Slivkový lekvár z rúry

danda3 - fotkadanda3, 1. augusta 2012
Slivkový lekvár z rúry
Foto: danda3

Recept vznikol zlúčením troch, inšpirovali ma dievčatá na MMB a nakoniec vznikla táto verzia, veľmi chutná a čo ma teší najviac, bez zdĺhavého státia Zobraziť celý popisRecept vznikol zlúčením troch, inšpirovali ma dievčatá na MMB a nakoniec vznikla táto verzia, veľmi chutná a čo ma teší najviac, bez zdĺhavého státia pri šporáku.

30 minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Suroviny

4 kg
500 g
2 KL
2 KL (zmes)
40 ml alebo koňak




Postup

  1. 1

    Slivky umyjeme a po odkôstkovaní odvážime, dáme do hlbšieho pekáča, ja mám taký šikovný na kačicu.

    Slivkový lekvár z rúry - obrázok 1
  2. 2

    Trstinový cukor zmiešame so škoricou a perníkovým korením.

    Slivkový lekvár z rúry - obrázok 2
  3. 3

    Nasypeme na slivky, premiešame a dáme do rúra na 180 stupňov. Včera som dala spodný a horný ohrev, dnes ventilátor a bolo to oveľa skôr upečené.

    Slivkový lekvár z rúry - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine pečenia.

    Slivkový lekvár z rúry - obrázok 4
  5. 5

    A tu po cca 4 hodinách. Hneď pridáme um alebo koňak, trošku to zašumí, alkohol sa vyparí a môžeme ponalievať do pohárikov. Včera mi vyšlo 8, dnes 7 pohárikov. Otočíme na 5 minút hore dnom. Nesterilizujeme.

    Slivkový lekvár z rúry - obrázok 5
  6. 6

    Keď ho chcem mať hustejší, nechám ho dlhšie piecť, ku koncu si to treba odsledovať.

    Slivkový lekvár z rúry - obrázok 6
  7. 7

    A dnes som skúšala ten včerajší, je vynikajúci, trstinový cukor mu dá úplne inú chuť.

    Slivkový lekvár z rúry - obrázok 7

Diskusia k receptu

modrykamen
Videl som kadečo, od varenia v 50 litrovom medenom kotlíku. O tomto som síce už niekde čítal, ale nikdy neskúšal. Pečenie lekváru tiež trvá pomerne dlho,ale skúsim, lebo varenie v hrnci na sporáku sa mi tiež nepáči. Prihováram sa za zrelšie slivky. Je pravda, dakedy sme spracovávali tzv. Bystrické slivky, ktoré vedeli dozrieť do sladka. A varil sa z nich lekvár, piekli koláče a robila slivovica. Príchute sa dávali pred pečením.
kimlo
Mám na záhrade 4 slivky, skôr ako skončia v sude, trocha zrelých odložím a vyskúšam. Veď aj lekvárové buchty sa dajú zapíjať slivovicou... :-)
jerica
výborné , určite príde aj na tvoj recept:-) KK
robievam , len to je už iný recept , nedávam vôbec cukor , umyté , očistené rozmixované slivky , prilejem ocot , nechám bez miešania pomaly variť , podla toho aké množstvo dám variť , varím minimálne päť hodín.
martamm
Recept dobry, len prosim Ta, kto potom umyje ruru? Ved to musi byt cele slivkove.....
dajanca
Tiež robievam ten s octom bez miešania ako @jerica ale pridám aspoň 100 g cukru na záver.... a chutí to ešte ako slivkový lekvár, keď tam pridáš všetky tie príchute? :-)
marijanka712
@danda3 je to zasa iná metóda , ktorá tu ešte nie sme rôzní jednému vyhovuje sladké inému menej sladké treba odskúšať .@jerica ,@dajanca stotožňujem sa s vami tak isto som tu metodu vyskúšala a bola fajn , len tá rúra sa mi nepáčila , potom som robila 8 hodinový lekvar varila sa na sporáku bez miešna pod pokrývkou ten sa mi páčil najviac a bez cukru to podotýkam, slivky ked sú dobre vyzreté podla mna nepotrebujú cukor. @danda3 verím , že aj tvoja metóda je dobrá a ked máte radi sladké tak samozrejme že tam dáš cukor napokon 500g na to množstvo nie je tak veľa dokonca cukor konzervuje i ked moje bez cukru tiež vydržali 4-5 rokov len trocha sa zoschlo ale dá sa rozvariť s vodou a prispôsobiť požadovanej konzistencii.
sladkacokolada
poznám pečený lekvár, už som robila, ale nie v takom hlbokom pekáčiku ako ty, bol naozaj veľmi dobrý. tento rok vyskúšam podľa teba s tým trstinovým cukrom.
irenaw
tiež rada pečiem slivkový v rúre, nikdy neprihorí a vôbec neprská, neviem, či ho nerobím kúsok dlhšie na menej stupňov. perníkové korenie som nedávala, páči sa mi to :-)
1x uiuska
dogagador
Trstinovy cukor je lepkavejsi, sladsi, lepsi priberak....hned by som menila za cukro z repy....
mmelinda
U nás doma je oblíbený švestkový džem...a je to delikatesa - 1 kg vypeckovaných švestek (pomeleme nebo nakrájíme), 100g vlašských ořechů (nasekaných), 100ml červeného vína a 500g želírovacího cukru. Za stálého míchání přivedeme vše spolu k varu, povaříme jen 5 minut a horké nalejeme do sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.....mňamózní rychlovka!
tatranka
Robila som zo tri krát pečené slivkový lekvár.No ináč.Ak si si zvolila tento spôsob,vyskúšala a si spokojná,niet čo váhať,len recept tiež vyskúšať.
izabella929
takto som ešte lekvár nevarila a možno to ešte vyskúšam, teraz začínajú dozrievať u nás...vyzerá lákavo.-))
astheart
@mmelinda , jenomže jamy, marmelády a povidla, které byly vařeny s želírovacím cukrem, se nehodí na tepelné zpracování. Nesvědčí to tomu želírovacímu cukru. Hodně řídnou. Dá se to použít jen za studena, tedy něco namazat ev. stříknout do usmažených koblih. "Vygoogluj" si to......
mmelinda
....astheart, tento džem nepoužíváme u nás doma jinak než ke snídani na čerstvé pečivo s máslem.....do buchet apod. vhodný určitě není - pro mne známá informace....
evanaaa
Minulý rok som robila pečený lekvár zo sliviek s pridaním škorice a umu, a robila som aj ten z viac druhov ovocia, tu je pod názvom Pečený čaj, ale mne sa to nepáči, je to ako ten slivkový, len miešaný.
margaretka28
tiež robievam lekvár takto,ale s tými koreninami to musí byť ešte lepšie,takže tento rok to vyskúšam aj podľa teba,vdaka za nápad.:-)
1x danda3
orchidea
krásna fotka...zaujímavý postup prípravy a lekvárik vyzerá dobre...chlebík so slivkovým lekvárom mi pripomína detstvo a mám ho stále najradšej....
1x danda3
danda3
Ďakujem všetkým za komentáre!♥
@ rajnica Mali by vyzrieť, ale rozhodli sa, že budú padať a plesnivieť, kompót som variť nechcela, nemá ho kto jesť, preto som sa rozhodla pre lekvár, varím ho takto už tretí rok a nikdy neostane. Cukor tak bol v predpise, nie je ho veľa, lekvár je tak akurát.
@ modrykamen Tiež by som bola radšej, keby boli zrelšie, ale darovanému koňovi sa na zuby nepozeraj, slivky som dostala a musela spracovať, lebo hneď podliehali skaze. Budem rada, ak vyskúšaš.
@ kimlo Veu dajú!☺
@ jerica Mám aj tento recept odložený, ale ešte som neskúšala, slivky je škoda mlieť, krásne sa rozvaria aj samé.
@ martamm Rúru netreba umývať, nič nie je zaprskané, veď vyskúšaj!
@ dajanca Chutí to ako slivkový lekvár, ale trošku iný, to korenie sa tam nemusí dať, stačí škorica, každý podľa uváženia.♥
@ marijanka712 Ak dostanem dobre prezreté slivky, vyskúšam aj bez cukru. Snažím sa cukor používať čo najmenej, všade uberám, netreba sa presládzať.♥
@ sladkacokolada Aj ja som ho prvýkrát robila na normálnom plechu, ale vošli mi tam len dve kilá a urobila som tri poháriky, takto som rýchlejšie spracovala všetky slivky. Budem rada, ak vyskúšaš!♥
@ irenaw Ďakujem!♥
@ mmelinda Určite vyskúšam aj ten Tvoj, s tými orechami to musí byť pochúťka a červeného vína máme doma dosť, aspoň sa minie.♥
@ evanaaa Tiež som robila pečený čaj, len na mňa je veľmi sladký, míňam ho do vianočného punču, lebo čaj a kávu pijem bez cukru. Každý nech si urobí lekvár ako je zvyknutý, niekomu chutí niekomu nie, ale tento zatiaľ chutil každému, a veľmi, ja už viem, komu ním urobím radosť a obdarujem ho.♥
@ margaretka28 @ medovnicek @ orchidea Ďakujem Vám!♥♥♥
nika60
robila som pred 2 rokmi v rúre bez miešania a s octom páčilo sa mi to, skúsim teraz podľa teba uvidíme...
1x danda3
nazarboncuk
milá @danda3 - darinka, nemám doma ani um ani koňak, snáď to pôjde aj bez alkoholu a na chuti neuberie. Chystám sa vyskúšať, tiež som dostala slivky a neviem čo s nimi :) lekvár som jakživ nevarila a tento spôsob sa mi pozdáva! Drž mi palce :)
1x danda3
nazarboncuk
musím zreferovať moje dnešné "pečenie": robila som z 2 kg sliviek, vynechala som alkohol a namiesto lekváru som uvarila džem :D nepiekla som 4 hodiny len necelé tri a tak som v tom pekelnom teple rozmýšľala, na čo využijem lekvár. buchty peciem tak raz do roka a džem máme na raňajky skoro každý víkend :) je VYNIKAJúCI!!! tá škorica a perníkové korenie je geniálny nápad. vyšli mi 4 poháre (300 ml) a ešte asi 100 ml navyše, ktoré znesiem zo sveta v priebehu nasledujúcich hodín :) dakujem za skvelý recept @danda ;)
1x danda3
danda3
@nazarboncuk Ela som veľmi rada, že sa tak darilo, ja som tiež v utorok robila ďalšiu várku a tiež ho nenechávam úplne vydusiť, keďže buchty už nemám komu robiť, mám radšej taký redší.♥
@marianne69 Vyskúšaj, určite Ti bude chutiť, slivkový robievam už len takto.♥
sylviaxxl
Lekvár robím každý rok.Do jednej dávky pridávam škoricu,do druhej vanilku.Mňam.
1x danda3
jadriana
práve som dopiekla je výborný, robila som ho prvý krát takto a asi iný už nebudem. Mám síce trochu iný recept a pečiem ho iba 1 hod. zachováva si farbu a je hustý. Ja dávam celú škoricu, ktorú potom vyberiem, hrebíčky a um
1x danda3
danda3
To som rada, @jadriana , že si s receptom spokojná, ja som si včera doniesla slivky od svokrovco, takže určite sa bude piecť lekvár, urobím aj nutelu a mám nejaké nové recepty, tak skúsim.♥
vanilka111
páči sa mi aj tento receptík, len mám obavu o čistotu rúry, nemôžem to piecť zakrtyé? mám taký istý liatinový pekáč.. ďakujem :-)
danda3
Nemusíš sa báť @vanilka111 , lekvár neprská, nebuble, keby si ho chcela zakryť, ťažko by sa odparil na požadovanú hustotu. Tiež som ho tento týždeň robila z dvoch dávok.♥
luss44
tak lekvár dokončený, upečený, robila som 1x takýmto spôsobom a chválim ho, žiadne státie pri sporáku, slivky sa pekne piekli v rúre a ja kľudne v záhrade pracovala :) po hodinke som to vždy premiešala, po 3 hodinách rozmixovala ponorným mixérom ale nie úplne dohladka, kúsky šupiek mám v lekvári rada, ešte necelú hodinu dopiekla a šup do pohárikov. Je pekne hustý, akurát do buchiet, vďaka za recept. Zajtra robím druhú várku.
1x danda3
rea1
slivky mám "rozrobené" a dnes som sa chystala prísť o nohy aj nervy pri sporáku. takže šup s tým do trúby a uvidím, čo za zázrak z nej vylezie. :-)) ale keď si tento lekvár chváli toľko šikovných varešiek, určite bude dobrý.
1x danda3
danda3
Milá @rea , som rada, že si si vybrala tento recept a dúfam, že dopadol k Tvojej spokojnosti.♥
havino
luxusný lekvár mám @danda , vdaka Tebe, vôňa škorice sa šírila po celý čas pečenia, nič pripálené, žiadne prskanie, čistá robota, vždy do hotového lekváru som pridávala škoricu, aj rum, že ho mám dať rovno pri varení, ani ma nenapadlo, mám veľký oválny nerez pekáč na husokačku, robila som z 5 kg, vošlo by mi aj 8 určite, keby som bola tušila a bola si istá, že nebude prskať, už len takto, žiadne státie, kachličky, ruky a tričko bez lekváru, ja som si polovicu prešla tyčovým a polovicu mixérom na hladko, v hrnci zmiešala a ešte nechala prevrieť, hotovo do pohárov a budú lekvárovníčky od @medovnicek , Dva roky som nemala svoj lekvár a predtým som robila v hrnci, s octom a nekonečným miešaním už ku koncu varenia.
1x danda3
mandula
dievčence mne sa práve peče a tá vona je fakt neodolatelná, len mám problém... stále ho ochutnávam a bojím sa že už do pohárov nebude čo dať :-P
1x danda3
vanilka111
ja som ho varila-piekla práve teraz :-) pekný hustý a rúra čistá, naozaj ani kvapka :-)) už sa teším na raňajky s domácim chlebíkom a lekvárom bez éééééčok. ďakujem za skvelý recept :-)

1x danda3
natascha1
Chcela by som ho skúsiť, ale mám trošku obavy z toho, či nebude rúra príliš oprskaná. Slivkový lekvár som varila síce len raz klasicky v hrnci na plotni a povedala som si, že už to viackrát robiť nebudem, pretože celá kuchyňa bola bodkovaná.
luss44
@natascha1 , vôbec nemusíš mať obavy, ja som robila lekvár v lete podľa tohoto rcp 2x a rúra bola čistá, žiadne prskanie, pozri môj komentár z 31.8.2013, odporúčam tento postup, je super, len na konci keď už dobre hustne som ho miešala častejšie, uvidíš podľa toho, aký chceš mať hustý lekvár.
1x danda3
tothka
Včera som vyskúšala. Lekvár sa vydaril, je veľmi chutný, no horšie dopadla moja rúra, pretože som neodhadla množstvo sliviek v pekáči a tak mi trošku vyčvrkalo a problém s čistením rúry je na svete. No čo už, človek sa učí na vlastných chybách . Dnes som si dala repete, je ešte lepší ako ten včerajší, takže už mi zostáva len vydrhnúť rúru.
Nemáte nejaký dobrý recept?
1x danda3
lufa1
Kočky, ja ho pečiem už niečo vyše 4 hodiny a stále je riedky. Už som aj pridala na 180 C, zapla ventilátor - aj pootvorila dvierka na rúre (kdesi som na inej stránke čítala taký recept). Vy ste ho mali pon 4 hodinách hustý? Robila som zo 4 kg + 700 cukru + 4 PL octu.
danda3
@tothka To sa mni ešte nestalo, aby som mala rúru od sliviek, a to som ho tiež robila z troch dávok tento rok. ja mám rúru samočistiacu, takže s tým čistením Ti neporadím.
@lufa1 Ja nedávam ocot, tiež menej cukru, podľa sliviek treba, a pri ventilátore ho mám za 4 hodiny na 180°C hustý. Dvierka neotváram, pretože tým čas len predĺžiš.
alena45
robila som ho prvýkrát nedávno, slivky som najprv pomlela, lebo boli dosť tvrdé, tiež popadali zo stromu sotva zrelé. Piekla som ho po dva večery, spolu cca 6 hodín, sliviek bolo asi 3 kilá. A musím povedať, že som veľmi spokojná, žiadne miešanie, a žiadne prskanie v rúre. Mám tú najobyčajnejšiu dvadsaťročnú rúru. K pekáču so slivkami sa mi vmestil ešte menší pekáč s hruškami, pokrájala som ich aj so šupkou (boli to asi williamsovky) na kocky, zasypala cukrom a hodila dva klinčeky a kúsok badiánu do pekáča. Tie boli hotové skôr, no nemožno čakať, že budú mať konzistenciu džemu, lebo hrušky nemajú pektín, alebo ho nemajú dosť. Ale chuťovo je výborný. Ďakujem za recept, nabudúce pridám to perníkové korenie, to je mi ľúto, že som doma nenašla.
1x danda3
danda3
Milá @alena45 , som veľmi rada, že si vyskúšala a že si spokojná, ďakujem.♥
havino
@danda , Darinka, týmto ti chcem ešte raz podakovať, zároveň dať do pozornosti tento recept , je čas sliviek, na bezpracné spracovanie sliviek na kvalitný slivkový lekvár, bez prskania, bez zašpinenej kuchyne, samozrejme aj rúry, ani prsk, bez státia pri ňom. Včera som robila z 8 kg sliviek, piekla som ho 4 hodiny,ale! som aj na rúre pridala, aj na 200C, aby bol mierny klokoč, ponorným rozmixovala, nechcela som kúsky a opäť dala ešte odparovať na 3/4 hodiny asi. V pekáči je tesne po mixovaní, v pohároch a na tanieriku za horúca ako išiel do pohárov. Hustý, ako som chcela, voňavý, dosladený od oka a podľa chuti brezovým cukrom. Vdaka, ušetrila si mi po druhý rok, kopec hodín strávených nad varením lekváru, ktorý u nás nesmie chýbať veru.



1x danda3
luss44
pridávam sa k @havino , ja som ho toho roku opäť robila, tento spôsob pečenia v rúre mi veľmi vyhovuje, inak už ani robiť nebudem. Ostalo ešte zopár pohárikov odvlani, ale zásoby treba doplniť :) Slivkový nesmie chýbať.
1x danda3
danda3
Ďakujem @havino , @luss44 ♥, tento rok som nemala veľa sliviek, takže som neurobila koľko som chcela, ale vyskúšala som dať do jednej várky nie korenie, ale 2 vanilkové lusky, a tiež je super. Tánička, krásne samolepky máš na pohároch, ja len tak po domácky načarbem, aby som vedela, čo to je a z ktorého roku.☺
tatranka
Krásny recept a naozaj bez namáhavého varenia,prskania a státia pri hrnci.Dcérka robieva tento pečený lekvár a veľmi ho chváli.
5*.
1x danda3
rain333
lekvar sice nevarim ale tento veru vyskusam, svokrovci maju slivky v zahrade ale idu len na kompot a do suda :-D tento rok pojdu aj do rury, oblubila som si tvoje recepty a zlepsovaky takze sup do KK a vdaka :-)
1x danda3
violeta
Super metóda @danda3 , ďakujem za recept, dala som len polovicu korenín a cukru na 100g sliviek-10g cukru, na budúce skúsim ešte trošku menej, lekvár je výborný, hustý a jednoducho spravený....až na to teplo, v tejto horúčave, ale slivky už padali :-)
Pekný deň ti prajem :-)
1x danda3
luss44
toho roku som sa opäť vrátila k tomuto rcp, odporúčam, lekvár je skvelý.
1x danda3
luss44
zabudla som pripísať, že som dala len 250g cukru a stačí, vynikne viac chuť sliviek.
dandika1
@danda3 dobrý rcp . Vydaril sa na prvý krát môžem odporúčam len som nedala žiadne korenie iba trstinovy cukor a slivky skutočne slivkovy nemá chybu Vdaka
1x danda3
kimlo
Včera sme mali slivkobranie, 300 litrov skončilo v sude, 4kg sa u pečú podľa tohoto receptu... :)
1x danda3
smejkad
chlapsky pomer :-))))
vcera bol zas vlasak, parada, dakujeme :-)
katka78
Ďakujem @Danda3 za recept. Ochutenie som si prispôsobila, ale to pečenie v rúre je skvelý nápad, naozaj čistá práca. Tiež som si myslela, ako tu aj niekto spomínal, či nebude rúra oprskaná, ale naozaj vôbec, robí sa to pomaly, len bubloce, neprská. Toto bol najľahšie "uvarený" lekvár aký som kedy robila. Ďakujem!
1x danda3
havino
@danda , hlásim sa aj tretí rok a zároveň pripomínam recept, pokiaľ je slivkové obdobie
v pravo sú dva poháre, červenšej farby, to je kvázy slivková omáčka, ktorú som si odobrala na makové palacinky
inak lekvár z rúry ešte za tepla mám takto hustý, dal sa formovať, ako krém a mala som nie, že problém dať ho do pohárov, ale som ho do nich doslova musela striasať zo žufane



smejkad
a jejda, ja som ho vcera tiez dokoncila, akurat ze mne v rure az tak nezhustol - ci preto, ze to boli bystricky, alebo ze som pouzila biely cukor, neviem
cast som nechala taku normalnu, nech sa da natriet na chlebik a zvysok som potom este varila
aby som pri tom nemusela stat, dala som do takej tej nepriharajucej nadoby, premiesala som raz za pol hodinku, uplne v pohode, no a aby neplakali obkladacky, zakryla som to tou plechovou sitkovou placackou, co sa pouziva, aby neprskal tuk pri vyprazani :-)
a mam ho teraz ako remen, parada :-)
1x danda3
sovka62
Pokúšate, pokúšate....
Na chalupe sa nám zachovali bystričky, tak hádam skúsim. Skúsim piecť v rúre, ale asi s minimom cukru, slivky sú ako med, pri stopke sa zvrašťujú a to je signál, že treba variť lekvár. Určite nebudem pridávať koreniny, to by bola iná chuť, mám radšej klasiku.
danda3
Ahojte♥, prepáčte, že sa ozývam až teraz, ale tento rok sme prerábali kuchyňu, variť som chodila k bratovi, aj slivkový lekvár som tam varila, takže neviem, aký bude, ešte som ho neotvorila. Už fungujem v novej kuchyni, zaváram a zaváram, včera posledné (dúfam) zaváranie, už len kapusta do suda a bude hotovo.
K tým slivkám, cukor si dajte podľa chuti, moje boli ešte kyslé a nedozreté, lenže čo s nimi, keď padajú, treba ich spracovať. Korenie tiež nemusíte dávať, je to na vás, ja som niekedy korenie vynechala, ale dala som vanilkové struky. Robím ho redší na medové rolády a na perník. Som rada, že sa vám recept páči a opakovane sa k nemu vraciate.♥
zuzanka1367
Tak aj ja idem podať hlásenie. Slivky boli presne také ako píše @sovka62 ,už vráskaveli :) Spolu ich bolo 10 kg, tri kilo som dala variť do hrnca s octom a do rúry 2 x po tri kilo na plech. Bez cukru a bez všetkých korenín, len na vrch som dala po 1 celej škorici. Lekvár z rúry mám po 4 hodinách, na 185 stupňoch, uvarený, krásny, hustý, voňavý, škoricu som odstránila a trošku prebehla ponorným mixérom, ale iba trošku, no a ten z hrnca som preliala na pekáč a dopekám ho. Záver: už len do rúry, bez miešania a cukru a čokoľvek iného! Super návod @danda3 ,ďakujem!


danda3
Zuzka, som rada, že si vyskúšala, ďakuje, za krásnu fotku.♥
kukulienka71
Darinka, vďaka za tvoje príspevky tu na Vareche, v rúre pečený slivkový je fakt bezprácny, dostala som nejaké slivky (naše ešte dozrievajú), pomlela som ich a len odoka dosladila, naliala do hlbokého plechu


kukulienka71
... a tu už v pohároch, koľko vydalo. Nechcela som veľmi hustý, tento je akurát. Super sa to robilo, pekný zvyšok víkendu želám:-)


1x danda3
danda3
@Kukulienka71 (13.8.2016 14:20)

Kukulienka, som rada, že si vyskúšala, ja tiež robím nie veľmi hustý, aby sa dobre natieral. Ja tento rok som bez sliviek, ale našťastie z minulého roka ešte mám, tak mi to snáď bude stačiť.☺
danda3
@Kukulienka71 (23.8.2016 16:41)

Ahoj, som rada, že si vyskúšala aj túto verziu, predstav si, že som v nedeľu dostala slivky, takže včera som tiež piekla a mám aspoň 5 pohárikov, musí stačiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia