Šľahačková roláda

uschi - fotkauschi, 6. novembra 2009
Šľahačková roláda
Foto: uschi

Nadýchaná kakaová roláda so šľahačkou, pre mojich maškrtníkov je to 5 minútová záležitosť, preto ju pečiem hneď z dvoch dávok. Lahodná, odporúčam!!

6
porcií
40 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

6
6 PL
6 PL
2 PL
2
1 PL
100 g




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme šľahačku. Šľahačky zohrejeme, pridáme cukor a nalámanú čokoládu a za stáleho miešania na miernom ohni necháme prevrieť. Stiahneme z platne, vychladíme a odložíme do chladničky.

  2. 2

    Bielky oddelíme a vyšľaháme s práškovým cukrom na tuhú penu, postupne pridávame po jednom žĺtky a varechou /nie mixérom!/ nakoniec primiešame preosiatu múku s kakaom. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch asi 10-12 minút. Upečenú piškótu opatrne odlepujeme od papiera a zároveň vinieme do rolády. Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Šľahačku vyšľaháme, piškótu rozvinieme, naplníme a zvinieme. Piškótu pred plnením môžeme pokvapkať rumom /nemusíme/. Vrch potrieme šľahačkou a posypeme strúhanou čokoládou. V chladničke necháme stuhnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

ludka61
Aké šľahačkové smotany, myslím množstvo, napr. 250 ml alebo 1 litrové?
sandratamer
Práve som ju dokončila, a trochu až nevkusne nazdobila. (na ocinovu šesťdesiatku :-)) Poznám tento recept ako tortu, ale vďaka tebe sa mi po prvý krát v živote podarila roláda, asi aj vďaka dobrým radám pri recepte... ďakujem, dúfam že sa zajtra bude páčiť, ale hlavne že bude chutiť :-)
uschi
Júj, teším sa aj ja, že sa vydarila, na roládu mám ešte jeden trik. Tenkú rolku alobalu alebo papiera na pečenie obalím mikroténovým sáčkom a vlhkou utierkou a cesto pomaly viniem na rolku. Prikryjem ďalšou vlhkou utierkou a nechám tak vychladnúť, roláda je krásne okrúhla a vynikne najmä keď sa plní ovocím.
sandratamer
Ten šľahačkový krém požívame už dlhé roky na tortu harlekýn, a od svokry zase poznám tento recept ako tortu. Chuť nesklamala, šokovala ma rýchlosť prípravy tej piškóty. Som ti vďačná za vynikajúcu nápad. A teším sa ako tento rok na Vianoce budem opäť piecť tvoje krásne zázračné medovníčky :-)
marienka44
@Uschi , a čokoláda do šľahačky je biela? Lebo Tvoj krém je bledej farby.
Nestačí len 1 bal. šľahačky, teda 250 ml? Nemám doma viac. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia