Somló galuska á la Ja

Autor receptu: paes73

Postup je veľmi jednoduchý a patrí jak na sviatočný stôl, tak na mlsanie. Ja osobne Somló robím do veľmi hlbokého plechu, aby ho bolo viac, ale aj tak sa za ním zachvíľu zapráši... Predpokladám, že každý vie pripraviť piškótové cesto, tak nebudem rozpisovať suroviny a postup. Napíšem postup len výroby samotného zákusku.

10
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 230 °C

Postup

  1. Upečieme piškótové cesto - 3 druhy: Môžeme aj 1 obyčajné, bez farbív, ale môžeme zafarbiť aj všetky 3. A veľmi dobre vyzerá Shrekovské (modré, alebo zelené). Alebo spraviť aj jedno kakaové. Pri príprave môžeme do cesta vmiešať mleté, alebo nasekané, lieskové orechy. Deravozubým odporúčam mleté...
  2. Kým sa nám cesto upečie, spravíme vanilkový a čokoládový puding, podľa návodu na sáčku. Kto chce mať zákusok sladší, pridá viac cukru. Kto chce mať farebný puding, pridá potravinárske farbivo. Pudingy necháme vychladnúť.
  3. Postup ukladania cesta : Do hlbokého plechu vložíme prvé cesto (v hrúbke aspoň 3 cm) a zalejeme-pokiaľ vsakuje-rumovým sirupom
  4. Vrch cesta namažeme asi 0,5 cm vrstvou lekvárom (slivkový nie je dobrý, je moc tuhý-lepší je kyslejší, napr ríbezľový, černicový a pod.)
  5. Vrch cesta potretý lekvárom potrieme asi 2 cm vrstvou prvým pudingom. Potom dáme ďalší piškót, zasa zalejeme sirupom, dáme lekvár a druhý puding a na vrch dáme posledný piškót, zalejeme sirupom a potrieme lekvárom. Dáme na min. 6 hodín do chladu (chladnička, balkón-v zime).
  6. Pred podávaním spravíme šľahačku. Neodporúčam zo spreja z obchodu. Rýchlo padá a nemá chuť. Buď si ju vyšľaháte zo smotany, alebo si kúpte práškové šľahačky a postupujte podľa návodu. Aj do smotany je však lepšie pridať stužovač (zasa podľa návodu na sáčku). Šľahačku taktiež môžete prifarbiť potravinárským farbivom, alebo hustým cukrovým sirupom (nie s umelými sladidlami - tie sú príliš tekuté a šľahačka by rýchlo padla)
  7. A takto vyzeráte, keď sa Vám na prstoch zachytí jeden jediný krištálik farbiva. O linke ani nehovorím...
  8. Nezabudnite pri výrobe na svojich miláčikov. Prv než umyjete hrniec, či lopatky, od pudingu a šľahačky, veľmi radi to prvotne vyčistia...
  9. Po 6. hodinách v chlade je Somló pripravené na podávanie. Guľatou žufanou vykrajujeme zo zákusku gule (väčšinou je to všetko možné, len guľa nie...), ktoré dáme na tanier (tanieriky sa neoplatia, málo sa tam vojde) a hodne zacapkáme šľahačkou. Potom už len báger a ideme na to...