cibuľu, keď potrebujem pomôže, poasistuje, varí najlepšiu kávu na svete, ale inak kuchyňa nie je jeho doménou. Tiež robieva bundás kenyer - veľmi chutný, ale len taký klasický. Musím mu niekedy akože náhodou nechať otvorený tento Tvoj recept, možno sa chytí :)
Ďakujem za skvelú inšpiráciu... máš to dnes u mňa opäť za 5, ale ***** :)
Naozaj chutilo @izabella929 milá a prekvapenie bolo "to pravé"!!! U nás našťastie, aj keď je chladno, ešte nemrzne!