Foto: honestka
Obycajne robievame klobasy raz do roka pred Vianocami. Tentoraz nam pribudol dalsi nas najmensi jedak, ktory ma velmi rad aj nase slovenske pochutky medzi Zobraziť celý popisObycajne robievame klobasy raz do roka pred Vianocami. Tentoraz nam pribudol dalsi nas najmensi jedak, ktory ma velmi rad aj nase slovenske pochutky medzi ne patria dobre klobasky. A pretoze tuzobne uz ocakavame aj my LETO a ide cas BBQ a grilovaciek rozhodli sme sa urobit si dalsiu zasobu tychto nasich klobasok pretoze kupovane nie su take smačne ako si robime my.
Postup
-
1
Kazdy kto robi klobasy ma ten svoj osvedceny recept a pochybujem, ze tu uvadzam nieco velmi odlisne od vasich prisad. Tak isto postup pri robeni klobas je zrejme uplne rovnaky, takze rozpisovat to nie je potrebne. Maso si kupime čerstve u nasho činskeho masiara, ktory nam ho aj pomelie na velkej mriezke a tak nasa praca je o to viacej ulahčena, lebo zomlet take mnozstvo masa by stalo niekolko mozolov.
-
2
Všetky suroviny a prisady spolu poriadne par razy premiešame a nechame niekolko hodin postat v chlade. Potom pomocou rucneho mlynčeka a trubicky plníme masovu zmes do čriev a tvarujeme klobásky podla velkosti, ktora nam vyhovuje. Dolezite je, aby sme naplnene klobasky dobre prepichali velkou ihlou, aby z nich vysiel prebytočny vzduch.
-
3
Ked klobasy davame vyudit nechame ich v chlade obschnut zavesene na palici. My sme ich tentoraz priamo davali do sačkov, ktore sme odvzdusnili a tak sme ich zamrazili na dalsie pouzitie. Samozrejme na ochutnavku sme dali klobasky piect iba tak na panvici, s podliatim vody a pomalym zapekanim. Stači ich otočit raz a ked su krasne červene s koročkou, mozeme ich papkat. Ani vypečena mastička nevyjde nazmar a ked uz klobasky niet, stači si nou natriet ten dobry chlebik.
-
4
Podavat sa mozu s dalsimi prisadami, zalezi kto ma čo rad, u nas to ide dobre s chenom, horčicou, chili papričkami, uhorkou či čalamadou a hlavne s dobrym čerstvym domacim chlebikom, ktory sa stihol tiez upiect, pretoze pomocnikov pri vyrobe bolo dost a ako vidno aj ten nas najmensi chlapik, ktory ich tak rad konzumuje prispel svojou malou ručkou. Chutili velmi dobre a kedze sme ich robili z 30 kg pre dve domacnosti, tak dufam, ze zasobu mame na cele leto...
Na údenie sa hodí najlepšie slivkové drevo.
Thanks
Nabuduce sa urcite ohlaste dopredu, da sa vselico naplanovat a takouto, alebo inou pochutkou vdacne pohostim!
Naviac mali sme pozvanych aj kamaratov, lebo je tu vela nasich rodin, ktore uz to vobec nerobia -ale radi jedia a tak sa robi party. Co lepsie moze byt, ked som ju tentoraz nemusela pripravovat vsak?
@Ferry @hera : vdacne sa podelim a ked by ste planovali cestu sem do Skalistych, urcite sa nieco najde, lebo aj ked nie v takomto mnozstve, vzdy sa to da urobit aj narychlo...
@kuchticka : A vdacne poradim, alebo aj naucim -neboli by ste jedini,treba naplanovat vylet a aj keby pocasie bolo krajsie ako teraz, da sa vela urobit, lebo o suroviny nemame nudzu pocas celeho roka, cinsky masiar je len vdacny ked nas vidi v obchode.
@sovka62 : teraz sme ich nedali udit vobec, takze vsetky sa budu papkat v cerstvom stave, takze budem na teba aspon mysliet...
DAKUJEM ZA VSETKY krasne a priaznive komenty!
Na pomoc by sme sa ponukli vdacne, ale dialka je velika...ak vsak nieco treba- skype je po ruke.Dakujem!
Celkom rada by som vas pozvala k tejto dobrote, ved dobrych ludi sa aj okolo maleho stola zmesti a z takeho mnozstva jedla ani tolko neubudne- takze nech sa paci...
ale jedno viem, ze na take krasne ohlasy budem pri ich pojedani na VAS spominat...
Prajem ti aby si uz skoro behala ako srnka ;-) !
neviem v akej casti sveta zijes, ale vsade sa najdu deli, ktore maju skusenosti s takymito vecami. ak potrebujes poradit, napis.
Verim, ze chutia vyborne.
v tunajsich obchodoch nenajdeme vzdy podla nasej chuti a preto robievame pravidelne. tym ze si ju vyrobite doma iba vylepsite z roka na rok to co vam zatial chybalo lebo "chorizo" aj ked dobre-nie je nasske.
@modrykamen : risk domaceho receptu je v tom, ze kazdy ho ma v rodine iny aj preto nam chuti ako sme nan zvyknuty z mladosati.
Mas pravdu vonu klobas maloco nahradi a preto si kazdy tie svoje vylepsuje.
Verim ze aj sam v ON varis a pouzivas co sa ti hodi najlepsie, hlavne ak si ches vyvolat spomienkove jedla pretoze som si isata, ze chute na ktore si pamatas z domova nenavaris tak ako si na ne pamatas.
Kedze moj recept sa rodinne traduje desatrocia a tu som chut nemohla dosiahnut rovnaku hoci sa zdalo, ze maso sme vzdy nasli kvaliatne tak som to s uspechom pozmenila ako si postrehol.
= Cierne korenie okrem pikantnosti chuti /pre nas/ vraj pomaha naviac aj pri udeni tym, ze sa rychlejsie susia.
Uz pre cokolvek bez neho nase klobasy neexistuju
= Aj cukor sme doma pouzivali odjakziva zdovodnit mozem iba z pocutia nasich /lebo ti majsti masiari uz davno tu nie su/. Ma napomahat vzhladu cervenosti masa, aby casom neosivelo.
Naviac ked klobasy dlhsie ostavaju na konzumaciu v cerstvom stave /ci mrazene/ tak rychlo nevyschnu ani ich farba sa podstatne nezmeni.
K tomu dodam iba tolko z nasej praxe tu, ze za 30 rokov sa nam klobasy zmenili 2x ked sme na toto zabudli takze treba asi len skusit. Neviem, ci som jedina, kto ho pridava?
Na teketo ucely pouzivaju dnes vo vyrobkoch umele "rychlosoli" ktore v tom obdobi neboli a tak mudri ludia vymyslali...
Je mozne ze na tuto otazku by ti najlepsie zodpovedal tunajsi prispievatel @mesiar50.
pre zaujimavost: dnes je bezne pridat sol ci cili papriku do cokolady prave kvoli rovnovahe.
Ktovie co vsetko sa este podozvedame ak si klikneme do Google....
inac dakujem ti a pozdravujem do tych koncin.
domáce klobásky:
Soľ kamenná,čierne korenie mleté,cesnak lisovaný resp.mletý na jemno,červená paprika mletá sladká,rasca mletá alebo celá,paprika štiplavá ,ale
uprednostňujem chili papriku,cukor kryštálový,alebo cukor múčka
CUKOR SA ODJAKŽIVA PRIDÁVAL DO MäSOVÝCH VýROBKOV
PRE URýCHLENIE ZRECIEHO PROCESU A UDRŽANIE FARBY VýROBKU DO BUDUCNOSTI.MôJ STARKÝ TIEŽ MäSIAR APLIKOVAL
CUKOR AJ DO DUSENEJ VARENEJ ŠUNKY A AJ DO KLOBáS
ZÁZVOR SA POUžíVA V MäSOVýROBáCH PRE JEHO šPECIFICKÚ
ARÓMU.APLIKUJE SA CCA V 80% VýROBKOV ZEJMÉNA
LIPTOVSKá SALáMA,šUNKOVá SALAMA
PEčEŇOVÝ SYR,PEČEŇOVKY
KLOBáSKY RôZNYCH DRUHOV NAPR.NA GRILOVANIE URČENÉ
KLOBáSY,
TECHNOLOGICKý POSTUP A AKO AJ SAMOTNÉ APLIKOVANÉ
KORENINY SPLŇAJÚ NORMY NEMÁM PRINAJMENŠí DôVOD ICH
KOMENTOVAŤ NEGATíVNE.PRACUJEM V MäSOPRIEMYSLE OD 80r. v NITRE SOM ZACAL NA BYTÚNKU Z TOHO 12 rokov som pracoval ako technik-miešač a údič v s.r.o.Ak budete potrebovať niečo ohladom spracovania mäsa iste rád odpíšem
TVOJE KLOBÁSKY SÚ NAOZAJ EXCELENTNÉ
GRATULUJEM
Kedze si odbornik tebe uveria a uz sa snad nebudu tak velmi cudovat alebo bat sa pouzit tuto zaujimavu kombinaciu.
A pretoze nasa zima je tu este stale fajnove tuha, chystame sa na ich pripravu znova.
V chladnicke je uz tiez nachystane vsetko na weekendove studeno a zobracku kasu. Nemozem si pomoct, ale tieto nase dobroty si asi nikdy nebude vediet odpustit, nech si ludia pisu cokolvek.
Naozaj nemáš čo ďakovať.Naši predkovia boli umný museli si
vystačiť s tým čo mali po ruke.Preto aj ten cukor ktorý im vlastne mal nahradiť dnešnú až tak nie populárnu rýchlosoľ.Rodinné recepty neklamú mnohé recepty sa dedia z generácie na generáciu stoja určite za vyskúšanie.Ale nečuduj sa hanka,že mnohí ľudia
nevedia aké koreniny idú resp.pasujú do mäsových výrobkov.
Myslím tým samozrejme origináli receptúr a technologických postupov.Takéto receptúry nevyhladá ani google. Podliehajú prísnym výrobným tajomstvám.Ja sám viem asi len desať originálnych receptúr a na to že pracujem ako mäsiar 33 rok je úboho málo.A do rúk som dostával kombinované
pomiešané zmesi korenín ktoré vyrábala vtedy jedna
rakúska firma.Šajnu som nemal čo obsahujú.Preto som dal aj na varechu pečeňový syr do ktorého sa aplikuje napr.medzi inými
aj škorica.A pridáva sa aj do viacerých pečeňových páštét.
Píšeš o žobráckej kaši ak poprosím napíšeš mi do schránky na varechu stručne ako to robievaš??Ja ti potom odpíšem ako som to robieval ja na domácich zakáľačkách.Rád som ti pomohol
drazdis chutove kanaliky
ked nie su doma creva, tak urobim iba klobasovu zmes, ktoru upeciem a tvarime sa, ze mame zabijacku :-)
mozno ti to padne tiez vhod.
Dává se čerstvý strouhaný, nebo sušený? Kolik ho dát na 10 ks směsy? Hodí se do paprikových klobás? Díky předem za radu. Petr
www.oslovma.hu/index.php/sk/historia/166-historia3-his...
certvy dumbier pouzivme na 10 kg masa 2 plne lyzice.
ak je praskovy staci 1 lyzica.
A mas pravdu, ze velmi zalezi aj na vyudeni, nam tu dlho trvalo najst masiara, ktory nam ulahodil chutove a preto teraz pouzivame iba double cold smoke.
dakujem a nech vase chutia znamenite.