Foto: betka11
Je čas sliviek tak sa nechajte inšpirovať. Zdroj Dobré jedlo.
príprava
na 180 °C
Suroviny
PLNKA: | |
1 a 1/4 kg čerstvé |
|
30 g |
|
2 hrste |
|
4 - 6 PL |
|
1 kl kopcom |
|
CESTO: | |
10 ks |
|
10 PL kopcom |
|
10 PL kopcom |
|
1 PL |
|
KRÉM: | |
1 ks alebo Zlatý klas |
|
4 dl |
|
4 PL |
|
250 g /Palmela |
|
200 g |
|
60-80 g strúhaná na posypanie |
|
Postup
-
1
Slivky umyjeme, necháme odtiecť, prekrojíme na polovicu a vykôstkujeme. Hlboký plech 29 x 39 cm si trošku potrieme olejom a vyložíme papierom na pečenie tak, aby papier bol až po vrch plechu. Potrieme neroztopeným tukom a posypeme strúhankou. Slivky uložíme reznou stranou nadol tesne vedľa seba, posypeme cukrom - podľa sladkosti sliviek a mletou škoricou. Kto nemá rád škoricu dá len jemne, robila som aj bez a chýbala tam.
-
2
Vajíčka si rozdelíme. Žĺtky si vyšlaháme s 5 PL cukru na penu. Múku po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny. Bielky si našlaháme do biela a pridáme zvyšný cukor a došľaháme do tuha. Po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny.
-
3
2/3 cesta vylejeme na pripravené slivky a opatrne rozotrieme. Do zvyšnej 1/3 pridáme kakao - preosejeme cez sitko, aby sa neurobili hrčky,dobre premiešame a vylejeme na biele cesto. Nalejeme si po pásikoch, aby sa lepšie rozotrelo.
-
4
Rúru vyhrejeme na 180 °C vložíme pripravené cesto a pečieme 25 min. Po upečení koláč necháme vychladiť. Zatial si pripravíme krém. S mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Dáme vychladiť do studenej vody, premiešavame, aby sa nevytvorila šupa. Heru/Palmelu si vymiešame s cukrom do peny po troche pridávame vychladený puding. Našľaháme do hladkého krému. Obrázok je puding s rastlinnou šľahačkou bez tuku. Klasické mlieko je nahradené kukuričným alebo sójovým mliekom.
-
5
Vychladnutý koláč opatrne prevrátime na plytký plech, aby slivky boli na vrchu. Pečiaci papier opatrne odstránime. Pripravený krém rovnomerne rozotrieme na celý koláč a posypeme strúhanou čokoládou. Dáme do chladničky vychladiť najlepšie na noc, je dobré keď sa chute prepoja. V pôvodnom rcp bolo 9 vajec, mne sa však zdalo cesto dosť nízke, tak som si ho upravila.
Nezabŕdam, iba žasnem!
(Ozaj, prečo na Vareche nie je kalorická hodnota všetkých použitých surovín?? Napísať k cukru "neznáma", to nie presvedčivé ani pre žiakov pomocnej školy!)
Howgh!
Kolac vyzera zaujimavo, slivkovy s piskotovym cestom som este nejedla, takze ak to chcem spoznat, musim si ho upiect. akurat, ze pouzivam vylucne maslo, dufm, ze aj v tomto pripade to bude v pohode.
Predpokladam, ze papier po upeceni kolaca a jeho obrateni sa odstrani.
Zaujimavy postup pri priprave. Mozno pouzit aj ine ovocie?
t2.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/04/458421908_07ca8a1cc...
V komentári trochu vyššie píše @Betka11 16. júna 2014 o 06:08: Malo to byť v bode dva - múku po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny.
Je to už zapracované aj priamo v recepte.
Ďakujem za upresnenie pre @1prva :-) prajem pekný slnečný deň.