Foto: niniatko
Recept z knižočky Babičkine dobroty.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Z múky, kyslej smotany a žĺtkov si pripravíme cesto.
-
3
Z múky a masla s trochou soli (každý podľa seba) si pripravíme druhé cesto.
-
4
Smotanové cesto si rozvaľkáme.
-
5
Naň dáme maslové cesto a spolu ešte prevaľkáme.
-
6
Cesto poskladáme. Najskôr jednu tretinu zprava doľava. Potom druhú tretinu zľava doprava.
-
7
Potom spodnú tretinu z dola hore, následne hornú z hora dolu. A necháme 20 minút odpočívať. Potom cesto prevaľkáme a znovu poskladáme. Opakujeme ešte 2x zakaždým po 20 minútach. Nakoniec necháme cesto ešte odpočívať chvíľu.
-
8
Cesto rozvaľkáme na hrubšie. (mne sa nikdy nepodarí narovnako :D ) Za pomoci vykrajovátka alebo pohára vykrajujeme kolieska (ja som tentokrát zvolila kvetinky).
-
9
Poukladáme na plech, potrieme vajíčkom a posypeme rascou, sezamovými semienkami, ľanovými semienkami alebo hrubozrnnou soľou. Dáme piecť približne na 30 minút na 180°C.
-
10
Vyšlo mi 120 kusov.
Že ďakujem starkej za krásny recept, tebe za to že si sa s nami oň podelila, pofotiila a napísala zrozumiteľný popis.
@hubata kvetinkové sú preto, že som nevedela nájsť obyčajné okrúhle vykrajovátka a prvé, čo som chytila do ruky bolo toto kvietkové :D
tieto pagáčiky však nie sú od mojej starkej, sú z jednej knižky, kde sa tak volali a buď je to len názov alebo je to recept od starkej niektorého z mojich kolegov, nie som si však istá
@janka1011 vypadajú, ale nie sú... síce maslo drahé, ale raz za čas :)
@izabella929 ďakujem
@esi nie, nie je to lístkové cesto, neviem o tom, že by do klasického lístkového cesta išiel žĺtok a kyslá smotana
Za recept vďaka.