Špaldový sódový chlieb (vegan)

veganvidya - fotkaveganvidya, 17. augusta 2013

Niekoľko sodových chlebov tu už je. Tento je bez živočíšnych surovín. Získame kilový chlieb. Dobrú chuť.

Suroviny

500 ml
500 ml
500 ml
2 čl
1 čl
1,5 čl




Postup

  1. 1

    Rastlinné mlieko zmiešame s jablčným octom a necháme 10 minút stáť - zrazí sa to. Medzitým si vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku, sódu a soľ. Pridáme rastlinné mlieko.

  2. 2

    Zľahka vymiesime. Vyformujeme do veľkého bochníka a dáme na plech s papierom na pečenie. Urobíme doň veľký hlboký zárez v tvare kríža.

  3. 3

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 230 C - pečieme najprv 15 minút. Potom znížime teplotu na 200 C a dopekáme ešte asi 25 - 30 minút alebo v závislosti od rúry. Necháme ho vychladnúť na mriežke.

    Špaldový sódový chlieb (vegan) - obrázok 3

Diskusia k receptu

marikafil
no toto veru vyskúšam:-) už nehrozí prehriatie obyvateľstva, dá sa piecť aj v trúbe...len bude musieť byť taký šišatejší, aby sa mi zmestil do nádoby na chlieb.
balu5
Neviem prečo sa mi nezrazilo 0,5 l sojoveho mlieka s 2 čl jablcneho octu? Pockala som 1/4 hodiny a nic, tak som take ake bolo, dala som do muky s prisadami, ale kedze to bolo vlastne len mlieko, tak som pouzila len 0,3 l. Chlieb nebol zly ale nebol taky navyseny ani moc nadychany, ale dobry, len sa mi zdal trochu slany. Ake mlieko si pouzila Ty?
veganvidya
@balu5 pouzila som sojove mlieko DM drogerie, to pouzivam pri peceni asi najcastejsie, skus ubrat nabuduce sol, ak sa Ti zdal prislany
balu5
Dakujem za odpoved. Ja som pouzila tiez sojove mlieko a kedze sa nezrazilo, tak som si pozrela este par receptov a dosla som k zaveru, ze na 0,5 l sojoveho mlieka by nemali ist 2polievkove lyzice octu, namiesto 2 čl ? Co povies?
veganvidya
@balu5 , vcera som tento chlieb zase piekla podla tohto receptu. ja by som ho mozno naopak privitala este trosku slansi a nabuduce by som mozno dala aj trochu mletej rasce, ale so sladkymi vecami (dzemom a pod.) je super. mlieko sa uplne nezrazi, ale je tam vidno take "vlocky". Ked das viac octu, mohol by byt kysly, neviem. vyskusaj a daj mi vediet... no a pozor, sodovy chlieb nechuti ako tradicny slovensky :)
jamalinka
skús si tu nájsť podobný chlieb pod názvom írsky, je údajne vynikajúci, ja som ho ešte nestihla upiecť, ale sú na neho samé chvály, piekli moje kolegyne a už viac krát po sebe, vyskúšaj.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia