Špaldová bábovka

paploska - fotkapaploska, 11. októbra 2012
Špaldová bábovka
Foto: paploska

Chutná a zdravá bábovka, príprava je veľmi jednoduchá. Recept pečiem viac ako 10 rokov a stále som nenašla niečo lepšie :-) (samozrejme čo sa týka bábovky)

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

4 ks
4 ks
20  dkg
20  dkg
1  dc
1   dc vlažná
1
1
lyžica
100  g
hrsť  alebo mandle
lyžica
1

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Samostatne vyšľaháme do tuha bielka, k žĺtkom pridáme hnedý cukor a pravú vanilku a vyšľaháme. Do vyšľahaných žĺtok pridáme olej a vlažnú vodu, pridáme hrozienka, polámanú čokoládu a posekané orechy. Premiešame.

    Špaldová bábovka  - obrázok 1
  2. 2

    Do žĺtkovej zmesi postupne a pomaly pridávame múku s kypriacim práškom a vyšľahanými bielkami. Miešame opatrne a v jednom smere.

    Špaldová bábovka  - obrázok 2
  3. 3

    Do jednej tretiny primiešame kopcovitú lyžicu kakaa a postupne prilievame do vymastenej a vysypanej formy. (používam olej a kukuričnú strúhanku).

    Špaldová bábovka  - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 st. asi 40 min. Nakoniec bábovku posypem hroznovým cukrom.

    Špaldová bábovka  - obrázok 4

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
rajnica_cukor si môžeš upravovať podľa svojej chuti a potreby, ja ho nahrádzam orechami, hrozienkami....a ten hroznový tam je len na "oko" na 99% ju necukrujem. Pointa bábovky je vo využití špaldovej múky. Recept je možné upravovať (dá sa aj celkom nahradiť pšeničnou múkou)
kolac je kolac,ci taka alebo onaka forma cukru tam vzdy ide.Pod pojmom zdravy treba viediet snahu vyuzit dostupne zdrave suroviny -potraviny,namiesto bielej muky spaldovu,miesto bieleho repneho cukru trstinovy.Kolac ,zakusok je pamls,ze je kalorickejsi,to vie kazdy,ale aky dobryyyyyy
ahojte, tento recept je naozaj dobrý :-) je tam trstinový cukor, všetko bio a niekoho ani netrápi , že kupuje všetky veci ktoré obsahujú samé béčka. rajnica asi pije len vodu :-)
Tá bábov ka je správne urobená a zo zdravých surovín.@rajnica , si asi nevšimol,že miesto časti múky sú tam orechy a tiež by mohol vedieť,že hnedý cukor má menšiu sladivosť ako bliely cukor,ale on to asi nepotrebuje vedieť,hlavne že si "pichne".Ja osobne tento recept chválim...!
Práve ju pečiem a už krásne rozvoniava a rastie :). Ďakujem za receptík, zásadne pečiem všetko len zo špaldovej múky. Či chlieb, či muffiny, koláče....všetko.
Mnaaam, je super! A myslim, ze jej nejako moc neuskodilo ani to, ze som musela cast muky doplnit bielou, lebo spaldovej som nemala dost. Vyborna babovecka, urcite urobim opat! A napriek zdanlivo velkemu mnozstvu cukru nie je moc sladka (hroznovy som nedala). Dakujem za receptik:)
Super, ja tiez všetko len so špaldovou mukou, kedže na pšenicu mam alergiu. Len mi prosim vysvetlite niekto, v surovinach sa piše 1 cukor vanilkový, a v postupe v bode 1. že pridáme pravú vanilku...tak čo tam teda ide? vanilkový cukor? to myslela tou pravou vanilkou? alebo myslela tým vanilkový struk?
@Vanilkova , ty si celkovo cez tie vanilky, však? ;-) Ja som to pochopila tak, že tam dala vanilkový struk, určite je to aromatickejšie a lepšie, ale ako alternatíva postačí vanilkový cukor. Ináč tá bábovka naozaj nemá chybu.

Pridaj komentár k receptu: