Slivkový koláč s krémom

betka11Betka11, 56 ročná žena, 4. augusta 2012 21:17
Ďalšie jej recepty »

Slivkový koláč s krémomFoto: betka11

Je čas sliviek tak sa nechajte inšpirovať.Zdroj Dobré jedlo.

2hod. min
príprava
25min. min
na 180°C °C

Suroviny

PLNKA:
1 a 1/4 kg čerstvé
30 g
2  hrste
4 - 6 PL
1 kl kopcom
CESTO:
10 ks
10 PL kopcom
10 PL kopcom
1 PL
KRÉM:
1 ks alebo Zlatý klas
4 dl
4 PL
250 g /Palmela
200 g
60-80 g strúhaná na posypanie

Postup prípravy

  1. 1

    Slivky umyjeme,necháme odtiecť,prekrojíme na polovicu a vykôstkujeme.Hlboký plech 29 x 39cm si trošku potrieme olejom a vyložíme papierom na pečenie tak aby papier bol až po vrch plechu.Potrieme neroztopeným tukom a posypeme strúhankou.Slivky uložíme reznou stranou nadol tesne vedľa seba,posypeme cukrom - podľa sladkosti sliviek a mletou škoricou.Kto nemá rád škoricu dá len jemne,robila som aj bez a chýbala tam.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka si rozdelíme.Žĺtka si vyšlaháme s 5PL cukru na penu.Bielka si našlaháme do biela a pridáme zvyšný cukor a došlaháme do tuha.Po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 2
  3. 3

    2/3 cesta vylejeme na pripravené slivky a opatrne rozotrieme.Do zvyšnej 1/3 pridáme kakao - preosejeme cez sitko aby sa neurobili hrčky,dobre premiešame a vylejeme na biele cesto.Nalejeme si po pásikoch aby sa lepšie rozotrelo.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 3
  4. 4

    Rúru vyhrejeme na 180°C vložíme pripravené cesto a pečieme 25min.Po upečení koláč necháme vychladiť.Zatial si pripravíme krém.S mlieka,cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding.Dáme vychladiť do studenej vody,premiešavame aby sa nevytvorila šupa. Heru/Palmelu si vymiešame s cukrom do peny po troche pridávame vychladený puding.Našlaháme do hladkého krému. Obrázok je puding s rastlinnou šlahačkou bez tuku.Klasické mlieko je nahradené kukuričným alebo sójovým mliekom.

    Slivkový koláč s krémom - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnutý koláč opatrne prevrátime na plytký plech aby slivky boli na vrchu.Pečiaci papier opatrne odstránime.Pripravený krém rovnomerne rozotrieme na celý koláč a posypeme strúhanou čokoládou.Dáme do chladničky vychladiť najlepšie na noc,je dobré keď sa chute prepoja. V pôvodnom rcp bolo 9 vajec,mne sa však zdalo cesto dosť nízke tak som si ho upravila.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist