Jablkový koláč

Štedrý šťavnatý jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Kto má veľa svojich jabĺk, nech upečie, oplatí sa.* Nie je to koláč do ruky, ale na tanierik. Chuť závisí od šťavnatosti a kyslosti jabĺk. Po upečení koláča má plech „mokré dno“, ale chutí znamenite.

Suroviny

Postup

  1. Plech 17x28x 6,5 cm, ktorý je plný, nerozpínací – bez spony natriem maslom. Ošúpané a na kocky nakrájané jablká vysypem na plech. Podľa tvrdosti jabĺk ich dám do vyhriatej rúry na 190-200 stupňov zapiecť na 10-15 minút. Ničím neochucujem. Keď nemám čas, nepečiem jablká v rúre, len ich dám na pekáč. Aj s nezapečenými jablkami je koláč chutný, len trošičku menej "mokrý."
  2. Pripravujem cesto vyšľahaním celých vajec do peny. Potom už stačí použiť metličku. Do vajíčok vlejem celé Salko, premiešam. Pridám strúhaný kokos, premiešam a nakoniec primiešam polohrubú múku so štipkou soli.
  3. Vymiešaným cestom rovnomerne zalejem zapečené (alebo nezapečené) jablká v plechu a navrch dám 5 – 6 tenkých malých plátkov masla.
  4. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175-180 °C okolo 30 minút. Pečte podľa svojej rúry.
  5. Ak pečiem zo sladkých jabĺk, zvyknem upečený koláč štetcom ponatierať domácim jablkovo-pomarančovým lekvárom, ktorý zriedim citrónovou šťavou.
  6. Ak sú jablká kyslej odrody, nedávam na upečený koláč žiadny posyp, polevu. Pre nás je koláč sladký dosť.