Štedrý šťavnatý jablkový koláč fotorecept
Foto: helena10
Kto má veľa svojich jabĺk, nech upečie, oplatí sa. Nie je to koláč do ruky, ale na tanierik. Chuť závisí od šťavnatosti a Zobraziť celý popisKto má veľa svojich jabĺk, nech upečie, oplatí sa. Nie je to koláč do ruky, ale na tanierik. Chuť závisí od šťavnatosti a kyslosti jabĺk. Po upečení koláča má plech „mokré dno“, ale chutí znamenite.
Suroviny
1 kg |
|
2 ks (veľkosť L) |
|
1 plechovka (397 g) |
|
5 kopcovitých PL |
|
2 kopcovitých PL |
|
štipka |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (domáci) |
|
Postup
-
1
Plech 17x28x 6,5 cm, ktorý je plný, nerozpínací – bez spony natriem maslom. Ošúpané a na kocky nakrájané jablká vysypem na plech. Podľa tvrdosti jabĺk ich dám do vyhriatej rúry na 190-200 stupňov zapiecť na 10-15 minút. Ničím neochucujem. Keď nemám čas, nepečiem jablká v rúre, len ich dám na pekáč. Aj s nezapečenými jablkami je koláč chutný, len trošičku menej "mokrý."
- 2
Pripravujem cesto vyšľahaním celých vajec do peny. Potom už stačí použiť metličku. Do vajíčok vlejem celé Salko, premiešam. Pridám strúhaný kokos, premiešam a nakoniec primiešam polohrubú múku so štipkou soli.
- 3
Vymiešaným cestom rovnomerne zalejem zapečené (alebo nezapečené) jablká v plechu a navrch dám 5 – 6 tenkých malých plátkov masla.
- 4
Pečiem vo vyhriatej rúre na 175-180 °C okolo 30 minút. Pečte podľa svojej rúry.
- 5
Ak pečiem zo sladkých jabĺk, zvyknem upečený koláč štetcom ponatierať domácim jablkovo-pomarančovým lekvárom, ktorý zriedim citrónovou šťavou.
- 6
Ak sú jablká kyslej odrody, nedávam na upečený koláč žiadny posyp, polevu. Pre nás je koláč sladký dosť.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu