Smotanová vianočka fotorecept

ailuj82 - fotkaailuj82, 21. decembra 2012
Smotanová vianočka (fotorecept)
Foto: ailuj82

Robím ju už šiesty rok....

60 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g
20 g
50 g
1 bal
1/2 čl
250 ml
120 g
1 ks
1 ks
1 PL
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Šľahačkovú smotanu zohrejeme, pridáme 1PL cukru a droždie. Necháme droždie narásť. Múku preosejeme do misy, pridáme zvyšný cukor, zmäknuté maslo, 2 vajcia, 1 bielok, soľ, vanilkový cukor a kvások. Vypracujeme vláčne cesto /múku alebo mlieko pridáme podľa potreby/. Necháme na teplom mieste vykysnúť - asi hodinu. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí, ušúľame dlhé hady, ktoré prstami alebo valčekom sploštíme a naplníme nasekanými mandlami a hrozienkami. Hady uzavrieme.

    Smotanová vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto naplnené cesto zapletieme: 3 spletieme spolu, preložíme na pekáč vytretý maslom, potreme žĺtkom rozmiešaným s 1PL mliekom.

    Smotanová vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    2 cestá zatočíme - tie položíme na vrch vianočky. Celú vianočku ešte raz potrieme žĺtkom a necháme asi 1/2 hod. podkysnúť. Ak nám zostal žĺtok s mliekom, môžeme zas potreť.

    Smotanová vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vložíme do vyhriatej rúry - 175°C - 15 min., rúru stíšime na 160°C a dopečieme do ružova. Ak sa nám z vrchu pripeká, prikryjeme alobalom.

    Smotanová vianočka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť a šťastné a veselé :)

    Smotanová vianočka (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Parádna,fajnová.U más tiež vianočka nesmie chýbať.
krásna vypada velmi dobre ukladám to je tiež dobrý nápad dať šlahačku a netreba potom tuk a myslim si že cesto je ľahšie
prepáč teraz vidim, že si dala aj maslo ja by som to skúsila bez pretože tá šlahačka je tuk...