Špagety s cuketovou omáčkou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 21. júla 2012
Špagety s cuketovou omáčkou (fotorecept)
Foto: evusik

Cuketová sezóna je v plnom prúde, tak máme cukety furt a stále na tanieri.... ale nesťažujeme si :-)

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 bal.
1 ks
3-4 strúčiky
300 g
1-2 ks
200 ml




Postup

  1. 1

    Nachystáme si čo budeme potrebovať... omáčka je výborná aj bez mäsa, záleží len na vás či ho tam dáte alebo nie.... skôr by som chcela upozorniť na vynikajúci syr Liptov Vrchár, je to tvrdý syr a len dokazuje, že aj u nás vieme vyprodukovať kvalitu

    Špagety s cuketovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poďme variť: cibuľu nakrájame na drobno a speníme na oleji, pridáme na drobno nasekaný cesnak a pomleté mäso. Keď mäso zbelie, osolíme a okoreníme a krátko podusíme

    Špagety s cuketovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme na malé kocky nakrájanú cuketu a nasekanú petrželku

    Špagety s cuketovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď cuketa zosklovatie pridáme drvené paradajky

    Špagety s cuketovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    bazalku, tymián a estragón, alebo inú kombináciu, napr. aj provensálske bylinky v kombinácii s paradajkovou omáčkou sú dobré

    Špagety s cuketovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a už len podusíme. Ja som ešte pridala za lyžicu cukru, ten dávam vždy do rajčinovej omáčky, chuť sa tak zvýrazní. Ak treba dosolíme a dochutíme mletým čiernym korením.

    Špagety s cuketovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do vriacej osolenej vody dáme variť špagety. Uvarené scedíme, vodu môžeme použiť napr. na uvarenie polievky. Špagety nikdy neprelievame studenou vodou, ešte horúce prelejeme omáčkou a podávame. Ak potrebujeme špagety uchovať, napr. na večeru, scedené, horúce špagety preložíme na pekáčik tak, aby boli v tenkej vrstve a vždy keď ideme okolo ich premiešame až do úplného vychladnutia.

    Špagety s cuketovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a môžeme si naložiť na tanier - takto sa servíruje na Slovensku: špagety, do stredu omáčka a na vrch syr

    Špagety s cuketovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Taliani zas uvarené špagety pridajú k omáčke, pridajú syr a všetko spolu dobre premiešajú. Tak či tak je to dobrota, vyskúšajte :-)

    Špagety s cuketovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

izabella929
paráda.-))) ako krásne vyzerajú.-))) špagety milujeme, budúci týždeň už aj robíme....
mijaita
Spagety, cuketa nebo dyne, rajcata nikdy nezklamou ! Nedas rajsky, das jisku, nebo smetanu, porad je to novy recept a velmi jedly !
margaretka28
Robievan podobne aj s mäsom aj bez mäsa a aj som ich tu nedávno pridala,ale ja to neviem tak pekne odfotiť a ani nemám čím,ale tiež toto jedlo mám strašne rada.
alena45
kedysi som ich robievala na chalupe bez mäsa, super pocit, ísť do záhrady, všetko natrhať, akurát cukinu som postrúhala, nerobila som kocky.
alena45
A táto omáčka sa dá aj sterilizovať na zimu, je dobrá aj na lasagne.
evusik
@alena45 máš pravdu, ja si ten pocit teraz naplno vychutnávam, aj keď máme len takú malú záhradku cukety nesmú chýbať a veru sa zdá, že tohto roku ich bude neúrekom, chvalabohu :-)
s tým mäsom je to u nás tak, že kvôli mužovi musím dávať aj mäso, ale občas ho "oklamem" a robím aj bez mäsa, dám tofu, alebo cícer...
@margaretka28 toto je veľmi vďačný recept, alebo skôr taký návod, lebo ja keď mám cukínu tak ju dávam všade a k tomu to, čo mám v chladničke, takže aj výsledok je potom vždy iný... mrzí ma, že som si tvoj recept nevšimla, určite je výborný.... a s tým fotením je to tak, že mňa to baví a nielen fotenie jedla... viem, že veľa ľudí pridáva fotky, ktoré nafotili mobilom....
hviezdickaz
Mam rada tvoje recepty,cukiet mam nastastie dost (aj mleteho maska :-D ), tak vyskusam ;-)
martamm
Evusik, tento recept je ako šitý pre mňa. Určite ho cez týždeň pripravím, cukiet je v záhrade dosť, takže to musíme využiť.
evusik
@ajuscha pekne si to napísala, ďakujem.... a tak vieš, že s tým mojím by si si mohla ruky podať? robila som toho za "kotol" a on bol schopný to zjesť všetko sám :-)
mariaklara
Úvodná fotka je tuším z nejakej kuchárskej knižky, aha, už som si spomenula, že autorka tej knihy je predsa naša @evusik. Krásny recept aj postup, to mäsko by som si mohla nahradiť sójovou drťou, alebo tou mojou zajačinkou, čo povieš?
evusik
@mariaklara mne by bolo ľúto dať zajačika na špagety, radšej len pekne upiecť na cesnaku, alebo vysmažiť rezne.... to by som si dala, ale môžem ja len snívať .-)
mariana33
super jedlo...konečne viem čo na obed...dík za recept..už je v kk
katka0208
výborný recept, veľmi sme si doma pochutili, hlavne ja :) naozaj super...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia