Foto: ola111
Dobrá orechová klasika,robím ju iba dva-trikrát do roka,u nás je podedená niekoľko generácií,ale ešte nikdy nesklamala,chuťovo výborná...
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Vajcia rozbijeme,žltky oddelíme od bielkov.Z bielkov ušľaháme tuhý sneh,za stáleho miešania pridáme cukor a žltky.Nakoniec primiešame múku.Cesto rozdelíme na tri časti.
-
2
Do jednej časti primiešame preosiate kakao,
-
3
do druhej časti zomleté orechy,
-
4
tretia časť ostane zo základného cesta.Každé cesto osobitne upečieme vo vymastenej, hrubou múkou vysypanej tortovej forme.Upečené a vychladnuté pláty spájame plnkou.
-
5
Ja som si každý plát ešte rozrezala pílkou na tortu,tak som ich mala šesť. Plnka: Z mlieka,práškového,vanilkového cukru a oboch Zlatých klasov si uvaríme hustú kašu.Za občasného premiešania necháme vychladnúť.Do vychladnutej kaše vmiešame maslo,vyšľaháme hladký krém.Pridáme 2 PL rumu.Krém rozdelíme na polovicu.Do prvého dáme 4 PL mletých orechov,druhý bude s 2 PL kakaa. Prvý plát som mala zo základného cesta,natretý orechovou plnkou,druhý je kakaový
-
6
s džemom a orechovou plnkou,ďalší je
-
7
orechový plát s kakaovou plnkou,
-
8
svetlý plát s orechovou plnkou a znovu priložíme ďalší plát a plníme.Je to na vás,ako si pláty navrstvíte a naplníte.Môžu byť kľudne aj dva rovnaké na sebe,prípadne nemusíte pláty vôbec rozrezať,iba upečené naplniť.
-
9
Nakoniec potrieme orechovou plnkou celú tortu,posypeme mletými orechami,ozdobíme každý podľa seba.Mne zostala kakaová plnka,tak som prizdobila tou,ale fantázie sa medze nekladú... Dobrú chuť,až sa rozhodnete vyskúšať!
-
10
A ešte pár veselých koláčikov pre radosť,pre mojich najmenších.Sú to linecké koláčiky,zlepené marhuľovým džemom...
pekný večer :)))
za pochvalu :)))