Škótske maslové sušienky (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Tri suroviny. Plus štipka soli. Chvíľu miesiť, chvíľu tvarovať a chvíľu piecť. Raz ich skúsite a majú vás v hrsti. Úžasne jednoduché, úžasne maslové - Scottish shortbread :O).

8
porcií
15-20 minút
príprava
25-35 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Na internete nájdete kopec receptov. Väčšinou sa líšia len minimálne. Základný pomer je 1 diel cukru, 2 diely masla, 3 diely múky. Múka môže byť len hladká, alebo pol hladká, pol polohrubá. Alebo dve tretiny hladká a tretina ryžová alebo semolinová. Veľký rozdiel vo výsledku som nezistila, použijem akú práve mám, len čisto hladkú som ešte neskúsila. Cukor môže byť kryštálový alebo krupica. Lepšie sa mi osvedčil krupicový, cesto má lepšiu štruktúru. Používam hnedý alebo trstinový, trochu ho premixujem, aby bol jemnejší. Moje sušienky sú preto tmavšie. Do misy dáme múku, cukor, štipku soli. Maslo nastrúhame.
  2. Začneme to všetko prstami "mrviť" dokým nemáme peknú mrveničku :)
  3. Ďalej spracúvame kým sa to nespojí do guľky. Výsledné cesto je krehké, také má byť.
  4. Pripravíme si papier na pečenie. Cesto trochu roztlačíme rukami a potom zľahka rozvaľkáme asi na 8-10 mm hrúbku.
  5. Upravíme okraje pritláčaním rukou alebo nejakou pomôckou. Používam toto, čo som tu odfotila, ide to veľmi dobre. Tradične sa pečie kruh alebo štvorec. Podľa toho, či majú byť sušienky trojuholíkové alebo tyčinky. Z tejto základnej dávky vyjde kruh s priemerom cca 18 cm.
  6. Okrúhle môžu mať zvlnený okraj, pomáham si rúčkou varešky. Zhora naznačíme nožom dieliky asi do polovice hrúbky cesta. Tradične sa popichajú vidličkou. Existujú aj krásne formy, vtlačíte do nich cesto a upečené sušienky majú pekný vzor, najčastejšie kvetinový. Pred pečením posypeme povrch lyžičkou cukru. Medzitým rúru vyhrejeme na 160°C.
  7. Pečieme 25-35 minút. Skúsime v strede cesto, má byť pevné na dotyk, nie mäkké. Pozor, nesmie zružovieť a už vôbec nie zhnednúť.
  8. Necháme mierne vychladnúť a ešte teplé dokrojíme ostrým nožom podľa predznačených línií. Necháme úplne vychladnúť až potom so sušienkami manipulujeme.
  9. dvojitá dávka na menšom plechu pripravená na pečenie
  10. Aj takto sa dajú upiecť, jednotlivo, pokrájané ešte neupečené.