Foto: ivah
Opekance mám veľmi rada a tradícia je tradícia, ale pečivo z bielej múky mi už ani nechutí, ani nerobí dobre, tak som tradičné opekance Zobraziť celý popisOpekance mám veľmi rada a tradícia je tradícia, ale pečivo z bielej múky mi už ani nechutí, ani nerobí dobre, tak som tradičné opekance prerobila na svoj obraz. Veď naši chudobní predkovia tiež určite nepiekli z bielej múky – tá bola iba pre pánov. ;-)
porcií
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ...
-
2
... ktoré necháme hodinu kysnúť.
-
3
Na pomúčenej doske z cesta sformujeme placku, ktorú nakrájame na pásiky.
-
4
Z pásikov ušúľame valčeky hrubé asi 1,5 cm, ...
-
5
... a pokrájame ich na malé kúsky.
-
6
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C 12 minút. Hotové opekance necháme niekoľko hodín (až dní) postáť. Pred podávaním ich vhodíme do vriacej vody alebo (ryžového) mlieka - keď zmäknú, vyberieme ich, polejeme medom, omastíme sezamovým (alebo iným) olejom a podávame s mletým makom , orechami, opraženou strúhankou alebo tvarohom. Iba nedávno som sa dozvedela, že v niektorých krajoch sa opekance podávajú aj na slano (my sme ich vždy jedávali iba sladké). Ak ich chcete pripravovať takto, znížte množstvo cukru v základnom recepte na 20 g. Viac mojich receptov nájdete na fb stránke: Vegetariánka - s láskou k zdravému jedlu
Diskusia k receptu