Jablkový koláč
Štedrý šťavnatý jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Kto má veľa svojich jabĺk, nech upečie, oplatí sa.* Nie
je to koláč do ruky, ale na tanierik. Chuť závisí od
šťavnatosti a kyslosti jabĺk. Po upečení koláča má plech
„mokré dno“, ale chutí
znamenite.
Postup
- Plech 17x28x 6,5 cm, ktorý je plný, nerozpínací – bez spony natriem maslom. Ošúpané a na kocky nakrájané jablká vysypem na plech. Podľa tvrdosti jabĺk ich dám do vyhriatej rúry na 190-200 stupňov zapiecť na 10-15 minút. Ničím neochucujem. Keď nemám čas, nepečiem jablká v rúre, len ich dám na pekáč. Aj s nezapečenými jablkami je koláč chutný, len trošičku menej "mokrý."
- Pripravujem cesto vyšľahaním celých vajec do peny. Potom už stačí použiť metličku. Do vajíčok vlejem celé Salko, premiešam. Pridám strúhaný kokos, premiešam a nakoniec primiešam polohrubú múku so štipkou soli.
- Vymiešaným cestom rovnomerne zalejem zapečené (alebo nezapečené) jablká v plechu a navrch dám 5 – 6 tenkých malých plátkov masla.
- Pečiem vo vyhriatej rúre na 175-180 °C okolo 30 minút. Pečte podľa svojej rúry.
- Ak pečiem zo sladkých jabĺk, zvyknem upečený koláč štetcom ponatierať domácim jablkovo-pomarančovým lekvárom, ktorý zriedim citrónovou šťavou.
- Ak sú jablká kyslej odrody, nedávam na upečený koláč žiadny posyp, polevu. Pre nás je koláč sladký dosť.