Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha fotorecept
Foto: sracz
Dostal som sa do duševného stavu, keď mi už klasická príprava slovenskej ryže, ale aj talianskeho „orza“, začala liezť „krkom“! Každý zodpovedný „gazdiniak“ dobre Zobraziť celý popisDostal som sa do duševného stavu, keď mi už klasická príprava slovenskej ryže, ale aj talianskeho „orza“, začala liezť „krkom“! Každý zodpovedný „gazdiniak“ dobre vie, čo mu doma v kuchyni, v komore, alebo v pivnici „zavadzia“. U mňa to bol tentoraz zvyšok šunky s kosťou (kosť má „namierené“ do fazuľovice) a sterilizované lusky fazuľky. „Ryľované“ kurča dostanem kúpiť na každom rohu, romano_šalát „straší“ už dlho v chladničke a tak sa zrodil nápad! Určite sa to dá aj s tarhoňou, alebo mrvenicou!
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
veľmi jednoducho a rýchlo!!! Na rozohriatu panvicu № 1 nalejeme ~ 1 PL oleja a nasypeme ~ 250 g slovenskej „ryže“ (alebo talianskeho orza, alebo tarhone, …) a krátko ju opražíme do „strakata“ t. j. na melír
-
2
na rozohriatu panvicu № 2 nalejeme ďalšiu ~ 1 PL oleja, nasypeme ~ 3÷4 PL na drobno (asi ako na „tatarák“) pokrájanej červenej cibule – ale aj keď to bude jedna menšia, nič sa nestane – a vzápätí opäť krátko orestujeme do „priehľadna“ – alias na sklovito
-
3
než pokrájaná červená cibuľa získa požadovaný „color“ pokrájame ~ 150 g údenej šunky (domácej klobásy, či bársčoho čo máme pri ruke), priložíme ju na cibuľový podklad a premiešaním krátko ohrejeme
-
4
z panvice № 1 preložíme melírovanú slovenskú ryžu do panvice № 2 k „teplej“ šunke, všetko nežne zmiešame,
-
5
zalejeme ~ pol litrom horúcej vody, alebo bársakého vývaru, podľa potreby dosolíme (ja som pridal 1 KL soli), premiešame; teplotu šporáka nastavíme na maximum, panvicu № 2 prikryjeme pokrievkou
-
6
a varíme, až spod pokrievky viditeľne „vyfučí“ ~ ½ tekutiny
-
7
potom na horúci „polotovar“ vysypeme konzervu (~ 300 ml) pokrájanej zelenej fazuľky, samozrejme bez nálevu, všetko spolu jemne premiešame, prikryjeme pokrievkou, vypneme tepelný zdroj, ponecháme na pomaly chladnúcej platni a ~ po 3´
-
8
je chutná „papanica“ hotová
-
9
môžeme ju servírovať s romano šalátom, alebo tak ako ja mojemu najsamkrajšejšiemu JA s pečenou špargľou v citrónových „slzách“ – ozdobenú halúzkou feniklu, alebo iba tak na „čisto“
-
10
… a ak si niekto myslí, že s pečeným „kurátenkom“ to vyzerá a hlavne chutí lepšie, tak nech sa mu páči, tu je pohľad à la „complet“
varecha.pravda.sk/recepty/cikos-tarhona/8691-recept.html...