Špaldová bábovka

paploska - fotkapaploska, 11. októbra 2012
Špaldová bábovka
Foto: paploska

Chutná a zdravá bábovka, príprava je veľmi jednoduchá. Recept pečiem viac ako 10 rokov a stále som nenašla niečo lepšie :-) (samozrejme čo sa Zobraziť celý popisChutná a zdravá bábovka, príprava je veľmi jednoduchá. Recept pečiem viac ako 10 rokov a stále som nenašla niečo lepšie :-) (samozrejme čo sa týka bábovky)

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

4 ks
4 ks
20  dkg
20  dkg
1  dc
1   dc vlažná
1
1
lyžica
100  g
hrsť  alebo mandle
lyžica
1




Postup

  1. 1

    Samostatne vyšľaháme do tuha bielka, k žĺtkom pridáme hnedý cukor a pravú vanilku a vyšľaháme. Do vyšľahaných žĺtok pridáme olej a vlažnú vodu, pridáme hrozienka, polámanú čokoládu a posekané orechy. Premiešame.

    Špaldová bábovka  - obrázok 1
  2. 2

    Do žĺtkovej zmesi postupne a pomaly pridávame múku s kypriacim práškom a vyšľahanými bielkami. Miešame opatrne a v jednom smere.

    Špaldová bábovka  - obrázok 2
  3. 3

    Do jednej tretiny primiešame kopcovitú lyžicu kakaa a postupne prilievame do vymastenej a vysypanej formy. (používam olej a kukuričnú strúhanku).

    Špaldová bábovka  - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 st. asi 40 min. Nakoniec bábovku posypem hroznovým cukrom.

    Špaldová bábovka  - obrázok 4

Diskusia k receptu

martamm
Konečne recept na špaldovú bávovčičku, ďakujem za inšpiráciu, ukladám do KK :)
rajnica
To musí byť skvelé jedenie z viac cukru ako múky. Určite zdravá bábovka.
paploska
rajnica_cukor si môžeš upravovať podľa svojej chuti a potreby, ja ho nahrádzam orechami, hrozienkami....a ten hroznový tam je len na "oko" na 99% ju necukrujem. Pointa bábovky je vo využití špaldovej múky. Recept je možné upravovať (dá sa aj celkom nahradiť pšeničnou múkou)
amirah
p. martamm ma predbehla, tiež som chcela povedať konečne špaldová bábovka...:)
leomax
@rajnica trpi cukrovým absťakom. Už je to trápne. Recept je výborný, stojí to za námahu vyskúšať niečo nové. Už je medzi bábovkami.... vďaka!
lubjak
kolac je kolac,ci taka alebo onaka forma cukru tam vzdy ide.Pod pojmom zdravy treba viediet snahu vyuzit dostupne zdrave suroviny -potraviny,namiesto bielej muky spaldovu,miesto bieleho repneho cukru trstinovy.Kolac ,zakusok je pamls,ze je kalorickejsi,to vie kazdy,ale aky dobryyyyyy
paploska
ahojte, tento recept je naozaj dobrý :-) je tam trstinový cukor, všetko bio a niekoho ani netrápi , že kupuje všetky veci ktoré obsahujú samé béčka. rajnica asi pije len vodu :-)
irenaw
super, mám rada špaldové recepty, ukladám si
evanaaa
Aj ja si uladám, špaldovú múku doma mám, používam ju .
evanaaa
Chcela som aj pochváliť, v bábovke sú dobré veci,a takéto bábovkové cestá sa dajú použiť aj na muffinky.
bozulka
Tá bábov ka je správne urobená a zo zdravých surovín.@rajnica , si asi nevšimol,že miesto časti múky sú tam orechy a tiež by mohol vedieť,že hnedý cukor má menšiu sladivosť ako bliely cukor,ale on to asi nepotrebuje vedieť,hlavne že si "pichne".Ja osobne tento recept chválim...!
paploska
ďakujem dámy :-) som rada, že potešil a pridám aj ďalšie so špaldou
dorenika
prave dnes som isla okolo spaldovej muky a hovorim si ze do kelu ale co z toho urobim ked ziadne recepty nepoznam
babura
Práve ju pečiem a už krásne rozvoniava a rastie :). Ďakujem za receptík, zásadne pečiem všetko len zo špaldovej múky. Či chlieb, či muffiny, koláče....všetko.
tarin
Upecena a vynikajici uz je pulka snedena misto rozinek jsem dala brusinky a misto orechu mandle.
kalka
dnes sme si ju upiekli s neterou a chutila nam, dali sme miesto hrozienok brusnice
matarka
Mnaaam, je super! A myslim, ze jej nejako moc neuskodilo ani to, ze som musela cast muky doplnit bielou, lebo spaldovej som nemala dost. Vyborna babovecka, urcite urobim opat! A napriek zdanlivo velkemu mnozstvu cukru nie je moc sladka (hroznovy som nedala). Dakujem za receptik:)
lucinka9513
vyzerá super :-) dnes sa do nej pustím.. ale skúsim dať stéviu, namiesto cukru :-) je to zdravšie
emmamala
Dnes som piekla a musim povedať že bola super. Dala som špaldovú hladku celozrnnú múku a namiesto hrozienok brusnice a bol perfektná :-)
darkwings
Vyzera super iba som sa chcela spytat: to tam naozaj idu 2 prasky do peciva? Nie je to chyba?:)
zuzded001
Vyborna aj bez hrozienok a kakaa...pouzila som kokosovy cukor a 2 kopcove lyz. prasku do peciva z DM.
salinka
@Paploska , ďakujem pekne za recept. Nikdy by som nepovedala, že špaldová bábovka sa môže takto vydariť. Cukor som ubrala, robím to pri každom sladkom recepte. A kde si?



vanilkova
Super, ja tiez všetko len so špaldovou mukou, kedže na pšenicu mam alergiu. Len mi prosim vysvetlite niekto, v surovinach sa piše 1 cukor vanilkový, a v postupe v bode 1. že pridáme pravú vanilku...tak čo tam teda ide? vanilkový cukor? to myslela tou pravou vanilkou? alebo myslela tým vanilkový struk?
salinka
@Vanilkova , ty si celkovo cez tie vanilky, však? ;-) Ja som to pochopila tak, že tam dala vanilkový struk, určite je to aromatickejšie a lepšie, ale ako alternatíva postačí vanilkový cukor. Ináč tá bábovka naozaj nemá chybu.
matarka
Dnes ju peciem zas, tomuto receptu som verna uz roky. Cukru davam cca 170 g, niekedy s orechmi, inokedy s cokoladou, dnes iba kakao a ubrala som jedno vajko. Dakujeme za fajn recept:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia