Slovenské klobásy v Canade

honestka - fotkahonestka, 30. mája 2010
Slovenské klobásy v Canade
Foto: honestka

Obycajne robievame klobasy raz do roka pred Vianocami. Tentoraz nam pribudol dalsi nas najmensi jedak, ktory ma velmi rad aj nase slovenske pochutky medzi Zobraziť celý popisObycajne robievame klobasy raz do roka pred Vianocami. Tentoraz nam pribudol dalsi nas najmensi jedak, ktory ma velmi rad aj nase slovenske pochutky medzi ne patria dobre klobasky. A pretoze tuzobne uz ocakavame aj my LETO a ide cas BBQ a grilovaciek rozhodli sme sa urobit si dalsiu zasobu tychto nasich klobasok pretoze kupovane nie su take smačne ako si robime my.

Suroviny

10  kg
22  dkg
15  dkg
20  dkg
8  dkg
8  dkg
 podla chuti
10  dkg
10  dkg




Postup

  1. 1

    Kazdy kto robi klobasy ma ten svoj osvedceny recept a pochybujem, ze tu uvadzam nieco velmi odlisne od vasich prisad. Tak isto postup pri robeni klobas je zrejme uplne rovnaky, takze rozpisovat to nie je potrebne. Maso si kupime čerstve u nasho činskeho masiara, ktory nam ho aj pomelie na velkej mriezke a tak nasa praca je o to viacej ulahčena, lebo zomlet take mnozstvo masa by stalo niekolko mozolov.

    Slovenské klobásy v Canade - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny a prisady spolu poriadne par razy premiešame a nechame niekolko hodin postat v chlade. Potom pomocou rucneho mlynčeka a trubicky plníme masovu zmes do čriev a tvarujeme klobásky podla velkosti, ktora nam vyhovuje. Dolezite je, aby sme naplnene klobasky dobre prepichali velkou ihlou, aby z nich vysiel prebytočny vzduch.

    Slovenské klobásy v Canade - obrázok 2
  3. 3

    Ked klobasy davame vyudit nechame ich v chlade obschnut zavesene na palici. My sme ich tentoraz priamo davali do sačkov, ktore sme odvzdusnili a tak sme ich zamrazili na dalsie pouzitie. Samozrejme na ochutnavku sme dali klobasky piect iba tak na panvici, s podliatim vody a pomalym zapekanim. Stači ich otočit raz a ked su krasne červene s koročkou, mozeme ich papkat. Ani vypečena mastička nevyjde nazmar a ked uz klobasky niet, stači si nou natriet ten dobry chlebik.

    Slovenské klobásy v Canade - obrázok 3
  4. 4

    Podavat sa mozu s dalsimi prisadami, zalezi kto ma čo rad, u nas to ide dobre s chenom, horčicou, chili papričkami, uhorkou či čalamadou a hlavne s dobrym čerstvym domacim chlebikom, ktory sa stihol tiez upiect, pretoze pomocnikov pri vyrobe bolo dost a ako vidno aj ten nas najmensi chlapik, ktory ich tak rad konzumuje prispel svojou malou ručkou. Chutili velmi dobre a kedze sme ich robili z 30 kg pre dve domacnosti, tak dufam, ze zasobu mame na cele leto...

    Slovenské klobásy v Canade - obrázok 4

Diskusia k receptu

gittka
@honestka tak ste sa vybláznili na dokonalej zabíjačke!určite všetky tie špeciality chutia výnimočne!!!normálne závidím tie dobroty(ale nie robotu okolo toho.poznám,lebo aj my toto robievame.domáce je domáce...)
tinca
krásne vyzerajú akurát,že u nás sa nedáva do klobás zázvor.
sracz
Nádhera, Ančurka z javorového listu! Blahoželám! Veľmi dobrá práca a nezabudli ste ani na náš ĎUMBIER! Múdro ste si zabezpečili krásnu červenú farbu klobások, správnym výberom a použitím vhodnej mletej červenej papriky! Pred Vianocami 2010 sa urščite časovo dohodneme a navzájom si vymeníme svoje výrobky do svojich slovesnkých kapustníc za oceánom! Teším sa na ďalšie "prekvapká"! Toto sa Ti teda vydarilo!
kuchticka
@honestka , tak ty takto? Pride z nemocnice a uz je plna energie a vytvara taketo chutove lakadla. Nasi chlapi maju klobasky velmi radi, ale este sme to neskusali sami si ich robit. Mala bych ist k tebe na ekxurziu a zaucenie. Skoda, pred 6. rokmi sme cestovali v Canadien Cascades.
satin222
Výborný recept na klobásy a paprikou nešetriť.........
Na údenie sa hodí najlepšie slivkové drevo.
jezibabka1
@honestka tie klobásky vyzerajú super a máš pravdu, domáce sú najlepšie:) idem si vytiahnuť nejakú z mrazáku, si mi narobila chúťky:))) (ale ja len takú kúpenú:(
frezia68
Vidím,že si plná energie a teším sa s Tebou pri pohľade ná lákavú klobásku-podarené domáce výrobky,ku ktorým ani netreba zapriať dobrú chuť,lebo aj bez toho by chutili :-)))))
hera
Otvorim Varechu a co tam nevidim: klobasky ! a ake uzasne !-taku chut som dostala ze cela obrazovka je zaslintana. No teda -este sa mi aj snivat bude! Parada!
jerica
@honestka , to sa mi len sníva , super klasika , tam za morom , nielen zachovať , ale aj spraviť slovenský originál recept , tak ukážkovo ,"uau" tak to v vidieť na vareche , klobúk dolu.Čo sa v detstve naučíš , za morom , akoby si našiel . Mňam s tým Tvojim chlebom.
2010
No to gratulujem absolutne super, mne nema kdo pomoct ,vsetci nahanaju karieru ,a samemu sa to tazko. Vytlacim a odlozim a cez dovolenku poriesime uz mame aj udiaren rozostavanu...
Thanks
sovka62
Takéto čerstvé nezaúdené pečené klobásy sú najlepšie na svete!!
honestka
@kuchticka : dakujem, a boli ste velmi blizko, iba 1,5 hodiny od nas, co je tu ozaj na "skok".
Nabuduce sa urcite ohlaste dopredu, da sa vselico naplanovat a takouto, alebo inou pochutkou vdacne pohostim!
honestka
Velmi pekne dakujem za vsetky komentare, nastastie som si odchovala nasledovnikov a tak som pri tejto "zakalacke" bola len kostarkou...
Naviac mali sme pozvanych aj kamaratov, lebo je tu vela nasich rodin, ktore uz to vobec nerobia -ale radi jedia a tak sa robi party. Co lepsie moze byt, ked som ju tentoraz nemusela pripravovat vsak?
honestka
@Tinca : zazvor som zacala pridavat tu, ked som zistila jeho zazracny chut a silu a dnes ho pouivam vsade kde mozem a okrem toho ho pijeme cely rok ako caj s javorovym syrupom a citronom a chripky sa nam vyhybaju.
@Ferry @hera : vdacne sa podelim a ked by ste planovali cestu sem do Skalistych, urcite sa nieco najde, lebo aj ked nie v takomto mnozstve, vzdy sa to da urobit aj narychlo...
@kuchticka : A vdacne poradim, alebo aj naucim -neboli by ste jedini,treba naplanovat vylet a aj keby pocasie bolo krajsie ako teraz, da sa vela urobit, lebo o suroviny nemame nudzu pocas celeho roka, cinsky masiar je len vdacny ked nas vidi v obchode.
@sovka62 : teraz sme ich nedali udit vobec, takze vsetky sa budu papkat v cerstvom stave, takze budem na teba aspon mysliet...

DAKUJEM ZA VSETKY krasne a priaznive komenty!
honestka
@2010 : niet nad domacu udiaren, nastastie vzdy sme boli schopni najst europskych deli-masiarov, ktori maju aj tieto poznatky, lebo tu sa vsetko udi celkom inac (horucim dymom) a to je viacej varene ako udene a chuti velmi odlisne. Najhorsie je tu dostat miesto ked su polovacky a pred vianocami, vtedy je treba dohodnut miesto vcas aby sme mali cerstve do kapustnice, ktoru tiez robim fajnovu a 20 litrovy Hrniec.
Na pomoc by sme sa ponukli vdacne, ale dialka je velika...ak vsak nieco treba- skype je po ruke.Dakujem!
honestka
@jezibabka , jerica, gitka, enerrgizer, satin222, evas13, frezia68:
Celkom rada by som vas pozvala k tejto dobrote, ved dobrych ludi sa aj okolo maleho stola zmesti a z takeho mnozstva jedla ani tolko neubudne- takze nech sa paci...
ale jedno viem, ze na take krasne ohlasy budem pri ich pojedani na VAS spominat...
babav
@Honestka ,ty si nie len sikulka co nema paru,ale aj stedra , dobrosrdecna osoba.Som rada ,ze som ta na Vareche ,spoznala.
Prajem ti aby si uz skoro behala ako srnka ;-) !
honestka
@babav : ved zasob je na dlhsie, takze by nam neubudlo a ked, tak urobime znova... a ty by si to mala ozaj na skok oproti inym cez ocean...neviem, ci budem ako "srnka", ale usilujem sa a to stretnutie by mi mohlo raz vyjst, su tu ohromni ludia- dojali ste ma k slzam ozvenami a pretoze mi plakat uz netreba, tak radsej poviem k smiechu. A radost plati obojstranne! dakujem.
zitar
Myslím, že aj niektorí naši mäsiari by sa od Teba honestka mohli učiť robiť klobásky. Veď tie Tvoje rozvoniavajú aj na diaľku.
honestka
@zitar : dakujem- to je pocta! a ze pekne pozdravujem aj rodne mesto, ktore sa chystam navstivit...
zitar
Honestka, Tvoje rodné mesto je Banská Bystrica? Jééééj. Ja síce nie som pravá Bystričanka, ale žijem tu už 32 rokov, takže vlastne som. Už sa tak cítim. A keby som vedela, koho mám pozdraviť, určite to urobím. Pá, pá
clovekanonym
Vyzera to vyborne, ale ako ich udite? Nikdy som domace klobasky nerobila, ale ste ma navnadili... Vzdy som si myslela ze je to tazka robota. Ale tu udene klobasky nedostat a tak... mozno sa do toho pustim.
honestka
my ich udime profesionalne u europskeho masiara, ktory pozna rozdiel medzi tunajsim a nasim udenim. bol cas, ked sme to s maleho mnozstva skusali aj doma na BBQ, da sa to pomerne fajn zvladnut ale trva to dlho, pretoze tiez sa snazime udit pomaly a studenym dymom.
neviem v akej casti sveta zijes, ale vsade sa najdu deli, ktore maju skusenosti s takymito vecami. ak potrebujes poradit, napis.
clovekanonym
Skoda ze nedostat nejaku kompaktnu udiarnicku - alebo hej? ;) Este z Vasich skusenosti, budem sa pytat ked ma napadne, lebo tiez som blizko Vas, a napriklad som tiez nevedela ze Crisco sa da pouzit miesto Hery. Alebo ocot - ani som nevedela ze ho moze byt tolko druhov a kazdy iny. S dalsimi otazkami sa na Vas urcite skoro obratim. Dakujem.
clovekanonym
Joj, hned ma napadlo co som sa chcela povodne spytat - je rozdiel medzi tym ake drozdie pouzivam? Prosim Vas, vysvetlite mi na co ake drozdie, lebo myslim ze prave kvoli tomu mi nevychadzaju niektore recpty a hlavne kysnute cesto na buchty :( ! Velka vdaka!
lenushat
aj v prestone budu chutit idem na to skvele budu tesim sa na ne a hlavne moja nova udiaren
1zdenko
ja este k tym klobaskam. Odkedy ide cierne korenie do klobas? Alebo cukor? V zivote nie... Ale 100 ludi, 100 chuti.
Verim, ze chutia vyborne.
modrykamen
Do čabajských klobás ide len paprika, ale sú oblasti kde len korenie a rasca. My sme dávali papriku a rascu, ale aj čierne korenie. A keď sme robili klobásy len na pečenie, trošku cukru a mletého zázvoru. Potom to po upečení pekne rozvoniava.
honestka
@lenushat : nech sa vydaria!
v tunajsich obchodoch nenajdeme vzdy podla nasej chuti a preto robievame pravidelne. tym ze si ju vyrobite doma iba vylepsite z roka na rok to co vam zatial chybalo lebo "chorizo" aj ked dobre-nie je nasske.
@modrykamen : risk domaceho receptu je v tom, ze kazdy ho ma v rodine iny aj preto nam chuti ako sme nan zvyknuty z mladosati.
Mas pravdu vonu klobas maloco nahradi a preto si kazdy tie svoje vylepsuje.
honestka
@1zdenko : otazka: odkekdy? ... a 100 chuti....odpoved nie je jednoducha.
Verim ze aj sam v ON varis a pouzivas co sa ti hodi najlepsie, hlavne ak si ches vyvolat spomienkove jedla pretoze som si isata, ze chute na ktore si pamatas z domova nenavaris tak ako si na ne pamatas.
Kedze moj recept sa rodinne traduje desatrocia a tu som chut nemohla dosiahnut rovnaku hoci sa zdalo, ze maso sme vzdy nasli kvaliatne tak som to s uspechom pozmenila ako si postrehol.

= Cierne korenie okrem pikantnosti chuti /pre nas/ vraj pomaha naviac aj pri udeni tym, ze sa rychlejsie susia.
Uz pre cokolvek bez neho nase klobasy neexistuju

= Aj cukor sme doma pouzivali odjakziva zdovodnit mozem iba z pocutia nasich /lebo ti majsti masiari uz davno tu nie su/. Ma napomahat vzhladu cervenosti masa, aby casom neosivelo.
Naviac ked klobasy dlhsie ostavaju na konzumaciu v cerstvom stave /ci mrazene/ tak rychlo nevyschnu ani ich farba sa podstatne nezmeni.
K tomu dodam iba tolko z nasej praxe tu, ze za 30 rokov sa nam klobasy zmenili 2x ked sme na toto zabudli takze treba asi len skusit. Neviem, ci som jedina, kto ho pridava?
Na teketo ucely pouzivaju dnes vo vyrobkoch umele "rychlosoli" ktore v tom obdobi neboli a tak mudri ludia vymyslali...
Je mozne ze na tuto otazku by ti najlepsie zodpovedal tunajsi prispievatel @mesiar50.

pre zaujimavost: dnes je bezne pridat sol ci cili papriku do cokolady prave kvoli rovnovahe.
Ktovie co vsetko sa este podozvedame ak si klikneme do Google....

inac dakujem ti a pozdravujem do tych koncin.
jerica
halo , halo , chuť sa snúbi na jazyku v dobrej fazuľovej polievke :-))
palokuchki
@honestka , Hanka dakujem ti za tvoju radu. Neviem preco sa tu moj predosli komentar neukazal. Ja sa vyhybam pouzivania rychlosoli pri vyrobe masovych vyrobkov. Som velmi rada, ze si tu vysvetlila, ze vlastne ten cukor tam urobi tu pracu namiesto rychlosoli a klobasky budu mat stale peknu farbu. Ten vakuovac mam velmi podobny. Je to velmi dobra vec na skladovanie jedla v chladnicke alebo v mraznicke. Posielam ti pekny pozdrav do Kanady.
honestka
neviem preco ja nemozem pridat odpoved tu, ale poslala som ti ju. pokojnu pracu a dobru chut Danka.
mesiar50

domáce klobásky:
Soľ kamenná,čierne korenie mleté,cesnak lisovaný resp.mletý na jemno,červená paprika mletá sladká,rasca mletá alebo celá,paprika štiplavá ,ale
uprednostňujem chili papriku,cukor kryštálový,alebo cukor múčka
CUKOR SA ODJAKŽIVA PRIDÁVAL DO MäSOVÝCH VýROBKOV
PRE URýCHLENIE ZRECIEHO PROCESU A UDRŽANIE FARBY VýROBKU DO BUDUCNOSTI.MôJ STARKÝ TIEŽ MäSIAR APLIKOVAL
CUKOR AJ DO DUSENEJ VARENEJ ŠUNKY A AJ DO KLOBáS
ZÁZVOR SA POUžíVA V MäSOVýROBáCH PRE JEHO šPECIFICKÚ
ARÓMU.APLIKUJE SA CCA V 80% VýROBKOV ZEJMÉNA
LIPTOVSKá SALáMA,šUNKOVá SALAMA
PEčEŇOVÝ SYR,PEČEŇOVKY
KLOBáSKY RôZNYCH DRUHOV NAPR.NA GRILOVANIE URČENÉ
KLOBáSY,
TECHNOLOGICKý POSTUP A AKO AJ SAMOTNÉ APLIKOVANÉ
KORENINY SPLŇAJÚ NORMY NEMÁM PRINAJMENŠí DôVOD ICH
KOMENTOVAŤ NEGATíVNE.PRACUJEM V MäSOPRIEMYSLE OD 80r. v NITRE SOM ZACAL NA BYTÚNKU Z TOHO 12 rokov som pracoval ako technik-miešač a údič v s.r.o.Ak budete potrebovať niečo ohladom spracovania mäsa iste rád odpíšem
TVOJE KLOBÁSKY SÚ NAOZAJ EXCELENTNÉ
GRATULUJEM
honestka
@mesiar50 , dakujem za pochvalu ale hlavne za doplnenie informacie o CUKRE v klobasach.
Kedze si odbornik tebe uveria a uz sa snad nebudu tak velmi cudovat alebo bat sa pouzit tuto zaujimavu kombinaciu.

A pretoze nasa zima je tu este stale fajnove tuha, chystame sa na ich pripravu znova.
V chladnicke je uz tiez nachystane vsetko na weekendove studeno a zobracku kasu. Nemozem si pomoct, ale tieto nase dobroty si asi nikdy nebude vediet odpustit, nech si ludia pisu cokolvek.
mesiar50
@honestka
Naozaj nemáš čo ďakovať.Naši predkovia boli umný museli si
vystačiť s tým čo mali po ruke.Preto aj ten cukor ktorý im vlastne mal nahradiť dnešnú až tak nie populárnu rýchlosoľ.Rodinné recepty neklamú mnohé recepty sa dedia z generácie na generáciu stoja určite za vyskúšanie.Ale nečuduj sa hanka,že mnohí ľudia
nevedia aké koreniny idú resp.pasujú do mäsových výrobkov.
Myslím tým samozrejme origináli receptúr a technologických postupov.Takéto receptúry nevyhladá ani google. Podliehajú prísnym výrobným tajomstvám.Ja sám viem asi len desať originálnych receptúr a na to že pracujem ako mäsiar 33 rok je úboho málo.A do rúk som dostával kombinované
pomiešané zmesi korenín ktoré vyrábala vtedy jedna
rakúska firma.Šajnu som nemal čo obsahujú.Preto som dal aj na varechu pečeňový syr do ktorého sa aplikuje napr.medzi inými
aj škorica.A pridáva sa aj do viacerých pečeňových páštét.
Píšeš o žobráckej kaši ak poprosím napíšeš mi do schránky na varechu stručne ako to robievaš??Ja ti potom odpíšem ako som to robieval ja na domácich zakáľačkách.Rád som ti pomohol
jozka2
ked sa tak pozeram zavistlivo zistila som,ze sa mi slinky zbiehaju mnam
drazdis chutove kanaliky
honestka
@jozka2 : dakujem.
ked nie su doma creva, tak urobim iba klobasovu zmes, ktoru upeciem a tvarime sa, ze mame zabijacku :-)
mozno ti to padne tiez vhod.
ppetr
Zdravím Vás z Moravy. Chtěl bych se zeptat na použití zázvoru ( ďumbier) do klobás jak píše @mesiar50 v kometáři z 5.3.
Dává se čerstvý strouhaný, nebo sušený? Kolik ho dát na 10 ks směsy? Hodí se do paprikových klobás? Díky předem za radu. Petr
ppetr
Díky za reakci na dotaz a článek. Rád si počtu. Klobásy jsem několikrát zkoušel, byly dobré, ale pořád mi tam chuťově něco chybí. S tím co nám vozí kamará od vás ze Slovenska se to nedá srovnat. Můj recept byl skoro shodný s tím, co je v článku - jen jsem dával víc štiplavé papriky. Při poměru sladká 20 dkg : 5dkg štiplavé na 10 ks masa nebyla klobása dostatečně štiplavá. Papriku jsem měl Kalocsai - tak by měla být dobrá. Možná je to paprika, možná uzení. Někde jsem právě četl, že se dává i dumbier z důvodu chuti, tak jsem dal dotaz do fóra. Přeji pěkné Velikonoce. Díky Petr
honestka
@ppetr , aj ked neskoro mozno sa info aj tak zide:
certvy dumbier pouzivme na 10 kg masa 2 plne lyzice.
ak je praskovy staci 1 lyzica.
A mas pravdu, ze velmi zalezi aj na vyudeni, nam tu dlho trvalo najst masiara, ktory nam ulahodil chutove a preto teraz pouzivame iba double cold smoke.
dakujem a nech vase chutia znamenite.
dasik
Ahoj Honestka, chcela som sa spytat - je mozne pouzit garlic powder namiesto cerstveho cesnaku, a ak ano, na tvoj recept kolko by sa to rovnalo tomu cerstvemu? Dakujem!!!
alex100
Klobásky mám rád, tieto vyzerajú super., ale neviem, prečo sú v skupine španielske recepty?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia