Škvarkové vytláčané sušienky fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 25. apríla 2011
Škvarkové vytláčané sušienky (fotorecept)
Foto: ancicka

Tento receptík je veľmi starý .Ja ho mám rada preto,že si môžem v predstihu a aj na dlhšiu dobu napiecť sušienok.

30 minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Suroviny

1 kg
250 g
4 ks celé
300 g mleté
250 g
2 ks
1 ks
1 kopcovita PL
1 ks




Postup

  1. 1

    V miske si zahnetiem so surovin cesto.

    Škvarkové vytláčané sušienky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyklopím na dosku a dobré vypracujem ,rozdelím na 3 časti. Dojedného zapracujem prašok do perníka,do druhého škoricový cukor a do tretieho kakao.

    Škvarkové vytláčané sušienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do kakaového pridám ešte vanilkový cukor.

    Škvarkové vytláčané sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na mlymčeku vytlačam s cesta do ktorého som dala perníkový prašok a tvarujem podkovičky.

    Škvarkové vytláčané sušienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z tmavého cesta tvarujem esička,

    Škvarkové vytláčané sušienky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a zo svotlého tyčinky.Na formičke sú rôzné tvary.Upečiem. Podkovičky a esička pocukrujem a tyčinky zlepujem marmeládou a konce namáčam v čokoláde.

    Škvarkové vytláčané sušienky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

cica2
domáce sušienky sú najlepšie, škoda že nemám mlynček...ale so škvarkami som ešte neskúšala
anina43
ja ho poznám, je to veľmi dobré pečivo, dik za pripomenutie a pekné foto
ancicka
@cica ,nemúsiš mať mlynček,môžeš iba rozvaľkať a vykrajovať a zlepiť lekvárom.
viera1
@ancicka a keď dám len masť ?Nechcem tam škvarky,domáce nemám a kupované...,no nechcem.Neskúšala si ?
janaja
Zaujímavá kombinácia so škvarkami, ale treba vyskúšať, čo určite urobím.
ancicka
@vierka1 ,smasťou by to nebolo ONO.škvarky majú osobitu chuť.S masťou by boli ako linecké.Ak nechceš kupné,zožeň domáce.
danculka
Ty výmyselník ,na sladko som mlynčekové keksy ešte nerobila,už je na čase,čo?
vierik
Tak toto čítam prvý krát,ale určite vyskúšam,ďakujem za nápad.
evanaaa
Mne sa to páči, ale bez tých škvariek, myslím, že aj tak by to bolo dobré. Akú funkciu majú škvarky v sladkom? Ja som už podobné recepty mala, kde sú švarky v sladkom.
ancicka
@danculka ,skús a uvidiš že je to dobré.@evanaaa ,ako som už písala,že škvarky majú svojú osobitu chuť a bez ních by keksy boli ako linecke,ale ak by si nahradila iba masťov,boli by masné.Ono to mnohých mýli že škvarky,aleked v rcp akomkoľvek je ovocie s mäsom atd.a je to dobré,tak je to aj v tomto prípade.
iboja
no zaujímavá kombinácia ani som nejedla ešte takéto ale ukladám a možno aj urobím už zo zvedavosti že akú chut tam majú oškvarky....
kata50
Je to fantastické. Ja robím tiež škvarkové taštičky,
plnené slivkovým lekvárom. :-)
dorisa
ZUJÍMAVÉ. NIKDY BY SOM NEPOEDALA,ŽE TO SPOLU PASUJE.
hubata
Nemajú škvarky takú funkciu ako oriešky - že chrupkajú pod zubami? Ale je to veľmi zaujímavý recept. Pre nás čo nechováme domáce prasiatko: kúpime si prerastenú slaninu a šup-šup vytápať oškvarky, lebo tie kupované sú aj s fúzami.....
viera1
@hubata ,to ma zaujíma.Už si vytápala škvarky z kúpnej slaniny ?Myslím z obchodu.Lebo to vraj nejde,ona je varená a zaúdená (tsss),natretá príchuťou údeného.Tak poraď,ak máš skúsenosť.
mariaklara
Zaujímavý rcp, ukladám a určite vyskúšam, v mrazničke mám nejaké zomleté oškvarky, ktoré boli pôvodne určené na pomazánku. Padnú za obeť !
jarunka
Zaujimave, zvlastne, nikdy by som nepovedala, ze sa to da a je to dobre. Musim pozhanat skvarky.
elisticka
dakujem @ancicka :-)) musim vyskusat neda mi to pokoj:-))ja si robim oskvarky sama doma zo slaninky na to urcenej aj v Tescu ju bezne dostat ...
garanco
Z takéhoto cesta som kedysi robievala "medvedie labky", klasicky som ich obalila v práškovom cukre, naozaj to bola zaujímavá chuť, ako s orechami.
pivonka
Keďže som si kúpila na mletie mäsa robot (a melie perfektne), mlynček som vyhodila. Že som na ňom mlela kokosové, kakaové venčeky (a teraz by som aj tvoje škvarkové), som nepomyslela. Ajáj!
babi1257
ja som ich robila z orechoveho cesta s oškvarkami určite vyskušam
babi1257
ja som ich robila z orechoveho cesta s oškvarkami určite vyskušam
evanaaa
Viera1, ešte si nevytápala masť? Ja si pravidelne topím, vždy ak sa mi minie. Ve´d predávajú surovú slaninu na vytápanie, taká, akú spomínaš sa nepoužíva. Kupujem ju v Bille alebo aj v Kauflande. Ale lepšia je bez kože.
viera1
@evanaaa ,nepoužívam masť,ale som už nalomená,že začnem,tak uvidím.Používam oleje,maslo a nátierkové maslo,na šaláty tekvicový a sezamový olej.
pusta
@an čička, super recept. stará známa klasika našich starých mám, ktoré bežne používali oškvarky aj do cesta na sladko. význam oškvarkov je nielen v kvalite cesta, ale najmä v tom, že pečivo z nich upečené si dlhšiu dobu zachová svoju čerstvosť, krehkosť, vláčnosť a chutnosť. takéto pečivo dlho vydrží.
pusta
pravidelne si kupujem u mäsiara slaninu na vytápanie. vytopenú masť zlejem, nechám vychladnúť - je krásne biela, s tou z obchodu sa nedá ani porovnať. Oškvarky ešte za tepla pokropím mliekom, dodá to na ich kvalite, chrumkavosti a chuti. uskladňujem ich v menšom množstve vytopenej masti a dalej používam. jeden zo spôsobov požitia je ten, ako ho uviedla @an čička. vdaka za pripomenutie a oprášenie osvedčeného a odskúšaného pečenia našich starých mám .
marienka44
Ja kupujem slaninu na vytopenie u masiara. V Kauflande je strasne draha. Vcera som robila oskvarkove pagace a mast mam uskladnenu, bielu ako sneh. Uz je mast v kuchyni rehabilitovana. :-) Je zdravsia ako umele tuky z ropy. :-)
honestka
TEnto recept je velmi stary a osvedceny, je to nieco uzasne ako sa davno pekavali pagaciky pri zabijacke zo sadloveho cesta, vydrzia chutne cerstve velmi dlho len v krabici a v chlade, nie je potrebne mrazenie. ja z neho robievam len kolieska alebo tycinky valkanim ked mam cerstve skvarky, ktore si robim pravidelne sama. a co sa nedialo vcera v mojej kuchyni? tu su pripravene na dalsie pouzitie, este stale je vona v dome:
 picasaweb.google.com/113905933776591433498/December42012#581...

Velo doporucujem ako vsetky osvedcene a stare recepty, vdaka @Anicka !
Ako jednoducho urobit skvarky /ja robim vo velkom/:
 varecha.pravda.sk/recepty/domace-skvarky-v-canade-fotorec...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia