Foto: vera79
Tento koláč je pre všetkých, ktorí majú radi kakaové maškrty.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
1 hrnček |
|
1 hrnček |
|
0,5 hrnček |
|
0,5 hrnček |
|
1 bal. |
|
Na poliatie: | |
1 malá šálka |
|
Na potretie: | |
|
|
Parížska šľahačka: | |
2 tégliky |
|
|
|
100 g |
|
400 ml |
|
60 g |
|
200 g |
|
Na ozdobenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
V miske vymiešame vajcia s kryštálovým cukrom, postupne pridáme olej a polohrubú múku zmiešanú s kakaovým práškom a práškom do pečiva. Vymiešame hladké cesto. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 - 190 stupňov asi 35 minút.
- 2
Po upečení ešte teplý koláč polejeme kávou a necháme chvíľu nasiaknuť. Potom potrieme ríbezľovým lekvárom /prípadne malinovým, alebo podľa chuti a zásob :-)/.
- 3
Ak máme hotovú parížsku šľahačku v téglikoch, tak ju iba vyšľaháme a natrieme na lekvár. Ak hotovú parížsku šľahačku nemáme, tak si ju najprv nachystáme. Do hrnčeka dáme šľahačkovú smotanu, práškový cukor, maslo a nalámanú čokoládu. Za stáleho miešania privedieme do varu a necháme pár minút prevrieť (max. 5 minút). Odstavíme a necháme vychladnúť a dobre vychladiť (najlepšie cez noc, ale keď čas súri, dá sa to aj za štyri hodiny v chladničke). Po vychladení vyšľaháme a natrieme na koláč.
- 4
Koláč natretý lekvárom a parížskou šľahačkou ozdobíme postrúhanou čokoládou a šľahačkou. Prípadne ho môžeme poliať roztopenou čokoládou a ozdobiť šľahačkou.
- 5
Hrnček som použila 300 ml.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
včera som ho robila-vynikajúci