Škoricová vianočná torta

Autor receptu: droetker

Komerčný recept

40 minút
príprava
35 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu cesta ušľaháme ručným elektrickým šľahačom na najvyššom stupni vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a zľahka vmiešame do peny. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (ø 26 cm) a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme. <br /><br /> Elektrická rúra: 180°C <br /> Teplovzdušná rúra: 160°C <br /> Plynová rúra: stupeň 3 <br /><br /> Doba pečenia: asi 35 minút
  2. Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme a okolo dna upevníme očistený okraj formy.
  3. Na prípravu náplne rozmixujeme jablkový kompót a vzniknuté pyré zmiešame s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a rumom. V prípade, že použijeme jablkové pyré, nie je nutné mixovať. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a vmiešame do jablkovej zmesi. Smotanu ušľaháme so Smeta-fixom a vmiešame do hmoty.
  4. Polovicu náplne nalejeme do formy na spodný plát korpusu. Navrch položíme stredný plát korpusu, opatrne pritlačíme a navrch nanesieme zvyšok náplne. Zo zvyšného plátu korpusu vykrojíme formičkou hviezdy. Korpus zľahka posypeme kakaom, položíme na povrch a opatrne pritlačíme na náplň. Tortu uložíme asi na 4 hodiny do chladničky.
  5. Na ozdobenie ušľaháme smotanu so Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a potrieme okraj torty. Piškótové hviezdy zľahka poprášime kakaom a práškovým cukrom a tortu nimi ozdobíme.