Špagety s cuketovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Cuketová sezóna je v plnom prúde, tak máme cukety furt a stále na tanieri.... ale nesťažujeme si :-)

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nachystáme si čo budeme potrebovať... omáčka je výborná aj bez mäsa, záleží len na vás či ho tam dáte alebo nie.... skôr by som chcela upozorniť na vynikajúci syr Liptov Vrchár, je to tvrdý syr a len dokazuje, že aj u nás vieme vyprodukovať kvalitu
  2. Poďme variť: cibuľu nakrájame na drobno a speníme na oleji, pridáme na drobno nasekaný cesnak a pomleté mäso. Keď mäso zbelie, osolíme a okoreníme a krátko podusíme
  3. pridáme na malé kocky nakrájanú cuketu a nasekanú petrželku
  4. keď cuketa zosklovatie pridáme drvené paradajky
  5. bazalku, tymián a estragón, alebo inú kombináciu, napr. aj provensálske bylinky v kombinácii s paradajkovou omáčkou sú dobré
  6. a už len podusíme. Ja som ešte pridala za lyžicu cukru, ten dávam vždy do rajčinovej omáčky, chuť sa tak zvýrazní. Ak treba dosolíme a dochutíme mletým čiernym korením.
  7. Do vriacej osolenej vody dáme variť špagety. Uvarené scedíme, vodu môžeme použiť napr. na uvarenie polievky. Špagety nikdy neprelievame studenou vodou, ešte horúce prelejeme omáčkou a podávame. Ak potrebujeme špagety uchovať, napr. na večeru, scedené, horúce špagety preložíme na pekáčik tak, aby boli v tenkej vrstve a vždy keď ideme okolo ich premiešame až do úplného vychladnutia.
  8. a môžeme si naložiť na tanier - takto sa servíruje na Slovensku: špagety, do stredu omáčka a na vrch syr
  9. Taliani zas uvarené špagety pridajú k omáčke, pridajú syr a všetko spolu dobre premiešajú. Tak či tak je to dobrota, vyskúšajte :-)