Foto: sracz
„Zhrešiť“ so sladkou dobrotou na jazyku je dovolené a vopred odpustené! Aj ja rešpektujem túto výhovorku. Mimochodom zneužívam ju často, lebo na sladkostiach som Zobraziť celý popis„Zhrešiť“ so sladkou dobrotou na jazyku je dovolené a vopred odpustené! Aj ja rešpektujem túto výhovorku. Mimochodom zneužívam ju často, lebo na sladkostiach som mimoriadne, a6 „životne“, závislý. No uznajte, môžem ja, vetchý človiečik inak, keď ma v tom podporuje aj moja nežnejšia ½? Keby iba podporovala, ale sa ku mne aj pridáva! A tak „papuľkou spoločnou“, zhrešujeme „jeden vedľa na druhom“! Okrem toho, že si zamaškrtíme, dávame si navzájom aj „rozhrešenie“, čo je už dvojitý osoh i potešenie!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
180 g |
|
podľa potreby g |
|
1 ČL |
|
2 bal |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
12 ks |
|
40 g (2 bal) |
|
50 g |
|
Posýpka: | |
8 PL (na poliatie) |
|
6 - 7 PL |
|
2 - 3 PL |
|
Postup
-
1
zostava všetkého (teda okrem hrncov a vody) čo som potreboval
-
2
včera v šupke uvarené zemiaky som „zbavil predkožky“ a starostlivo odvážil
-
3
nasledovala „PHM“; to 20 g závažie „po krk“ v múke som použil pre istotu, že jej bude menej ako ⅓ v pomere k množstvu zemiakov; miešať „od oka“ sa neosmelím nikdy !!!
-
4
odvážené a ošúpané zemiaky som pretlačil pomocou kuchyňského lisu,
-
5
pridal do nich PHM, prdop, soľ, páškový i vanilkový cukor a vajíčko;
-
6
všetko som starostlivo zmiešal a v takejto voňavej guli nechal odpočívať, než som umyl slivky a pripravil ostatné „náležitosti“ na plnenie, vyvarenie a servírovanie
-
7
odpočinutú „guľu“ cesta som rozkrojil na 4 časti, (dovoľujem si radu pre začiatočníkov, počas celej práce s cetom, nezabudnite „tablu“ priebežne posypávať múkou, inak „ľepi jak guta fras“)
-
8
z každej časti vytvoril valček, ktorú som rozrezal na 4 ks;
-
9
každý ks tvoril „plató“ budúcej slivkovo čokoládovej guľky; umyté a odkvapkané slivky (boli pekné veľké, stačili ½) som dôkladne „potentočkoval“ v škorici s cukrom,
-
10
po uložení na základ ešte ňou vyplnil dieku po kôstke a zakryl kockou horkej čokolády
-
11
potom som takto „obloženú placku“ šikovne „pozberkal, ako sukničku“, uložil ju do mojej „malej medvedej labky“, pravou rukou uzatvoril a vytvoril guľku; dokončil som ju na posypanej „table“ a nechal chvíľku_dve, než mi zovrela osolená voda, aby aj prdop ukázal, čo dokáže (guľky pekne narastú a sú v „papuľke hebkejšie“
-
12
vyváral som ich ~ 6´; po vložení do vriacej vody som ich jemne „posmelil“ k odlepeniu sa odo dna a ony už potom hotové „radostne“ plávu po hladine
-
13
z druhej ½ som pripravil „rezervu na potom“
-
14
uložené na „lopáriku z umeleckej hmoty“ a obalené celofánovou fóliou vydržia v mraýničke podľa časovej potreby
-
15
hotové slivkové guľky s čokoládovým „tajomstvom“ som oblial prepraženým maslom, posypal opraženou jemnou strúhankou a práškovým cukrom; druhá možnosť je s cukrovaným makom alebo lieskovými orechani; kto „ľúbi“ s domácim tvarohom, nech sa páči, ale vtedy maslo nech iba „rozpustí do voňavého žlta“ a pooblieva ním guľky už s tvarohom na povrchu (ako posledný „ide“ prášcuk); ale veď Vy už viete ako, ja sa do Vašich chutí „miešať“
Krásny recept, usmievavý príbeh krásne ľudsky podaný: zhrešujeme „jeden vedľa na druhom“, malé medvedie labky, vetchý človiečik ... usmievam sa, ba čo chvíľami sa rehocem a ďakujem za milú chvíľku, za skvelý recept, s úžasným fotopostupom... za inšpiráciu, za vôňu človečiny :) 5* jasných u mňa, tlieskam :)
No zaujala ma viac tvoja krásna váha.Je to skvost.Kde sa hrabú dnešné digitálne váhy.
Tiež ma zaujalo to tvoje vylepšenie s tou čokoládkou.
Pekný receptík.