Špaldové celozrnné opekance fotorecept

ivah - fotkaivah, 23. decembra 2013
Špaldové celozrnné opekance (fotorecept)
Foto: ivah

Opekance mám veľmi rada a tradícia je tradícia, ale pečivo z bielej múky mi už ani nechutí, ani nerobí dobre, tak som tradičné opekance Zobraziť celý popisOpekance mám veľmi rada a tradícia je tradícia, ale pečivo z bielej múky mi už ani nechutí, ani nerobí dobre, tak som tradičné opekance prerobila na svoj obraz. Veď naši chudobní predkovia tiež určite nepiekli z bielej múky – tá bola iba pre pánov. ;-)

6
porcií
90 minút
príprava
12 minút
na 150 °C

Suroviny

200 g
200 g
250 ml
50 g
20 g
štipka




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ...

    Špaldové celozrnné opekance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ... ktoré necháme hodinu kysnúť.

    Špaldové celozrnné opekance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pomúčenej doske z cesta sformujeme placku, ktorú nakrájame na pásiky.

    Špaldové celozrnné opekance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z pásikov ušúľame valčeky hrubé asi 1,5 cm, ...

    Špaldové celozrnné opekance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... a pokrájame ich na malé kúsky.

    Špaldové celozrnné opekance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C 12 minút. Hotové opekance necháme niekoľko hodín (až dní) postáť. Pred podávaním ich vhodíme do vriacej vody alebo (ryžového) mlieka - keď zmäknú, vyberieme ich, polejeme medom, omastíme sezamovým (alebo iným) olejom a podávame s mletým makom , orechami, opraženou strúhankou alebo tvarohom. Iba nedávno som sa dozvedela, že v niektorých krajoch sa opekance podávajú aj na slano (my sme ich vždy jedávali iba sladké). Ak ich chcete pripravovať takto, znížte množstvo cukru v základnom recepte na 20 g. Viac mojich receptov nájdete na fb stránke: Vegetariánka - s láskou k zdravému jedlu

    Špaldové celozrnné opekance (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

vimar
Ahoj, vyzerá to vynikajúco. Ja tiež pečiem iba zo špaldovej múky. Mám však večný komplex z kysnutého cesta, kedže neviem kde robím chybu, ale často mi nenakysne. Môžeš mi prosím napísať presne, aký kvások používaš (značku) a presný postup :-) ako ten kvások spraviť a dať do cesta...vĎaka.
ivah
Vimar, používam bežne dostupné droždie (väčšinou Fala). V poslednej dobe som dokonca prestala robiť "kvások" - droždie rozmrvím rovno do cesta a poriadne vypracujem. Dôležité je mať cesto stále v teple - kysnúť ho väčšinou dávam na radiátor alebo, ak sa práve varí, do blízkosti sporáka. Myslím, že tu môže byť jediný problém. Treba si dávať pozor, aby "neprechladlo" - kým kysne, neotvárať okná, radšej ani v ostatných častiach bytu. Ak pečieš iba z celozrnnej múky, tá reaguje inak - nakysne menej. Preto celozrnnú miešam vždy s bielou v pomere aspoň 3:1. Pri takomto type pečiva aj viac (v prospech bielej). Nakoniec, ani s vlákninou to netreba preháňať, lebo znižuje vstrebávanie minerálov. Takže všetkého s mierou! :-)
marienka44
@Ivah , robila som prvýkrát podľa Tvojho receptu (mlieko som pouzila kravske) a vydarili sa na jednotku. Dakujem za recept. Ukladam do KK.
ada13
skusim,robievam klasiku z bielej muky,ale pre seba vzdy jednoznacne s tvarohom a rozpustenym maslom na slano. jedla som to tak od mala a su vynikajuce. chutia mi viac ako sladke.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia