Škótske maslové sušienky fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 16. februára 2012
Škótske maslové sušienky (fotorecept)
Foto: irenaw

Tri suroviny. Plus štipka soli. Chvíľu miesiť, chvíľu tvarovať a chvíľu piecť. Raz ich skúsite a majú vás v hrsti. Úžasne jednoduché, úžasne maslové - Scottish shortbread :O).

8
porcií
15-20 minút
príprava
25-35 minút
na 160 °C

Suroviny

50 g
100 g
100 g
50 g
štipka
okrem toho:
1 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na internete nájdete kopec receptov. Väčšinou sa líšia len minimálne. Základný pomer je 1 diel cukru, 2 diely masla, 3 diely múky. Múka môže byť len hladká, alebo pol hladká, pol polohrubá. Alebo dve tretiny hladká a tretina ryžová alebo semolinová. Veľký rozdiel vo výsledku som nezistila, použijem akú práve mám, len čisto hladkú som ešte neskúsila. Cukor môže byť kryštálový alebo krupica. Lepšie sa mi osvedčil krupicový, cesto má lepšiu štruktúru. Používam hnedý alebo trstinový, trochu ho premixujem, aby bol jemnejší. Moje sušienky sú preto tmavšie. Do misy dáme múku, cukor, štipku soli. Maslo nastrúhame.

    Škótske maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme to všetko prstami "mrviť" dokým nemáme peknú mrveničku :)

    Škótske maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej spracúvame kým sa to nespojí do guľky. Výsledné cesto je krehké, také má byť.

    Škótske maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si papier na pečenie. Cesto trochu roztlačíme rukami a potom zľahka rozvaľkáme asi na 8-10 mm hrúbku.

    Škótske maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upravíme okraje pritláčaním rukou alebo nejakou pomôckou. Používam toto, čo som tu odfotila, ide to veľmi dobre. Tradične sa pečie kruh alebo štvorec. Podľa toho, či majú byť sušienky trojuholíkové alebo tyčinky. Z tejto základnej dávky vyjde kruh s priemerom cca 18 cm.

    Škótske maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Okrúhle môžu mať zvlnený okraj, pomáham si rúčkou varešky. Zhora naznačíme nožom dieliky asi do polovice hrúbky cesta. Tradične sa popichajú vidličkou. Existujú aj krásne formy, vtlačíte do nich cesto a upečené sušienky majú pekný vzor, najčastejšie kvetinový. Pred pečením posypeme povrch lyžičkou cukru. Medzitým rúru vyhrejeme na 160°C.

    Škótske maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme 25-35 minút. Skúsime v strede cesto, má byť pevné na dotyk, nie mäkké. Pozor, nesmie zružovieť a už vôbec nie zhnednúť.

    Škótske maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme mierne vychladnúť a ešte teplé dokrojíme ostrým nožom podľa predznačených línií. Necháme úplne vychladnúť až potom so sušienkami manipulujeme.

    Škótske maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dvojitá dávka na menšom plechu pripravená na pečenie

    Škótske maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Aj takto sa dajú upiecť, jednotlivo, pokrájané ešte neupečené.

    Škótske maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
@sneica ak máš rada maslové keksíky, tak sú naozaj úžasné, s dcérou im nevieme odolať. ale sú to jedny z mála, ktoré nám manžel nepomáha konzumovať, on maslovú chuť v keksíkoch nemusí, hoci maslo má rád :))) @cica2 ďakujem

Pridaj komentár k receptu: