Slivkové guľky pre čokoholikov (fotorecept)

Autor receptu: sracz

„Zhrešiť“ so sladkou dobrotou na jazyku je dovolené a vopred odpustené! Aj ja rešpektujem túto výhovorku. Mimochodom zneužívam ju často, lebo na sladkostiach som mimoriadne, a6 „životne“, závislý. No uznajte, môžem ja, vetchý človiečik inak, keď ma v tom podporuje aj moja nežnejšia ½? Keby iba podporovala, ale sa ku mne aj pridáva! A tak „papuľkou spoločnou“, zhrešujeme „jeden vedľa na druhom“! Okrem toho, že si zamaškrtíme, dávame si navzájom aj „rozhrešenie“, čo je už dvojitý osoh i potešenie!

4
porcie
33 minút
príprava
6-7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. zostava všetkého (teda okrem hrncov a vody) čo som potreboval
  2. včera v šupke uvarené zemiaky som „zbavil predkožky“ a starostlivo odvážil
  3. nasledovala „PHM“; to 20 g závažie „po krk“ v múke som použil pre istotu, že jej bude menej ako ⅓ v pomere k množstvu zemiakov; miešať „od oka“ sa neosmelím nikdy !!!
  4. odvážené a ošúpané zemiaky som pretlačil pomocou kuchyňského lisu,
  5. pridal do nich PHM, prdop, soľ, páškový i vanilkový cukor a vajíčko;
  6. všetko som starostlivo zmiešal a v takejto voňavej guli nechal odpočívať, než som umyl slivky a pripravil ostatné „náležitosti“ na plnenie, vyvarenie a servírovanie
  7. odpočinutú „guľu“ cesta som rozkrojil na 4 časti, (dovoľujem si radu pre začiatočníkov, počas celej práce s cetom, nezabudnite „tablu“ priebežne posypávať múkou, inak „ľepi jak guta fras“)
  8. z každej časti vytvoril valček, ktorú som rozrezal na 4 ks;
  9. každý ks tvoril „plató“ budúcej slivkovo čokoládovej guľky; umyté a odkvapkané slivky (boli pekné veľké, stačili ½) som dôkladne „potentočkoval“ v škorici s cukrom,
  10. po uložení na základ ešte ňou vyplnil dieku po kôstke a zakryl kockou horkej čokolády
  11. potom som takto „obloženú placku“ šikovne „pozberkal, ako sukničku“, uložil ju do mojej „malej medvedej labky“, pravou rukou uzatvoril a vytvoril guľku; dokončil som ju na posypanej „table“ a nechal chvíľku_dve, než mi zovrela osolená voda, aby aj prdop ukázal, čo dokáže (guľky pekne narastú a sú v „papuľke hebkejšie“
  12. vyváral som ich ~ 6´; po vložení do vriacej vody som ich jemne „posmelil“ k odlepeniu sa odo dna a ony už potom hotové „radostne“ plávu po hladine
  13. z druhej ½ som pripravil „rezervu na potom“
  14. uložené na „lopáriku z umeleckej hmoty“ a obalené celofánovou fóliou vydržia v mraýničke podľa časovej potreby
  15. hotové slivkové guľky s čokoládovým „tajomstvom“ som oblial prepraženým maslom, posypal opraženou jemnou strúhankou a práškovým cukrom; druhá možnosť je s cukrovaným makom alebo lieskovými orechani; kto „ľúbi“ s domácim tvarohom, nech sa páči, ale vtedy maslo nech iba „rozpustí do voňavého žlta“ a pooblieva ním guľky už s tvarohom na povrchu (ako posledný „ide“ prášcuk); ale veď Vy už viete ako, ja sa do Vašich chutí „miešať“