Foto: ailuj82
Robím ju už šiesty rok....
na 160 °C
Postup
-
1
Šľahačkovú smotanu zohrejeme, pridáme 1PL cukru a droždie. Necháme droždie narásť. Múku preosejeme do misy, pridáme zvyšný cukor, zmäknuté maslo, 2 vajcia, 1 bielok, soľ, vanilkový cukor a kvások. Vypracujeme vláčne cesto /múku alebo mlieko pridáme podľa potreby/. Necháme na teplom mieste vykysnúť - asi hodinu. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí, ušúľame dlhé hady, ktoré prstami alebo valčekom sploštíme a naplníme nasekanými mandlami a hrozienkami. Hady uzavrieme.
-
2
Takto naplnené cesto zapletieme: 3 spletieme spolu, preložíme na pekáč vytretý maslom, potreme žĺtkom rozmiešaným s 1PL mliekom.
-
3
2 cestá zatočíme - tie položíme na vrch vianočky. Celú vianočku ešte raz potrieme žĺtkom a necháme asi 1/2 hod. podkysnúť. Ak nám zostal žĺtok s mliekom, môžeme zas potreť.
-
4
Vložíme do vyhriatej rúry - 175°C - 15 min., rúru stíšime na 160°C a dopečieme do ružova. Ak sa nám z vrchu pripeká, prikryjeme alobalom.
-
5
Dobrú chuť a šťastné a veselé :)
@marijanka712 - Vianoce sú len laz do roka, tak dávam aj šľahačku, aj maslo :)
@45678 - ďakujem. Šťastné a veselé aj Vám :)
Ja robievam tunajsieho "Santa" hlavu a naviac je zo sladkeho cesta.
Vsetky vianocky, ktore tu vytvorili sikovne ruky a vidim na obrazkoch su na zahryznutie. Pekne Vianoce.