Somló galuska á la Ja

paes73 - fotkapaes73, 24. novembra 2011

Postup je veľmi jednoduchý a patrí jak na sviatočný stôl, tak na mlsanie. Ja osobne Somló robím do veľmi hlbokého plechu, aby ho bolo Zobraziť celý popisPostup je veľmi jednoduchý a patrí jak na sviatočný stôl, tak na mlsanie. Ja osobne Somló robím do veľmi hlbokého plechu, aby ho bolo viac, ale aj tak sa za ním zachvíľu zapráši... Predpokladám, že každý vie pripraviť piškótové cesto, tak nebudem rozpisovať suroviny a postup. Napíšem postup len výroby samotného zákusku.

10
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 230 °C

Suroviny

3 cm
3 cm
3 cm
2 minimálne
1 pohár
1 sáčok
1 sáčok
1 liter
1 veľa
200 g




Postup

  1. 1

    Upečieme piškótové cesto - 3 druhy: Môžeme aj 1 obyčajné, bez farbív, ale môžeme zafarbiť aj všetky 3. A veľmi dobre vyzerá Shrekovské (modré, alebo zelené). Alebo spraviť aj jedno kakaové. Pri príprave môžeme do cesta vmiešať mleté, alebo nasekané, lieskové orechy. Deravozubým odporúčam mleté...

    Somló galuska á la Ja - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa nám cesto upečie, spravíme vanilkový a čokoládový puding, podľa návodu na sáčku. Kto chce mať zákusok sladší, pridá viac cukru. Kto chce mať farebný puding, pridá potravinárske farbivo. Pudingy necháme vychladnúť.

    Somló galuska á la Ja - obrázok 2
  3. 3

    Postup ukladania cesta : Do hlbokého plechu vložíme prvé cesto (v hrúbke aspoň 3 cm) a zalejeme-pokiaľ vsakuje-rumovým sirupom

    Somló galuska á la Ja - obrázok 3
  4. 4

    Vrch cesta namažeme asi 0,5 cm vrstvou lekvárom (slivkový nie je dobrý, je moc tuhý-lepší je kyslejší, napr ríbezľový, černicový a pod.)

    Somló galuska á la Ja - obrázok 4
  5. 5

    Vrch cesta potretý lekvárom potrieme asi 2 cm vrstvou prvým pudingom. Potom dáme ďalší piškót, zasa zalejeme sirupom, dáme lekvár a druhý puding a na vrch dáme posledný piškót, zalejeme sirupom a potrieme lekvárom. Dáme na min. 6 hodín do chladu (chladnička, balkón-v zime).

    Somló galuska á la Ja - obrázok 5
  6. 6

    Pred podávaním spravíme šľahačku. Neodporúčam zo spreja z obchodu. Rýchlo padá a nemá chuť. Buď si ju vyšľaháte zo smotany, alebo si kúpte práškové šľahačky a postupujte podľa návodu. Aj do smotany je však lepšie pridať stužovač (zasa podľa návodu na sáčku). Šľahačku taktiež môžete prifarbiť potravinárským farbivom, alebo hustým cukrovým sirupom (nie s umelými sladidlami - tie sú príliš tekuté a šľahačka by rýchlo padla)

    Somló galuska á la Ja - obrázok 6
  7. 7

    A takto vyzeráte, keď sa Vám na prstoch zachytí jeden jediný krištálik farbiva. O linke ani nehovorím...

    Somló galuska á la Ja - obrázok 7
  8. 8

    Nezabudnite pri výrobe na svojich miláčikov. Prv než umyjete hrniec, či lopatky, od pudingu a šľahačky, veľmi radi to prvotne vyčistia...

    Somló galuska á la Ja - obrázok 8
  9. 9

    Po 6. hodinách v chlade je Somló pripravené na podávanie. Guľatou žufanou vykrajujeme zo zákusku gule (väčšinou je to všetko možné, len guľa nie...), ktoré dáme na tanier (tanieriky sa neoplatia, málo sa tam vojde) a hodne zacapkáme šľahačkou. Potom už len báger a ideme na to...

Diskusia k receptu

danila
mňam,škoda že si halušky neodfotil na tanieri pred podávaním,už je v KK
evanaaa
Je to dobrý popis, ale niečo mi tam chýba, tuiším orechy a čokopoleva? Ale je tu viacej verziuí somló halušiek ( galušiek) na výber, dajú sa aj skombinovať a upraviť podľa chuti, ale aj z tých tvojich by som si dala.
paes73
Kým sme zaktivovali foťák, boli v čudu...
paes73
Pre evanaaa:
Áno, do piškótu sa dávajú mleté vlašské okechy zmiešané s mletými lieskovcami. Ja to ale nerobím, lebo dosť často sú v nich aj šupky z orechov a tie sa ľúbia narvať medzi zub a ďasno a potom to svrbí a zapaľuje sa to.
O čokopoleve som však pri Somló ešte nepočul. Somló by sa malo mazať len lekvárom a pudingom. Všetko ostatné je už len návnada pre sladkomilných, aby to v cukrárni predali.
paes73
prečo mi nezobrazuje fotku, keď v profile ju mám pridanú?
evanaaa
Pes73, ak si dáš do vyhľadávača " Somló halušky", zistíš, že niekto nedáva orechy vôbec, ako aj ty, niekto ich dáva len do cesta, iný nimi posýpa aj koláč, niekto šľahačku na vrchu pooblieva tou čokoládovou polevou, krémy sú rôzne,atď. Takže je na chuti každého ako a podľa čoho ( koho) si ich spraví. Ja by som ochutnala aj tie tvoje, keby sa dalo. A - prepáč, vidím, že som ti spotvorila meno, nick, chýba tam jedno písmenko, ale veď ty si to iste poopravíš.
dogagador
konecne viem, ako na to :-). toto musiiiiim spravit, moj drahy o tom stale toci dokola....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia