Škoricová vianočná torta
Komerčný recept
príprava
na 160-180 °C
Suroviny
| Na cesto: | |
| 5 ks |
|
| 2 PL |
|
| 150 g |
|
| 1 bal |
|
| 200 g |
|
| 1 bal |
|
| Na náplň: | |
| 500 g (alebo pyré) |
|
| 80 g |
|
| 1 bal |
|
| z 1 citróna |
|
| 5 PL |
|
| 1 bal |
|
| 100 ml |
|
| 125 ml |
|
| 1/2 bal |
|
| Na ozdobenie: | |
| 125 ml |
|
| 1/2 bal |
|
| 1 zarovnaná PL |
|
| 1 zarovnaná PL |
|
Postup
-
1
Na prípravu cesta ušľaháme ručným elektrickým šľahačom na najvyššom stupni vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a zľahka vmiešame do peny. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (ø 26 cm) a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme. <br /><br /> Elektrická rúra: 180°C <br /> Teplovzdušná rúra: 160°C <br /> Plynová rúra: stupeň 3 <br /><br /> Doba pečenia: asi 35 minút
- 2
Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme a okolo dna upevníme očistený okraj formy.
- 3
Na prípravu náplne rozmixujeme jablkový kompót a vzniknuté pyré zmiešame s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a rumom. V prípade, že použijeme jablkové pyré, nie je nutné mixovať. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a vmiešame do jablkovej zmesi. Smotanu ušľaháme so Smeta-fixom a vmiešame do hmoty.
- 4
Polovicu náplne nalejeme do formy na spodný plát korpusu. Navrch položíme stredný plát korpusu, opatrne pritlačíme a navrch nanesieme zvyšok náplne. Zo zvyšného plátu korpusu vykrojíme formičkou hviezdy. Korpus zľahka posypeme kakaom, položíme na povrch a opatrne pritlačíme na náplň. Tortu uložíme asi na 4 hodiny do chladničky.
- 5
Na ozdobenie ušľaháme smotanu so Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a potrieme okraj torty. Piškótové hviezdy zľahka poprášime kakaom a práškovým cukrom a tortu nimi ozdobíme.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu