Slivkový koláč s krémom

betka11 - bez fotkybetka11, 4. augusta 2012
Slivkový koláč s krémom
Foto: betka11

Je čas sliviek tak sa nechajte inšpirovať. Zdroj Dobré jedlo.

120 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

PLNKA:
1 a 1/4 kg čerstvé
30 g
2 hrste
4 - 6 PL
1 kl kopcom
CESTO:
10 ks
10 PL kopcom
10 PL kopcom
1 PL
KRÉM:
1 ks alebo Zlatý klas
4 dl
4 PL
250 g /Palmela
200 g
60-80 g strúhaná na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Slivky umyjeme, necháme odtiecť, prekrojíme na polovicu a vykôstkujeme. Hlboký plech 29 x 39 cm si trošku potrieme olejom a vyložíme papierom na pečenie tak, aby papier bol až po vrch plechu. Potrieme neroztopeným tukom a posypeme strúhankou. Slivky uložíme reznou stranou nadol tesne vedľa seba, posypeme cukrom - podľa sladkosti sliviek a mletou škoricou. Kto nemá rád škoricu dá len jemne, robila som aj bez a chýbala tam.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka si rozdelíme. Žĺtky si vyšlaháme s 5 PL cukru na penu. Múku po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny. Bielky si našlaháme do biela a pridáme zvyšný cukor a došľaháme do tuha. Po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 2
  3. 3

    2/3 cesta vylejeme na pripravené slivky a opatrne rozotrieme. Do zvyšnej 1/3 pridáme kakao - preosejeme cez sitko, aby sa neurobili hrčky,dobre premiešame a vylejeme na biele cesto. Nalejeme si po pásikoch, aby sa lepšie rozotrelo.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 3
  4. 4

    Rúru vyhrejeme na 180 °C vložíme pripravené cesto a pečieme 25 min. Po upečení koláč necháme vychladiť. Zatial si pripravíme krém. S mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Dáme vychladiť do studenej vody, premiešavame, aby sa nevytvorila šupa. Heru/Palmelu si vymiešame s cukrom do peny po troche pridávame vychladený puding. Našľaháme do hladkého krému. Obrázok je puding s rastlinnou šľahačkou bez tuku. Klasické mlieko je nahradené kukuričným alebo sójovým mliekom.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnutý koláč opatrne prevrátime na plytký plech, aby slivky boli na vrchu. Pečiaci papier opatrne odstránime. Pripravený krém rovnomerne rozotrieme na celý koláč a posypeme strúhanou čokoládou. Dáme do chladničky vychladiť najlepšie na noc, je dobré keď sa chute prepoja. V pôvodnom rcp bolo 9 vajec, mne sa však zdalo cesto dosť nízke, tak som si ho upravila.

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
Poklad medonosný - máš doma váhu, máš doma krajčírsky meter? Ak áno, používaj ich.
Nezabŕdam, iba žasnem!
(Ozaj, prečo na Vareche nie je kalorická hodnota všetkých použitých surovín?? Napísať k cukru "neznáma", to nie presvedčivé ani pre žiakov pomocnej školy!)
Howgh!
dievčatá ďakujem za milé komentáriky,kto chce upečie a kto chce kritizovať môže tiež ale mrhá svojimi silami,asi nič nepečieš len rátaš PL cukru,máš možnosť zvoliť si svoju variantu a ponúknuť možno sa poučíme veď človek sa narodí na tento svet hlúpy a ešte hlúpejši odchádza s tohto sveta - pre svoju pýchu a vôbec...
:-).
Kolac vyzera zaujimavo, slivkovy s piskotovym cestom som este nejedla, takze ak to chcem spoznat, musim si ho upiect. akurat, ze pouzivam vylucne maslo, dufm, ze aj v tomto pripade to bude v pohode.
@Betka11 ,mne sa vidi tych vajec vela. Kto ma domace, nech ich mina. :-)
Predpokladam, ze papier po upeceni kolaca a jeho obrateni sa odstrani.
Zaujimavy postup pri priprave. Mozno pouzit aj ine ovocie?
@babkamt @marienka44 ďakujem,marienka áno musím to opraviť,tých vajíčok je dosť ale "raz za čas" si dovolím upiecť aj takýto drahý koláč,myslím to úprimne,s iným ovocím som zatial neskúšala @darinka áno je chutný aspoň nám chutí,je osviežujúci a tým že ja nedávam vela tuku tak je lahký aj na trávenie cmuk
Eldinka isto vyskúša.......má v záhrade slivku,čo zarodila ako nenormálna...:))dakujem za tip...takéto veru môžem/aj ked by som ani nemusela/...:)
@betka11 , dala by som si ho, a hneď, najmä ak je s krémom, a že je sladký, to mám rada, ak je koláč, tak nech je sladký......a aký je rozdiel, keď je pečený naopak, že sa musí prevrátiť? Aby tie slivky, ak by boli na vrchu, nespadli dolu?
Uložila som si recept, takýto koláčik som ešte nejedla a veľmi sa mi páči kombinácia použitých surovín... už teraz sa teším keď budú četstvé slivky, mňam :)
@3sandra3 prepáč že odpisujem až teraz niektoré správy mi idú automaticky do spamu,pri písaní postupu som si neuvedomila že tam chýba zapracovanie múky,ty si však šikulka a poradila si si sama,malo byť v bode dva - múku po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny...tvoju správu-foto si momentálne neviem zobraziť ale verím že sa ti koláčik vydaril a chutil aj v tejto verzii, prajem ti krásny pracovný týždeň plný pohody a skvelých ľudí :-).
@1prva (29.8.2017 18:28)

V komentári trochu vyššie píše @Betka11 16. júna 2014 o 06:08: Malo to byť v bode dva - múku po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny.
Je to už zapracované aj priamo v recepte.

Pridaj komentár k receptu: