Slivkový koláč s krémom

betka11Betka11, 57 ročná žena, 4. augusta 2012 21:17
Ďalšie jej recepty »

Slivkový koláč s krémomFoto: betka11

Je čas sliviek tak sa nechajte inšpirovať. Zdroj Dobré jedlo.

120 min
príprava
25 min
na 180 °C

Suroviny

PLNKA:
1 a 1/4 kg čerstvé
30 g
2 hrste
4 - 6 PL
1 kl kopcom
CESTO:
10 ks
10 PL kopcom
10 PL kopcom
1 PL
KRÉM:
1 ks alebo Zlatý klas
4 dl
4 PL
250 g /Palmela
200 g
60-80 g strúhaná na posypanie

Postup prípravy

  1. 1

    Slivky umyjeme, necháme odtiecť, prekrojíme na polovicu a vykôstkujeme. Hlboký plech 29 x 39 cm si trošku potrieme olejom a vyložíme papierom na pečenie tak, aby papier bol až po vrch plechu. Potrieme neroztopeným tukom a posypeme strúhankou. Slivky uložíme reznou stranou nadol tesne vedľa seba, posypeme cukrom - podľa sladkosti sliviek a mletou škoricou. Kto nemá rád škoricu dá len jemne, robila som aj bez a chýbala tam.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka si rozdelíme. Žĺtky si vyšlaháme s 5 PL cukru na penu. Múku po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny. Bielky si našlaháme do biela a pridáme zvyšný cukor a došľaháme do tuha. Po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 2
  3. 3

    2/3 cesta vylejeme na pripravené slivky a opatrne rozotrieme. Do zvyšnej 1/3 pridáme kakao - preosejeme cez sitko, aby sa neurobili hrčky,dobre premiešame a vylejeme na biele cesto. Nalejeme si po pásikoch, aby sa lepšie rozotrelo.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 3
  4. 4

    Rúru vyhrejeme na 180 °C vložíme pripravené cesto a pečieme 25 min. Po upečení koláč necháme vychladiť. Zatial si pripravíme krém. S mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Dáme vychladiť do studenej vody, premiešavame, aby sa nevytvorila šupa. Heru/Palmelu si vymiešame s cukrom do peny po troche pridávame vychladený puding. Našľaháme do hladkého krému. Obrázok je puding s rastlinnou šľahačkou bez tuku. Klasické mlieko je nahradené kukuričným alebo sójovým mliekom.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnutý koláč opatrne prevrátime na plytký plech, aby slivky boli na vrchu. Pečiaci papier opatrne odstránime. Pripravený krém rovnomerne rozotrieme na celý koláč a posypeme strúhanou čokoládou. Dáme do chladničky vychladiť najlepšie na noc, je dobré keď sa chute prepoja. V pôvodnom rcp bolo 9 vajec, mne sa však zdalo cesto dosť nízke, tak som si ho upravila.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist