Špaldové celozrnné opekance (fotorecept)
Autor receptu: ivah
Opekance mám veľmi rada a tradícia je tradícia, ale pečivo z bielej múky mi už ani nechutí, ani nerobí dobre, tak som tradičné opekance prerobila na svoj obraz. Veď naši chudobní predkovia tiež určite nepiekli z bielej múky – tá bola iba pre pánov. ;-)
6 porcií |
90 minút príprava |
12 minút na 150 °C |
Postup
- Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ...
- ... ktoré necháme hodinu kysnúť.
- Na pomúčenej doske z cesta sformujeme placku, ktorú nakrájame na pásiky.
- Z pásikov ušúľame valčeky hrubé asi 1,5 cm, ...
- ... a pokrájame ich na malé kúsky.
- Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C 12 minút.
Hotové opekance necháme niekoľko hodín (až dní) postáť. Pred podávaním ich vhodíme do vriacej vody alebo (ryžového) mlieka - keď zmäknú, vyberieme ich, polejeme medom, omastíme sezamovým (alebo iným) olejom a podávame s mletým makom , orechami, opraženou strúhankou alebo tvarohom. Iba nedávno som sa dozvedela, že v niektorých krajoch sa opekance podávajú aj na slano (my sme ich vždy jedávali iba sladké). Ak ich chcete pripravovať takto, znížte množstvo cukru v základnom recepte na 20 g.
Viac mojich receptov nájdete na fb stránke: Vegetariánka - s láskou k zdravému jedlu